Med sine svungne armlæn og sit kurvede sæde er Armstolen et af 1950’ernes møbelikoner. Designeren bag er Norman Cherner – en af pionererne inden for design af krydsfinérmøbler i efterkrigstidens USA.

Mange har stiftet kendskab med Arm-stolen, som produceres i træsorterne bøg og valnød, og som med sit designprincip var særligt innovativ for sin tid. Men færre kender til den hårde fødsel, der for 60 år siden bragte møblet til verden.

Norman Cherner var uddannet arkitekt fra Columbia University og blev i tiden efter Anden Verdenskrig særligt kendt for at producere boliger og møbler til fornuftige priser.

Det ansete møbelfirma Herman Miller Company kontaktede ham for at få ham til at lave en stol i krydsfinér, og hans første bud var stolen Pretzel, som blev sat i produktion af firmaet Plycraft, men taget af markedet igen efter nogle få år, fordi den ifølge Plycraft var for skrøbelig i sin konstruktion og for dyr i produktion.

Stol til 9.995 kroner hos CasaShop. Skærebræt til 900 kroner hos Fil De Fer.

Cherner blev bedt om at skabe en mere robust og prisvenlig version, men Plycraft takkede nej til hans endelige tegninger for det, der senere skulle blive kendt Armstolen – eller Cherner-stolen.

Cherner selv lagde også designet på hylden, lige indtil han seks måneder senere så sit stoledesign udstillet i en forretning i New York. Ved nærmere eftersyn opdagede Cherner, at stolen var produceret af Plycraft, men krediteret en designer ved navn ’Bernado’ og ikke Cherner selv.

En indigneret Norman Cherner sagsøgte i 1961 Plycraft – og vandt. Designeren Bernado viste sig at være opdigtet af fabrikanten, og efter søgsmålet begyndte Cherner derfor endelig at modtage både royalties og æren for sit nyskabende stoledesign, indtil Plycraft stoppede med at producere stolen i 1970’erne.

Norman Cherner førte aldrig selv stoledesignet videre, og han døde i 1987. Efter at have modtaget adskillige forespørgsler om at relancere deres fars design gik brødrene Benjamin og Thomas Cherner i 1999 sammen om at genoptage produktionen, og siden har de bragt flere af deres fars møbler tilbage i butikkerne – herunder den konfliktomspundne armstol, som i dag fortsat bliver produceret ud fra originaltegningerne. ■

LÆS MERE: Niels Otto Møllers N.O. 62: Stolen der kom ind fra kulden

LÆS MERE: H&M HOME udvider det prisvenlige interiørarsenal i ny kollektion

LÆS MERE: Klip kablerne: Hvilke transportable højtalere skal du have med på stranden?