Skal det være den dyreste løsning fra skrædderen, det billigere stangtøj eller noget midtimellem? Lær om fordele og ulemper ved de forskellige muligheder, når der skal et jakkesæt hjem i skabet. Her og på de næste sider guider vi dig til skræddersyet jakkesæt, made-to-measure jakkesæt og konfektionssæt.


 

SKRÆDDERSYET JAKKESÆT


Hvad er processen, når man bestiller et skræddersyet jakkesæt?

Peter Undén, skræddermester: ”Først skal du vælge stof og snit. Du får vejledning, bl.a. med hensyn til din kropsholdning. Derefter måler jeg dig op, og efter 14 dage kommer du og prøver jakken og bukserne. Så går der 14 dage mere, hvor jakkesættet bliver rettet til. Efter endnu et besøg syes sættet færdig, og to uger senere hænger det klar til afhentning. Jeg bruger 37 arbejdstimer på jakken og 10 på bukserne. Hele processen tager omkring seks uger. At få lavet en rigtig skræddersyet habit efter engelsk forbillede betyder, at du har en løbende dialog med skrædderen fra start til slut og hele tiden kan få rettet sættet til.”



Det er dyrt at få skræddersyet sit tøj, hvad får man for sine penge?


"Du får et unikt produkt. Jakkesættet er nøjagtigt formet efter din kropsbygning, og alt lige fra knaphullerne til indmaden er syet i hånden. Det er det samme produkt, som du ville få på den berømte Savile Row-skræddergade i London. Det er ikke blot syet efter en standardmodel som et made-to-measure-jakkesæt, og det er ikke limet sammen som mange konfektionssæt. Det betyder, at det sidder perfekt og kan tåle at blive renset og presset et utal af gange. En skræddersyet habit kan holde over 20 år. Ud over at stofkvaliteten er bedre end på konfektionssæt, bliver det skræddersyede sæt syet med ekstra sømrum, så du kan få lagt det ud, hvis du tager et par kilo på med alderen. Et jakkesæt fra en skrædder er altså en langtidsinvestering. Derudover bliver du en del af en unik kreds af mennesker, som kan se, at din habit ikke er konfektion, men skræddersyet.”


Hvad kan man ellers bruge en skrædder til?


”Man kan få rettet sit konfektionsjakkesæt til, så det sidder endnu bedre. Man kan forbedre pasformen, lige fra at fjerne grimme nakkefolder til at gøre jakken mere taljeret. Du skal bare sørge for, at sættet passer over bryst, ryg og skuldre, resten kan vi fikse.

Det er meget in at tage til Østen og få syet habitter, og folk kommer ind med habitter, som simpelthen er ved at falde fra hinanden. De har købt et sæt til 1.500 kr. med tre skjorter og to silkeslips. Og så viser det sig, at sættet er limet sammen og slet ikke er skræddersyet. Skrædderi er blevet et brand, som folk bruger i flæng, når der i virkeligheden blot er tale om målsyede jakkesæt.”




Hvem er dine kunder?

”De har typisk rundet de 40 år. Hele tankegangen omkring skrædderi er, at habitten skal holde i en årrække, for det er jo et dyrt produkt. Moden dikterer måske, at et jakkesæt skal se ud på en bestemt måde her og nu, og om et halvt år er det noget nyt. Med skræddersyede jakkesæt bliver du nødt til at tænke lidt mere fremadrettet, og derfor er kunderne også lidt ældre. De har lagt sig fast på et bestemt snit og tør stå ved den stil. Men der er også begyndt at komme yngre kunder ind i forretningen, og ikke kun når de skal giftes og have en smoking eller et kjolesæt.”



Hvad er det mest populære lige nu?


”Det mest efterspurgte i øjeblikket er en jakke med to knapper og sideslidser samt bukser uden opslag og oftest uden læg. Jakkerne skal være meget taljerede og figursyede, og bukserne skal være meget slim. Det mest populære materiale er 100 % uld i en let 280-grams udgave, og farverne er stadig meget diskrete: Der er ofte tale om sort eller grå og blå nuancer. I de 17 år, jeg har haft butikken, har de farver været de mest populære. Danske mænd ønsker ikke at vække opsigt ved at vælge habitter i markante tern eller stribet stof.”

