Man holder den gastronomiske fane enormt højt på havnen i Hundested, hvor Restaurant Knud bliver ved og ved med at insistere på stor stemning og stor smag i en kæmpestor restaurant, hvor der er plads til alle.
Gid alle andre søvnige provinsbyer kunne finde midler til en studietur til Knud, så de kunne lære, hvordan det skal gøres. Fra den 10. til den 19. oktober
sætter de igen skub i havnen med Kap Halsnæs, efterårets måltidsfestival, hvor man får snacks og fire retter til venlige 415 kr.
Der er god plads, men også rift om bordene i den levende restaurant, så booking er en god idé.
Rasmus Munk er vant til at udfordre og begejstre gæsterne på Alchemist, og nu rykker han sine idéer ind i en af kunstverdenens mest ikoniske rammer: Guggenheim Museum i New York.
Her er han medskaber af operaen ’Carême’, hvor publikum ikke kun ser og hører, men også smager sig gennem forestillingen. Små retter, udviklet af Munk, serveres i takt med musikken og dansernes bevægelser og bliver en del af selve fortællingen.
Annonse
Samarbejdet med instruktør Stewart Matthew, balletdanser Daniil Simkin og komponist Jason Graves markerer en ny måde at tænke opera på – med køkkenet som en ligeværdig medspiller. F
orestillingerne sker over fem dage i november. Billetter starter fra 500 dollar.
Hvor samtalen helt præcist skal bære hen, står lidt i det uvisse, men det er formentlig også en del af charmen. I hvert fald inviterer Fireside Talks til, ja, talk, med Claus Meyer, Bo Bech og Martin Kongstad.
På Instagram skrives det, at dørene åbnes til et rum, ”hvor historierne flyder fri – om drømme og nederlag, om køkkener, der brændte, og retter, der ændrede alt.”
Det foregår på Restaurant Babylon på det, der også hedder Søpavillonen. Samtalen foregår som en del af en restaurantreservation mellem hovedretten og desserten. Billetten koster 550 kr. og inkluderer også Babylons menu.
Danmark vil sætte sig på det internationale verdenskort som en ægte gastrodestination – og gør det med 40 mio. kr. fra turismereserven, der under Copenhagen Cooking blev præsenteret af Morten Dahlin (V), minister for for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde.
Annonse
Ambitionen er klar, og til Berlingske udtalte han: ”Når folk rejser til fx Italien, så ligger det i baghovedet på næsten alle turister, at ’Her spiser man godt’. Vi er der ikke helt endnu, men det er der, jeg gerne vil hen.”
Midlerne skal omsættes til konkrete initiativer, bl.a. et advisory board med eksperter i gastronomi, turisme og marketing, der skal sikre, at dansk mad bliver ”lige så kendt et dansk varemærke som H.C. Andersen, vikinger og hygge.”
Og det kan vi jo kun bifalde her på redaktionen.
Farvel og goddag
Selvom det ikke er længe siden, at gourmetrestauranten Yves at Park Lane åbnede i Hellerup, er man allerede nu nødt til at ringe til skiltemageren på ny. Yves Le Lay, kulinarisk spydspids på stedet, har nemlig valgt at sige stop. Ligeledes træder han ud af à terre, hvor han har haft en lignende rolle.
Årsagen, skriver han i en mail, er ”en serie af tab og svære udfordringer både privat og professionelt over de seneste mange måneder.” Det bliver et farvel til Hellerup og et farvel til det indre København, men det bliver også et goddag til Fyn.
”Jeg åbner en ambitiøs restaurant i Odense senere på året,” skriver han videre, og det kommer til at ske med støtte fra hans ven og mentor Per Hallundbæk, der tidligere har været køkkenchef på Falsled Kro.
Vi følger med og håber, at Yves Le Lay lander sikkert i det nye.
Kærlighed
til det franske bagværk
Restaurant Je t’aime i Dybbølsgade 9 har længe levet et lettere undseeligt liv, lykkeligt fri for de horder af turister, man møder på mange af Københavns andre steder.
Annonse
Sig det ikke til nogen, for det er en stærk kandidat til byens hemmeligste bistro, der heldigvis ser ud til at trives uden at larme alt for meget.
Tusinder og atter tusinder cykler hver dag forbi restauranten med det hyggelige fortov, når de skal krydse broen til og fra Fisketorvet og Islands Brygge, og Je t’aime har nu givet dem endnu en rigtig god grund til at gøre holdt også i morgentimerne.
Man har nemlig introduceret bagværk som croissanter, surdejsbrød, madeleines og canelés fra klokken 8. Et godt sted til et hvil i morgentrafikken – eller til at blive dagens helt på kontoret, hvis man fylder en bagerpose i cykelkurven.
I slutningen af august meddelte den glimrende Restaurant Frank, at den lukker … for blot at genåbne kort efter i nye lokaler. Ingen ko på isen!
Frank flytter fra den gamle adresse i Ny Østergade til en ny adresse i Grønnegade, og i fugleflugt bliver det til cirka 50 meter. Næppe noget, der kræver involvering af et flyttefirma. Vi glæder os til at besøge Frank i nye klæder.
