God kommunikation kan betyde forskellen mellem liv og død på et hospital.  Det er derfor, at en ung danskers bud på, hvordan læger nemmere kan få adgang til patientoplysninger og bedre kan komme i kontakt med kolleger, har vundet international opmærksomhed.    

Det er den 23-årige Central Saint Martins-studerende, Joel August Stein Pedersen, der netop har vundet den anerkendte engelske designpris RSA Richard Howarth Award, der i år havde temaet ’Tomorrow’s Workplace’. 

”Det er et kæmpe skulderklap at få anerkendelse fra nogle af de tunge drenge indenfor industrieldesign. Jeg håber, prisen kan åbne flere døre op i London og Californien”. 

Prisen er opkaldt efter Richard Howarth, der er en af de bærende industrielle designere hos Apple og arbejder i samme team som Jonathan Ive (han blev verdenskendt, da Apple sendte den første Ipod på gaden). Richard ønsker at hjælpe nye designtalenter med at få succes med deres projekter, og derfor har han doneret pengepræmien på 4.250 pund.

Joel August blev delt vinder sammen med den engelske designstuderende Alec Machin, og han modtager dermed godt og vel 20.000 danske kroner.  



Joel August præsenterer projektet for blandt andre Richard Howarth.

”Jeg har en stor interesse for Health Care, og jeg har været ude på flere hospitaler blandt andet Bispebjerg og observeret deres interne kommunikation, som går i mange forskellige retninger.”

Undersøgelser har vist, at hospitaler er blandt de mest stressede arbejdspladser. Det satte gang i hele idéudviklingen for Joel August, hvis mål blev at lette det pres. Resultatet er HIPA, der er en digital sundhedsassistent og kommunikationsenhed. Den kan ses som et operativsystem, ligesom man kender det fra Apples iOS-system.  

Den vil blive programmeret personligt til den enkelte læge og skal indeholde oplysninger på patienter og kollegaer. Lægen kan fx spørge den digitale assistent om én bestemt patients blodtype, og den vil svare enten via lyd eller en tekstbesked. Ligesom Siri kan man også fortælle HIPA, hvilken kollega den skal ringe op til. 



Her ses HIPA i 3D-grafik. 

HIPA's ene del, som er en lille skærm, skal sættes fast på hospitalspersonalets uniformer. Den anden del sættes i øret så lægens stemme registreres.   

Den hurtige og lettilgængelige vej til oplysninger skal afbalancere og organisere hverdagen for hospitalspersonalet. Og på den måde maksimere tidseffektiviteten i livstruende behandlingssituationer. Samtidig skal den adskille arbejde og privatliv, så personalet vil ikke modtage mail, opkald eller private beskeder. 



Skitser fra udviklingen af HIPA.

”HIPA er stadig et fremtidskoncept. Derfor er planen nu, at finde de rigtige fagfolk som kan hjælpe med at udvikle ideen. Ambitionen er at rykke HIPA fra tegnebrættet til den virkelige verden. Royal Bank of Scotland vil hjælpe mig med at finde mulige investorer,” fortæller Joel August.

Han skal til at starte på det sidste år af sin uddannelse som Product-designer. Når han er færdig om et års tid er drømmen at drage til Californien og satse fuldt ud på Hipa-projektet.

Læs mere om HIPA og andre af Joel Augusts designprojekter her