Hvorfor lave en madfestival på Fyn?

“Det gør man fordi, man ikke kan undvære det. I gamle dage var Fyn Danmarks køkkenhave og den historie har vi måske glemt lidt. Det er den historie, vi skal være med til at genopfinde, når det gælder madkultur, fødevareproducenter og den rigdom af forskellige madaktører, der er på Fyn. I stedet for en festival, hvor der kun er fokus på musikken, øl og at blive mæt, så tror vi på, at der er en spirende interesse, et behov og en sult efter noget andet, der er lidt mere magisk end hverdagen.”

Det lyder prætentiøst?

“Hvordan kan du undgå, at det fremstår prætentiøst, når du laver en festival på en af de smukkeste slotshaver i verdenen? Og hvordan kan du undgå at fremstå prætentiøst, når du satser og insisterer på, at sigte efter noget, der for mange mennesker betragtes som finkulturelt, men også er vildt, har kant, karakter og ikke bare er noget man gør, for at behage masserne? Hvis det er prætentiøst, så er vi prætentiøse.”

“Man kan også vende den om og sige: Er der ikke brug for nogle, der tager stilling og siger, hvad de mener? Nogen der vil noget og tør at skabe noget, som er anderledes. Som prøver at slibe kanterne. Vi vil ikke pådutte noget eller sige, at en livsstil er bedre end en anden, men vi er kommet for at lave det her land, som er tilgængeligt for alle og som skal åbne en ny form for samtale op.”'

 
Tasteland-scenen er omdrejningspunktet for Heartlands velsmagende program.

I kalder Heartland en terroir-festival – Hvad er det?

“Terroir handler om, at når man spiser, så oplever man, hvor man er og hvornår man er der. Det er idéen om, at man kan smage tid og sted gennem munden. Terroir er også bundet til den kultur der er, hvor man er. Det er bundet til de mennesker, der serverer maden og de bønder, der laver den. Det er en form for gastronomisk kalejdoskop på, hvor vi er lige nu.”

“Vi er nødt til at rykke tættere sammen som mennesker og forstå, hvor tingene kommer fra. Vi er nødt til at forstå, hvor maden er lavet, hvem der har lavet den, hvilken tid den er lavet i og under hvilken temperatur. Hvor solen skinner på brakken. Jeg tror på, at hvis man begynder at møde det menneske, som laver maden på alle niveauer, så tror jeg, at vi helt grundlæggende kan skabe en bedre madkultur, og derfor blive bedre mennesker.”

Det er Heartlands tredje sæson, hvordan har den madmæssige del af festivalen udviklet sig? Hvad er nyt i år?

“Hvis man ser på årets madprogram, er det store, nye Tasteland-scenen, som har fået den samme plads, som hovedscenen havde sidste år. Det synes jeg, siger noget om, hvor meget maden fylder på Heartland. Tasteland-scenen er skabt sammen med lokale aktører, fordi vi gerne vil finde en platform, hvor man kan snakke om, lære om og vise fynsk madkultur. Idéen er at skabe et vindue for små og mellemstore madvareproducenter, der vil noget andet og noget sjovt.”

“Om morgenen kan man komme til surdejsbollebagning og få en ordentlig gastronomisk krammer. Så kan man fx møde Evarist March, som er en af de mest kendte vildtsamlere og arbejder hos El Celler de Can Roca, der er en af de bedste restauranter i Spanien. Det handler ikke nødvendigvis om maden i sig selv, men om lysten til at begive sig ind i det univers, som vi forsøger at skabe.”

Hvad vil du anbefale, at man skal spise på Heartland?

“Vi har valgt at satse meget på is i år. Solskinsmæssigt har heldet selvfølgelig været med os, men is er også det nye sort. Man kan få is i alle afskygninger i dag. Derfor ville jeg anbefale en istur rundt på festivalen. Jeg ville starte med en sort sesamis fra Aroma Is. Så ville jeg spise økologiske is fra Hansen Is, som er dyppet i Summerbird chokolade og rullet i hindbær og kornblomster. Derefter ville jeg gå ned til Jakob & Jakobs isvogn og spise noget af det bedste vanilie- og pistacieis i verdenen. Så ville jeg snuppe en kugle sorbet på Gelato Italia, som er en lokal og meget dygtigt, italienskinspireret sorbetproducent. Til slut ville jeg runde af med en dobbelt espresso på Nelle’s, som er en lokal, fynsk kaffebar.”

Hvad skal man drikke?

“Man skal besøge de forskellige vinbarer og nyde udsigten over festivalen og Egeskov Slot. Vi har rigtig mange vinbarer, fordi vores publikum elsker vine i alle afskygninger, som smager godt. Vi har bl.a. en vinbar, der hedder Brødder og vin, som er lavet i samarbejde med Bo Bratlann, der er sommelier på Amass og vandt prisen som årets sommelier i 2016. Vi har også lavet en vinbar sammen med Musling Bistro, hvor man kan drikke en lækker, fynsk brændevin.”

BILLEDTEKST: Brødder og Vin byder på læskende vine og fisk på dåse

Er der kun dyre gastronomiske oplevelser og feinschmeckeri eller er der også mere prisvenlige muligheder for at blive mæt?

“De fleste tror, at Heartland er for feinschmeckere, men det mener jeg slet ikke. Hvis man oplever Heartland Festival, er der en ekstrem mangfoldighed i forhold til koncepter og muligheder, men også i forhold til priser. Vi går ikke op i, hvad der er fint. Vi går op i, hvad der smager godt. Vi går op i, at vi kender producenterne og er tæt på der, hvor maden kommer fra.”

“Der er masser af mad, der er til at betale. Alt fra en hotdog og pizza til toast og sydamerikansk street food. Man kan fyre den af på alle hylder. Ingen er finere end andre. Der er mad på alle niveauer.”

Hvad med tømmermændsmad? Nogle anbefalinger?

“Hvis man har haft en våd aften, så ville jeg anbefale, at man plejer sine tømmermænd med en Arepa Peluda fra PMY, som laver guddommelige sydamerikanske sandwiches fyldt med krydrede bønner. Det er en sjov måde at spise snackmad på. Det er fedt, syre, men det er også en masse, som giver en mæthedsfølelse og samtidigt tilfredsstiller rent sensorisk.”

LÆS OGSÅ: Sådan skal den skæres: Pighvar med sauce tartare

LÆS OGSÅ: Fredagsbaren: Se alle afsnit af første sæson her

LÆS OGSÅ: Jakob Mielcke: "Folk gik på arbejde med influenza, og også selvom de havde skåret en finger halvt af"