Holder man af smørrebrød og overordentligt gode frokoster, skal man på udkig efter et nyt sted i Aarhus. Frederikshøj-afliggeren anx har nemlig haft sidste åbningsdag. Det skriver Frederikshøj på Instagram.
Annonse
Frederikshøj og anx, der er ejet af Wassim Hallal, skriver yderligere: ”Vores hjerte banker i endnu højere grad for Frederikshøj og for at drive vores michelinrestaurant ud på en endnu større og længere rejse end hidtil.”
Frederikshøj genåbnede tidligere i år efter en omfattende renovering, der har gjort stedet til en af de mest luksuriøst indrettede restauranter i landet.
Ryesgade på Nørrebro i København oplever lidt af en opblomstring. Senest har Juma, Botschaft og Bruce slået dørene op til nye steder, og den 10. september åbnede så restaurant Grim i den efterhånden restauranttætte gade.
Bag Grim står Casper Nielsen, der bl.a. har arbejdet halvandet år på Alchemist og før det i tre år som souschef på Villa Vest op til, at de fik deres michelinstjerne.
”Min stil er ligefrem,” skriver Nielsen i en mail til redaktionen.
”Jeg kan godt lide, at man kan genkende råvarerne på tallerkenen, men at overraskelsen så ligger i kompleksiteten i smagene og balancen og tilberedningen.”
Målet er at skabe en spiseoplevelse i god, nordjysk stil, og han har noget at have det i. Udgangspunktet for retterne er nemlig hjemmedyrkede råvarer fra Casper Nielsens fødegård i Vendsyssel.
Annonse
Hans forældre, Carsten og Annette, driver det to hektar mini-landbrug og dyrker omkring 45 forskellige slags grøntsager. Derudover har de en bestand af fritgående grise, lam og plymorock-kyllinger.
Næsten 20 år skulle det blive til for Salon 39 på Vodroffsvej på Frederiksberg. Men nu lukker cocktailbaren, som åbnede i 2007, og siden 2018 har haft Camilla Hjorth som medejer.
Lokalet kommer dog stadig til at summe af liv, for salget af lokalerne er sket hurtigt, skriver KøbenhavnLiv. Det bliver The Union Kitchen, der overtager, og det er rutinerede kræfter, der nu åbner på hjørnet af Vodroffsvej og Danasvej.
The Union Kitchen har i forvejen to steder i København K, et sted på Østerbro og et sted i lufthavnen.
Restaurant Propaganda i Vester Farimagsgade i København åbner nu Next Door at Propaganda, som ligger, ja, dør om dør med Propaganda. Next Door bliver et intimt køkken og spiserum drevet af køkkenchef og medejer Youra Kim. Tanken er, at Next Door skal være en mere rolig og personlig ramme i kontrast til Propagandas livlige bar og åbne køkken.
For Youra Kim handler Next Door om at invitere gæsterne indenfor i sit eget univers: et sted hvor hendes koreanske rødder møder hendes erfaringer fra London og København, og hvor maden formes af intuition, minder og nysgerrighed, bliver der skrevet i den fremsendte pressemeddelelse.
Menuen skifter dagligt og bestemmes af dagens indkøb på markedet. Der er plads til blot 21. Forvent eksempelvis ssam med rå blæksprutte og rødbedekimchi, courgette med doenjang og bibimbap med marinerede rejer. Som en særlig hilsen fra Propaganda kan man også tilvælge deres populære chili-fried chicken.
Annonse
Annonse
Farvel til en ikonisk lokation
Da burgerbaren Gasoline Grill slog dørene op på den gamle tankstation på Landgreven 10 i København, blev det meget hurtigt en turistmagnet, der fik international hæder i en sådan målestok, at lokale burgersultne knap kunne komme til for kø.
Nu må Gasoline Grill på tankstationen lukke, da parkeringsanlægget under bygningen skal renoveres for over 115 mio. kr. Det skriver TV 2. Grundlægger Klaus Wittrup kalder det en ”kæmpe overraskelse og et chok” og fremhæver, hvordan stedet har givet liv til byen. Bygningen har tidligere været udpeget som bevaringsværdig, men mistede sin status, og der er endnu ingen garanti for, at burgerbaren kan vende tilbage.
Gasoline Grill har dog fortsat ni andre steder i København, så GPS’en skal fremover blot indstilles til en anden kurs.
Ild i temperamenterne
Man kan skilles i fred og fordragelighed, og så kan man smække noget så eftertrykkeligt med døren. Den nu tidligere køkkenchef på Dragsholm Slot valgt det sidste, efter han mindre end to måneder efter sin tiltrædelse er stoppet.
Årsagen, forklarer Andreas Møller i et meget åbenmundet interview til Berlingske, er en kombination af manglende adgang til lokale råvarer, uenigheder med ejer Mads Bøttger og en generel mangel på en langsigtet plan for slottet.
