Juleaften
Vi holder juleaften som de fleste danskere med juletræ, gaver og alt for meget mad. Vi spiser farseret kalkun, så der skiller vi os måske lidt ud fra gennemsnittet. Adam og jeg fejrer som regel jul sammen, men nogle år deles familierne jo på kryds og tværs. Jeg vil gerne have tid til at hygge juleaftensdag, så jeg planlægger maden helt ned i mindste detalje, så jeg ikke står de sidste timer og stresser. Så lillejuleaften farserer jeg min kalkun og laver tændstikkartofler og koger fond til min sovs. Jeg koger en ekstra stor portion risengrød, så der også er til risalamanden dagen efter. Juleaftensdag går med hyggelige forberedelser sammen med familien. Ved tretiden sætter jeg kalkunen ind og gør min sovs færdig.

LÆS OGSÅ: Nytår: Her er den perfektsammensatte nytårsmenu

Julemiddagen
Vi starter med et glas champagne og dertil nogle små croutoner med foie gras, laks eller rejer. Det skal ikke være for voldsomt, for der skal være god plads til hovedretten. Og så spiser vi kalkun med den gode fars, tændstikkartofler, tranebærkompot, kalkunsovs og æblepeberrod. Det er en tradition, jeg har fra min far og mors tid. Da jeg var barn, og vi holdt jul hos mormor og morfar, var det på helt traditionel manér med varm risengrød først, men det bliver for voldsomt i dag. Det er svært at sætte vin til den danske julemad, men jeg er meget glad for côtes du rhône. Eller en châteauneuf-du-pape, som godt kan sparke igennem. Og til risalamanden serverede jeg sidste år en banyuls. Det fungerede fint.

Juledagene
Adam og jeg har stående invitationer hos hinanden, hvis vi kan. Adam har været til masser af julefrokoster hos mig og omvendt. Jeg har prøvet de seneste år enten at holde stor juleaften og ikke julefrokost eller omvendt, men hvis jeg står for julefrokosten, kan jeg godt lide at sætte alle sejl til. Jeg laver meget gerne kogt, syltet sild og stegt sild, og der er også gerne norske juleansjoser med rå æggeblomme og løg på. Og så laver jeg æbleflæsk, finker og rullepølse, sylte og leverpostej. Vi laver alt, alt for meget mad. Men julen handler også om overflod og glæde, så det nytter ikke noget, man sidder og fedter med tre ting.

LÆS OGSÅ: Jul: Det her er opskriften på den lækreste juleand

Nytårsaften

Før i tiden foregik 80 % af mine nytårsaftener ude i køkkenet. Jeg var lige inde i spisestuen og skåle med mine gæster og løb så ud i køkkenet igen. Nu er jeg blevet knap så ambitiøs. Men jeg laver som regel fire-fem retter. Der ville Adam sige, at det er noget pjat, for han inviterer gerne 20 mennesker til ni retter mad. Vi starter med champagne og en eller anden snack som hjemmelavede kartoffelchips med noget godt at dyppe i eller små croutoner med et eller andet hyggeligt på.

Så går vi til bords, og første ret er altid østers. Derefter kunne det være foie gras-terrine eller en luksuriøs fiskeret som pighvar og måske også lidt caviar, hvis pengepungen rækker til det. Hovedretten er måske oksefilet eller, hvis det skal være nemt, carpaccio. Så spiser vi ost og slutter af med en nøddecremekage. Klokken tolv skåler vi og siger godt nytår. Vi synger med på de traditionelle nytårssange, og så skal der fyres af. Jeg holder meget af fyrværkeri, men min søn er efterhånden blevet en stor knægt på 18 år, så det er ikke helt den samme jubel at gå til farvehandleren med ham og købe krudt, som det var, da han var lille.

1. januar

Hos os ender nytårsaften som regel ikke med, at vi kl. 5.30 om morgenen ligger stangdrukne henne i et hjørne. Men lidt træt er man jo. Vi står op, og når vi har fået sat et par opvaskemaskiner i gang, står den altid på bacon og æg og kaffe og masser af appelsinjuice. Om aftenen er der dømt takeaway-slam. Der skal bare være noget friturestegt, og der skal være nok af det, og der skal være iskold cola til. Bagefter går man smådeprimeret i seng, fordi man er forspist, og så begynder livets alvor igen dagen efter.

James Price: Medvært på ’Spise med Price’

LÆS OGSÅ: Juleand: Den perfekte opskrift

LÆS OGSÅ: Alt.dk: Vaniljekranse fra Den Gamle By

LÆS OGSÅ: Alt.dk: 5 gode råd: Sådan bliver din ovn helt ren