Cassoulet 

Af Francis Cardenau


1 kg tørrede hvide bønner fra Tarbes
1-2 l vand
100 g rå flæskesvær
250 g letsaltet flæsk
2 tomater
1 bouquet garni
1 løg
4 nelliker
Rasp
250 g foie gras
Salt
Peber

Skyl bønnerne, og læg dem i blød natten over. Skyl derpå bønnerne i rindende vand, læg dem i en tykbundet gryde, og hæld vand over, så det dækker.

Tilsæt rå flæskesvær, letsaltet flæsk, tomater i kvarter, bouquet garni og 1 løg med nelliker stukket i, salt og peber. Lad det koge op og herefter simre 1 times tid. Hold øje med, at det ikke brænder på, og tilsæt om nødvendigt vand under kogningen.

Tag gryden af varmen, smag til med salt, og lad det køle ned ved stuetemperatur. Sæt gryden i køleskabet natten over.

Tag dagen efter ouquet garni og løget med nelliker op af gryden, og kassér begge. Tag også flæskekødet op, og læg det til side.

Fyld:

2 løg
8 hvidløgsfed
3 gulerødder
2 blegselleristilke
125 g gåsefedt
8 toulouse-pølser
800 g andeconfit fra dåse

Pil løg og hvidløg, skræl gulerødder, skær blegselleri til, og skær derpå alt ud i små stykker. Steg det hele blankt i gåsefedt. Steg derpå toulouse-pølserne med, til de er gyldne, i ca. 15-20 minutter. Steg andeconfit gyldent på en teflonpande for sig i det fedt, der hænger ved.

Anret et lag kogte bønner i et stort ildfast fad eller en lerpotte/stegeso (fx römertopf). På bønnelaget lægges et fyld af stegte pølser med garniture, stegt andeconfit og desuden kogeflæsk og svær, og dæk med et bønnelåg. Tilsæt væde fra bønnerne. Dæk rettens overflade med et lag rasp, og stil den i ovnen i ca. 1 time ved 150 grader.

Kig jævnligt til den – det må ikke blive tørt – og pres rasplaget ned i retten 2 til 3 gange under bagningen.

Lynsteg foie grasen ved høj varme på en teflonpande lige inden servering, og top cassoulet-fadet med den.

Servér retten i et fadet med et godt brød til.

Fortsætter på næste side... 
Hanekylling i Römertopf

Af James Price 


1 stor hanekylling
2 gulerødder
½ knoldselleri
200 g perleløg
12 hvidløgsfed
12-16 små kartofler
150 g tørsaltet bacon
2-3 rosmarinkviste
2-3 laurbærblade
2 dl hvidvin
2 dl hønsefond
60 g smør
Olivenolie
Salt
Peber

Hanekyllingen krydres indvendig og udvendig med salt og peber. Skræl gulerødder og selleri, og skær begge i mundrette stykker. Pil perleløg og hvidløgsfed, og skræl kartoflerne. Det tørsaltede bacon skæres i halvtykke skiver og derpå i små aflange stykker, såkaldte lardons, der steges gyldne, men ikke sprøde, på en pande, og sættes til side. Brun alle grøntsager undtagen kartoflerne i baconfedtet, evt. tilsat lidt ekstra olie. De skal kun tage en lille smule farve endelig ikke blive møre. Krydr med salt og peber.

Kom grøntsager og bacon i cocotten sammen med rosmarin, laurbærblade, hvidvin og hønsefond. Brun hanen smukt på panden i lidt olie, og læg den oven på grøntsagerne. Fordel smørklatter oven på hanen, og læg låg på cocotten. Sæt cocotten i en kold ovn, der stilles 200 grader, og lad den stege i ca. 1 ½ time. De små kartofler kommes ved, ca. ½ time inden retten er færdig. Det er en smagssag, om man ønsker at jævne skyen, men hvis det er tilfældet, må den sies over i en lille gryde over ild og piskes med en lille smørbolle. Herefter smages den til og hældes tilbage i cocotten, som sættes på bordet.