Møller er bl.a. utilfreds med ”servicet, kunsten på væggene og farverne i køkkenet.” Et tungtvejende kritikpunkt er også, at man på trods af Dragsholm Slots placering ved Lammefjorden med dets råvare-skatkammer alligevel bruger op mod 90 pct. af råvarerne fra de samme grossister som alle andre.
Møller mener også, at den grønne michelinstjerne, stedet har udover den almindelige stjerne også er ”helt ufortjent.” Berlingskes Søren Frank har forelagt Bøttger kritikken, der svarer, at slottet har økologisk landbrug og at han i øvrigt ikke blander sig i køkkenets indkøb – det er en opgave, der alene hviler på køkkenchefen, og som i øvrigt står ham frit for at ændre.
Dragsholm Slot har nu udnævnt tidligere assisterende køkkenchef Rasmus Storm som ny køkkenchef. Storm har tidligere arbejdet under Møller i Det Danske Hus i Paris. Andreas Møller er tilbage i rollen som køkkenchef på Lumskebugten, hvor han kom fra.
Det danske juniorkokke-
landshold har valgt at trække sig i protest mod ledelsen i Dansk Gastronomisk Union (DGU). Det skriver Frihedsbrevet.
Holdet skulle have stillet et ultimatum om, at direktør Morten Juul Andersen fra DGU måtte gå af. Ellers ville de trække sig. Direktøren har valgt at blive.
Holdkaptajn Anton Frandsen forklarer, at beslutningen skyldes ”en række dårlige beslutninger fra ledelsen over en længere periode”, og at fyringen af team manager Jesper Hedegaard Schmidt blev den sidste dråbe.
Holdet består af lovende talenter fra Danmark mellem 16 og 24 år. De vandt bronze ved kokke-OL i 2024. Dermed har Danmark i skrivende stund ikke noget junior-
kokkelandshold.
Kokkelandshold
med økonomisk succes
Regeringen har med sit forslag til finansloven 2026 besluttet at øge tilskuddet til Bocuse d’Or og Kokkelandsholdet frem til 2029.
Midlerne finansieres gennem eksisterende bevillinger og regeringens Mad- og Gastroreserve og betyder, at holdene kan se frem til 5,5 mio. kr. årligt fra 2026 til 2028 og 4 mio. kr. i 2029.
Ifølge Jacob Jensen (V), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, skal pengene understøtte unge danske kokketalenter og sikre deltagelse i internationale konkurrencer. Danmarks deltagere er blevet nr. et eller to ved syv af de seneste 10 globale Bocuse d’Or-konkurrencer.
Annonse
Liv i den gule
mølle
Efter at Lola lukkede i den gamle mølle på Christianshavn i februar 2025, overtog Norrlyst-gruppen stedet. Det blev til Norrlyst – Sommer på Volden, der fra den 15. maj var en pop-up over sommeren. Nu er sommeren slut, men det betyder ikke, at lyset slukkes i møllen.
Snart åbner man nemlig en restaurant med Christoffer Sørensen, tidligere Studio og tidligere vinder af Årets unge kok, i spidsen for køkkenet. En kok af Christoffers kaliber skal selvfølgelig have et køkken, og vi glæder os til igen at se ham bag komfuret.
Genopstået
Bistro Royal
Det er allerede 10 måneder siden, Bistro Royal på Kongens Nytorv brændte. Det førte en lukning og en gennemgribende renovering med sig, men nu har man endelig slået dørene op igen.
Og Bistro Royal er stadig en heldagsrestaurant i Københavns inderste smørhul, hvor både forretningsfrokoster og første dates kan tage plads i båsene med udsigt til morgentrafik og cyklister med fart på. Blikket er stadig kærligt rettet mod det franske køkken med bistroklassikere og mad, der behager.
Hotel Hans er et nyt hotel fra Brøchner Hotels på Åboulevarden i København, og som ethvert andet hotel med respekt for sig selv får Hans selvfølgelig også en hotelrestaurant.
Navnet bliver Bolo – som åbenbart står for Be On the Lookout (!?) – og ambitionen er at tilbyde små retter til deling med middelhavs-inspirerede smage skabt fra sæsonens økologiske råvarer.
Det er ikke mere end et år siden, at den prisvenlige La Table slog dørene op på Skovriderkroen. Men det blev en kort fornøjelse for indehaverne bag, for i starten af september i år modtog gæster med bordreservation telefonopkald om, at de skulle finde et andet sted at mødes til frokost eller middag – for restauranten var ganske enkelt lukket.
La Table lagde sig i slipstrømmen af billigere restauranter, der er åbnet de senere år, men ikke engang lave priser kunne lokke nordsjællænderne ud af deres samtalekøkkener.
Bag La Table stod Mikkel Glahn, Eric Gemal og Jesper Boelskifte, der sammen driver Copenhagen Concepts.
Jeg kan love dig for, at jeg har meget på hjerte. Men det kommer jeg ikke til at blande ind i min karriere. Det er ikke professionelt interessant for mig at udtale mig om ting. At jeg selv mener en masse i det private … fair snak. Men den snak kan jeg tage med nogle venner.