scroll-down

Tidligere Superliga-spiller vil revolutionere møbelbranchen: ”Den er stillestående, ekstremt ensartet og uambitiøs”

Martin Halle har altid vidst, at han ville være mere end bare professionel fodboldspiller. Da han stoppede karrieren, trådte han ind i møbelbranchen – og blev hurtigt træt af reproduktioner en masse. Nu vil han med firmaet +Halle ændre, hvordan man laver møbler.

Af Sofie Valentin
Foto: Kristian Fæste
Design Euroman

Skydækket ligger tungt om de grå betonbygninger i en forstad til London. Det er formiddag og mennesketomt. I en sidegade myldrer det med mennesker, fordi Mercedes er ved at optage en reklamefilm for en stor og skinnende vogn, man muligvis ikke ville parkere i området, hvis man selv var den heldige indehaver. Lidt længere oppe ad hovedvejen, hvor husene er lidt lavere og mere nuancerede i farven, samles et hold af designteams i et studie, der tilhører den israelske designduo Raw Edges. Mødet er sat op af det danske møbelfirma +Halle, et familiedrevet foretagende, der har Martin Halle i spidsen. Firmaet designer, udvikler og leverer erhvervsmøbler til virksomheder, lufthavne og uddannelsesinstitutioner i hele verden og prøver samtidig at skabe noget mere, end hvad møbelbranchen i dag har at byde på.

”Det er en generel ting i branchen, at man udvikler ting meget ens og med de samme mennesker – og deraf kommer der ofte også de samme produkter ud af det. Det er en af hovedårsagerne til, at markedet er ekstremt ensartet i dag. Vores ambition har været, at vi ville prøve at vende processen på hovedet og gøre det anderledes og bedre. Vi vil ikke sige til en designer: ”Vi har brug for en stol,” og så laver vedkommende en stol. Vi vil gerne hæve os fra det og arbejde ud fra de behov og udfordringer, som vi ser være i de offentlige miljøer,” siger Martin Halle.

Ordene ”anderledes og bedre” går igen flere gange, når Martin Halle fortæller om +Halle – og om møbelbranchen som helhed. En branche, han kalder for stillestående, ekstremt ensartet og uambitiøs. Det gik for alvor op for ham på en møbelmesse i Milano.

”Uanset, hvor jeg gik hen, var det det samme, jeg så. Det var reproduktioner af reproduktioner. Der var ingen nytænkning,” siger han.

Under en middag på samme møbelmesse opstod en snak mellem Martin Halle og det svenske designteam Form Us With Love, der gjorde vandringen mellem reproduktionerne tidligere på dagen en tand mindre trøstesløs. Omdrejningspunktet for samtalen var, hvordan skabelsesprocessen af møbler kunne nytænkes. Middagen i Milano blev den spæde start til, hvad +Halle i dag kalder for Annual Briefing - en designproces, hvor møbler udvikles i fællesskab med designvirksomheder som en respons på en større samfundstendens.

Se, hvad vi ellers skriver om: Møbler og Design