Peter Undén er skræddermester og har siden 1995 haft sin egen forretning på Frederiksberg. Han er udlært fra Det Kgl. Teater og arbejdede som skrædder samme sted i 10 år. En skræddersyet habit fra Peter Undén koster ca. 18.000 kr., alt efter valg af stof. peterunden.dk

Fortsættes på de følgende sider...

KONFEKTIONSSÆT


Hvordan adskiller jeres konfektionssæt sig fra skræddersyede eller made-to-measure?

Martin Andersson, COS: ”Selv om vores jakkesæt er konfektionssæt, er der mange detaljer på sættene, som gør det muligt at rette dem til efter den enkelte kunde. Fx har vores jakker alle fungerende knaphuller på ærmerne. De plejer blot at være til pynt på stangsæt. Men hos os fungerer de som rigtige knaphuller, og det betyder, at det er let at forlænge eller forkorte ærmet. Derudover er der lagt ekstra stof ind i siderne på bukserne og ærmerne, og der er et ekstra langt indre opslag på bukserne. Det gør, at man uden problemer kan lægge ærmerne og buksevidden ud eller ind og gøre bukserne længere.”

Men på hvilke punkter er de forskellige?

”Hos COS bruger vi mere moderne og teknisk avancerede stoffer, som man normalt ikke bruger inden for det klassiske skrædderi. Fx benytter vi os af ikke-vævede stoffer, nylon og voksbehandlet bomuld, der giver et mere moderne udtryk, end man ser hos traditionsbundet herreskrædderi.”



Hvorfor vælge en stanghabit?

”De er langt billigere end skræddersyede eller made-to-measure-habitter, og der er et mere moderne udtryk i design og snit. Vores habitter bliver produceret i bløde, vaskede og mere ukonventionelle udgaver, som for mange er nemmere at bære end de mere hårdtskårne, traditionelle skræddersyede jakkesæt. Derudover bliver sættene fremstillet med ægte hårdug som foring i jakken samt med knapper af horn. Det er deltaljer, som man ellers normalt kun ser på skræddersyede og made-to-measure-jakkesæt.”

Hvem køber typisk konfektionsjakkesæt fra COS?

”Vores typiske kunde er et moderne storbymenneske. Han går mere op i tidløst design end i forbigående trends.”



Hvad er mest populært lige nu?


”Lige nu er det mest populære jakkesæt en enkeltradet koksgrå habit i en blanding af bomuld og nylon med to knapper. Mht. bukser sælger vi flest i slim fit, uden læg, i letvægts italiensk bomuld. Den slags bukser passer ind i de fleste garderober, og du kan matche dem med en sweater, hvis du vil skabe et casual look, eller gøre det hele lidt mere formelt ved at bære dem sammen med en hvid skjorte. Derudover jakker med bløde skuldre og med en lidt højere udskæring, end man normalt ser på habitter med to knapper. Det giver jakkerne et skarpt, men alsidigt udtryk.”

Martin Andersson er chefdesigner for H&M’s tøjlinje COS (Collection of Style). Han er opvokset i Olofström i Sydsverige og uddannet fra designskolen St. Martins i London. Inden COS arbejdede han for det klassiske herretøjsfirma Hackett London. Et konfektionsjakkesæt fra COS koster fra 3.380 kr. cosstores.com

MADE-TO-MEASURE


Hvad er processen, når man vil købe et made-to-measure-jakkesæt?

John Garodkin, indehaver af Garodkin: ”Vi tager udgangspunkt i en stanghabit, som bliver tilrettet. Vi spørger bl.a., hvilket stof vi skal bruge, hvordan du vil have snittet, om der skal laves opslag og læg på bukserne osv. På den måde får du lov at sætte dit eget personlige præg på sættet. Processen tager 4-5 uger, og sættet bliver syet i Vicenza, tæt på Venedig. Der er ikke flere prøvninger undervejs, som man har hos skræddere. Men vi får oftest sættene leveret med rå længde, så vores husskrædder kan rette dem til i samarbejde med kunden.”