Tip: Hvis du bruger en Römertopf, så begynd med at sætte den i blød i koldt vand i 1 times tid. Og sæt den altid i en kold ovn. Hvis du derimod bruger en cocotte af metal, sættes den i en opvarmet ovn, og da skal den kun stege i ca. 1 time.
Lam med spinat og fennikel 

Af Peter Andreas Ingeberg


1 ½ kg lammekølle
5 løg
6 grønne chilier
4 spsk. finthakket ingefær
4 spsk. finthakket hvidløg
1 spsk. fennikelfrø
6 nelliker
10 sorte peberkorn
5 cl olie 
1 hel fennikel
3 håndfulde frisk spinat
2 tomater
½ l vand

Yoghurt-krydderiblanding:

½ spsk. fennikelfrø
1 spsk. spidskommensfrø
1 tsk. friskknust nellike
1 spsk. friskknust sort
peber
2 tsk. chilipulver
1 ½-2 spsk. salt
¼ l yoghurt

Skær lammekøllen i tern – gerne med lidt ben.

Pil løgene, og skær dem i tynde ringe. Hak chilierne groft. Varm olie op i en stor gryde, og brun først løgene lidt, og tilsæt derefter alt undtagen kød. Når løgene er blevet mørkebrune – under omrøring – kommes kødet i og brunes med – også under omrøring – i 10 minutter.

Tilsæt yoghurtkrydderiblandingen, og lad kødet simre med den i 12-15 minutter.

Tilsæt fennikel skåret i mundrette stykker, og renset, afdryppet spinat, grofthakkede tomater og vand. Og rør godt i retten.

Skru ned for varmen, og lad retten simre færdig under låg i ca. 20-30 minutter, eller til kødet er helt mørt. Tilsæt evt. lidt mere vand.

Tip: Server ris, yoghurt og koriander til. Og er der lidt ekstra, fin spinat, så frisk retten op ved at komme lidt i til allersidst.
 
Ungarsk gullasch 

Af Betina Repstocks 

Varm, krydret, fyldig og mættende. Den ungarnske gullasch er en af de dér gryderetter, der kun bliver bedre af at stå, så start gerne i god tid! 

500 g oksetykkam
1 l kalvefond
4 spsk. tomatpuré
2 spsk. paprika
1 tsk. spidskommen
2 laurbærblade
1 spsk. salt
Peber
400 g kartofler
250 g champignoner
2 løg 2 hvidløgsfed
2 pebere
1 chili
2 spsk. olivenolie

Skær kødet i tern, og brun det i en stegegryde. Hæld kalvefond ved sammen med tomatpuré og krydderier, og lad så kødet simre i ca. 1 ½ time.

Skræl kartoflerne, og skær dem i tern, og kom dem i kødgryden. Rens champignonerne, pil løg og hvidløg. Fjern kerner i pebere og chili.

Skær alle grøntsager i grove tern, og brun dem på en pande i olie. Kom dem derpå i kødgryden, og lad alt simre yderligere i ½ time.

Smag gullaschen til med mere salt og peber, og server den med dejligt brød til.
Kalvekød i lys sovs 

Af Dominoque Jal 


1,2 kg kalveklump
2 gulerødder
3 skalotteløg
2 hvidløgsfed
½ bdt. timian
½ bdt. bredbladet persille
1 spsk. peberkorn
1 fl. hvidvin
1 skvæt olivenolie
1 laurbærblad
1 stor smørklat
2½ dl fløde
½ citron, saften heraf
Salt
Bredbladet persille til pynt

Sådan gør du:

Skær kødet ud i store tern.

Skræl gulerødderne, og skær dem i skiver. Pil løg og hvidløgsfed. Hak begge groft. Rens timian og persille, afdryp godt, og pluk det.

Kværn peberkornene.

Bland i en stor skål en marinade af vin, olie, laurbærblad, hvidløg, timian og persille. Tilsæt peber, gulerodsskiver og løg. Læg kødet i marinaden, og dæk med film. Sæt skålen i køleskabet natten over.

Tag kødstykkerne op af marinaden, og lad dem dryppe af. Smelt smør i en tykbundet gryde, og steg kødet i det, men lad det kun lige sætte sig – det skal ikke brunes.

Tilsæt marinaden, og hæld vand over, til det dækker. Lad retten simre, til kødet er mørt – det tager et par timer.

Tilsæt fløde og citronsaft – det burde jævne saucen, men hvis man ønsker sig en tykkere sauce, kan den jævnes med maizena eller en smørbolle (se neders på siden). Tag i så fald kødet op, før der jævnes, og kom det tilbage i saucen, og varm igennem inden servering.

En smørbolle: Rør en bolle af lige dele smør og mel sammen, læg den i gryderetten, og lad den smelte. Rør den derpå godt ud i saucen, der herved jævnes.

Server med fx. jasmin ris til.
__________

SE OGSÅ: 6 lækre retter: Mad med krummer i
SE OGSÅ: 6 opskrifter: Mad til mange dage