Er du til frisk og krydret mad? På denne restaurant mødes det franske og vietnamesiske køkken i smuk forening scroll-down

Er du til frisk og krydret mad? På denne restaurant mødes det franske og vietnamesiske køkken i smuk forening

Vietnam er tidligere fransk koloni, og de to landes køkkener har haft stor indflydelse på hinanden. Det kan man nyde godt af på Brasserie Sài Gòn, hvor magasinet Gastro har været forbi.

Af Jesper Uhrup Jensen
Foto: Anders Hviid
Gastro Euroman

Saigon er Vietnams hovedstad og et brasserie er som bekendt fransk, så allerede restaurantens navn afslører mødet mellem de to lande Vietnam og Frankrig. På Brasseriet får man østers, frølår, steak frites og diverse braiserede retter som i det franske køkken, men ikke uden citrongræs, chili, sticky rice, soja, fishsauce og ingefær som i det vietnamesiske køkken.

Vietnam er tidligere fransk koloni, og de to landes køkkener har haft stor indflydelse på hinanden. Det kan man nyde godt af på månedens restaurant, Brasserie Sài Gòn.

Brasserie Sài Gòn på Vesterbrogade i København er en forholdsvis ny restaurant, men folkene på stedet er gamle kendinge, både i restaurantbranchen og på Vesterbrogade.

Det er Dung med efternavnet Lê, der har åbnet stedet for to år siden, og nu ringer der nok en klokke; Vesterbrogade og den vietnamesiske restaurant LêLê.

Familien Lê var jo den her vietnamesiske familie, som kom til Danmark som bådflygtninge sidst i 70’erne – på flugt fra politisk forfølgelse og kaos i efterkrigstidens hærgede Vietnam, og som blev tildelt asyl og bolig i jyske Aabybro, hvor mor Lê hurtigt åbnede en grillbar og satte sine tre små sønner samt datteren i gang i køkkenet, når de ikke var i skole.

Siden – og ad forskellige og lange omveje – endte datteren, Anh Lê, med at åbne sin egen vietnamesiske restaurant, nemlig LêLê i København i 2002 – og familien fulgte med, i køkkenet og på gulvet i restauranten. Resten er historie, som man siger – og LêLês historie endte med konkurs og lukning i 2019.

Men historien om Brasserie Sài Gòn er en ny og anden, for Brasserie Sài Gòn er ejet af Dung, en af de tre Lê-brødre, og Dung har andre drømme end søster Anh.

Dungs drøm

Dung har ikke bare taget fat i det vietnamesiske køkken, som han sammen med familien har frydet københavnernes ganer med gennem 17 år på LêLê (samt på alle de øvrige andre restauranter m.m., som familien ad åre etablerede), men i mødet mellem Vietnams gamle kolonimagt, Frankrig, og det vietnamesiske køkken. For de to køkkener har haft stor indflydelse på hinanden.

Tag nu for eksempel spisning af frølår. Det oplever, man jo præcis i begge lande, og den vietnamesiske nationalsuppe, pho bo, er efter sigende inspireret af og udviklet på basis af franskmændenes pot-au-feu.

Se, hvad vi ellers skriver om: Mad, Gastronomi og Køkken