Det er altså en slags mellemting mellem konfektion og skrædderi?

”Ja, men made-to-measure er kommet tættere på skrædderi end tidligere. Skrædderi er det ypperste, men man kan få lavet en masse detaljer med made-to-measure. Mange italienske fabrikker er efterhånden næsten lige så dygtige som skrædderne. Og i forhold til et skræddersyet jakkesæt kan man holde sig inden for rimelige beløb med made-to-measure. Et typisk sæt vil ligge på 9.000 kr. og opefter, alt efter stoffets kvalitet.”



Det er stadig dyrere end et stangsæt, hvad får man ekstra?

”Du får det, præcis som du vil have det: lige så superslankt, tilpasset og i den stofkvalitet, du vil have. Indmaden er hårdug ligesom i skræddersyede jakkesæt, og det er med til at forme sættet og få det til at falde rigtigt på kroppen. Derudover er vores skræddersyede jakkesæt gennemsyede, dvs. de er ikke limet sammen og foret med plastic som mange billigere konfektionsjakkesæt. Du kan altså rense dit jakkesæt igen og igen, uden at det falder fra hinanden.”



Skræddersyede jakkesæt bliver ofte lidt konservative. Hvad med made-to-measure?

”Det største salg ligger i stille og rolige sorte, grå og mørkeblå jakkesæt, som man kan bruge i mange år og til mange forskellige lejligheder. Men nogle køber jakker i de allerfrækkeste farver, og jeg har også kunder, der hver sæson vælger noget helt unikt. Bruger man ca. 20.000 kr. på et skræddersyet jakkesæt, bliver man nødt til at tænke lidt mere fremadrettet og konservativt. Vi danskere rejser mere, men vi er stadig lidt bange for farver og frække stoftyper, når det kommer til jakkesæt.”

Burde vi turde lidt mere?

”Det går bedre nu, og sort er ikke længere totalt dominerende blandt jakkesæt. Men danske mænd vælger stadig klassiske og lidt kedelige jakkesæt. Der er et langt større vovemod længere nede i Europa, og selv nordmændene og svenskerne, som vi plejer at sammenligne os med, er langt bedre til at spille lidt på farverne. Men på trods af krisen går det langsomt fremad. Folk er begyndt at købe flottere og dyrere dress-sko, og vi er i stigende grad begyndt at få besøg af skræddere fra Italien til forskellige målsyninger.”

Hvad er mest populært lige nu?

”Tendensen er, at jakkesættene bliver smallere. De er generelt også skåret lidt kortere end tidligere, i hvad man kan kalde italiensk stil. Uld er den stoftype, vi sælger flest habitter i, og det gælder hele året. I starten af det 20. århundrede var det England, der dominerede den klassiske herremode, og det betød, at man gik i kraftige, tykke garner. Nu er italienerne kommet til, og det betyder lettere stoffer, der ligger på 230-270 gram. Om vinteren, hvor nogle får syet jakkesæt i flannel, er vi oppe på en vægt på omkring 330 gram. Sort har i mange år været meget dominerende, når danske mænd har købt en habit. Men sort er langsomt ved at blive erstattet af mørkeblå og grå.”

John Garodkin er indehaver af herretøjsforretningen Garodkin på Frederiksberg. Forretningen blev etableret af faren Paul Garodkin i 1942 og var oprindeligt et skrædderi. I dag ligger fokus på made-to-measure-jakkesæt fra Pal Zileri og Corneliani. En made-to-measure-habit fra Garodkin koster fra 9.000 kr. og opefter. garodkin.dk

LÆS OGSÅ Black tie: 3 mænd og deres tuxedo

LÆS OGSÅ Hverdagens helte: Masser af jakkesæt