Kinesernes højest skattede slagtedyr er svinet. Og i disse år, hvor forbrugerne får flere penge mellem hænderne, samtidig med at den kinesiske fødevareindustri er plaget af skandaler, kæmper de vestlige producenter om at levere svinekødet til de sultne og pengestærke kinesere.

I Spanien er det lykkedes med så stort held, at spanierne selv snart står med en mangelsituation på deres fornemste svinekødsprodukt, skinkejuvelen jamón ibérico. De fineste ibérico’er laves i Spaniens nordvestlige hjørne og kommer fra svin af sortfodsracen, der har levet et liv med masser af plads og udeliv og en diæt på græs og agern, som de selv må grynte sig frem til.

Når dyrene er slagtet, bliver skinkerne, saltet og lufftørret i halvandet til to år, og de færdige skinker, der koster flere tusinde kroner, regnes for en delikatesse på linje med kaviar, trøfler og årgangsvine.

Er der en ting, Kinas nye overklasse muligvis elsker mere end svinekød, så er det luksus, og ibéricoskinkerne er altså et af de seneste modefænomener, og idet skinkerne tager så lang tid at producere, kan en stadig stigende efterspørgsel ret hurtigt få deres priser til at stige voldsomt i hjemlandet. hvor det er en yndet spise året rundt, men specielt til jul.

Det skriver The Guardian, der har talt med Roberto Batres, direktør for firmaet Shanghai de Delaiberia Gold, der eksporterer skinke, vin og olivenolie fra Spanien til Kina:

”Det er uundgåeligt, at priserne på skinker i Spanien kommer til at stige. Firmaerne, der har licens til at handle jamón de bellota (betegnelse for skinker frade fieste agernfodrede svin) i Kina har ikke engang nok til at møde den kinesiske efterspørgsel.”

Batres fortæller også, at kineserne for at mætte efterspørgslen er begyndt at importere frosne griselår fra Spanien, som de selv konserverer. Smagen skulle være overdrevent salt, hvilket tyder på, at man har speedet processen op.

LÆS OGSÅ: Skagenskinke og 21 andre julegaver til manden i dit køkken