Opskrift: En hotter med det hele

Danmarks første, ægte streetfood så dagens lys i 1920’erne, da pølsevogne blev lovliggjort. 50’erne og 60’erne var pølsemændenes storhedstid. Der var omkring 400 pølsevogne i Danmark. I dag er der cirka 100. Men hotdogs er blevet et populært og lettere syndigt frokost- og aftenmåltid at lave hjemme. Nogle mener, at den helt klassiske model er den eneste rigtige, mens andre eksperimenterer med fyldet. Hotdog’en har for nylig fået et comeback samtidig med den nynordiske gastronomibølge og ses nu i et utal af variationer med alt andet end kedelige og usunde færdigprodukter. Her får du Euromans hotdog med hele svineriet – med et updated tvist.

Hotdog med det hele
Offentliggjort

8 hotdogs

Total:1 time

Ingredienser

Hotdogs

  • 8 gode pølser fra din lokale slagter
  • 8 store brioche hotdogbrød
  • God sennep, vælg mellem en klassisk Dijon eller en sød variant
  • Din yndlingsremoulade
  • Et mildt løg, fx et hvidt salatløg eller rødløg

Ketchup

  • 1 lille løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 dåse cherrytomater
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 1 spsk. brun farin
  • ½ dl. æblecidereddike
  • 1 tsk. friskhakket ingefær
  • ½ tsk. stødt kanel
  • 1-2 spsk. olivenolie
  • Salt

Syltede agurker

  • 1 agurk
  • 1 spsk. fint salt
  • 1 dl. vand
  • 1 dl. hvidvinseddike
  • 80 g. sukker (du kan pimpe din syltelage med peberkorn, laurbærblade eller chili)

Friteret skalotteløg

  • 3-4 skalotteløg
  • 3-4 spsk. hvedemel
  • 5 dl. smagsneutral olie

Blær, hvis du har god tid: Hjemmelavet remoulade

  • 100 g. mayonnaise (gerne hjemmelavet)
  • 50 g. creme fraiche 38%
  • 1 tsk. kapers
  • 1 spsk. syltet, hakket gulerod
  • 1 spsk. syltet, hakket blomkål
  • 1 spsk. syltet, hakket skalotteløg
  • 1 tsk. hakkede cornichoner
  • 1 knsp. gurkemeje
  • 1 knsp. madraskarry
  • Citronsaft
  • Salt

Sådan gør du:

  1. Snit løg og hvidløg, og hak ingefæren til ketchuppen. Steg det hele af i en mindre gryde i lidt smagsneutral olie, til løget er stegt, men ikke har taget for meget farve. Tilsæt æblecidereddiken, og reducér, til det halve er tilbage.
  2. Tilsæt de resterende ingredienser – på nær olivenolie og salt – og kog din ketchup ved lav til middel varme, indtil den er reduceret til en tykkere konsistens. Det tager cirka en times tid. Husk at røre undervejs. Den vil meget gerne brænde på!
  3. Mens ketchuppen koger, kan du gå i gang med agurker og syltelage. Skær agurken i tynde skiver, cirka 0,5 centimeter. Brug et mandolinjern, hvis du har et. Salt agurkeskiverne godt i en skål, og stil dem til side i mindst en time. Salten trækker vandet ud af agurken, og man kan ikke smage den i slutresultatet.
  4. Kog vand, hvidvinseddike og sukker i en kasserolle. Når sukkeret er smeltet, tages den af varmen og køles helt ned.
  5. Til de friterede skalotteløg skal du rense løget og skære det i tynde skiver, cirka 0,3 centimeter. Vend løgringene i hvedemelet, og ryst det overflydende mel af. Du kan bruge en fin si. Fritér løgringene få ad gangen i 175 grader varm smagsneutral olie, til de er gyldne og sprøde. Lad dem dryppe af på lidt køkkenrulle indtil servering.
  6. Agurkerne har trukket i salt i mindst en time, og syltelagen til agurkerne er kølet helt ned. Hvis syltelagen ikke er helt kold, mister agurken sin grønne farve. Dræn vandet af agurkerne i en si, og pres dem let. Hæld lagen over agurkerne i en mindre skål.
  7. Når ketchuppen er kogt færdigt, tilsættes olivenolien, og den blendes til ønsket konsistens. Hvis du vil have den helt smooth, kan du sigte den gennem en fin si. Køl ketchuppen ned, og juster med salt, eddike og sukker. Ketchuppen skal have en god balance mellem sødme og syre.
  8. Rens og skær de rå løg i små tern. Giv dig god tid, og gør det ordentlig. Det er ikke lækkert med store stykker hakkede, rå løg på en hotdog.
  9. Smid pølserne og brødene på grillen, og miks og match med toppings, som du har lyst. 

Hjemmelavet remoulade:

  1. Blanchér dine grøntsager i en gryde med letsaltet, kogende vand, til de er let tilberedte. Sylt dem i samme slags syltelage, som du har lavet til de syltede agurker.
  2. Miks alt sammen, og smag til med citronsaft og salt. Lad remouladen trække i køleskabet til næste dag

Ketchup

Ketchup var fra begyndelsen af 1800-tallet blot en fællesbetegnelse for alle saucer, der var baseret på vineddike. Gennem tiden har der været alt fra æggehvider, vindruer og svampe til valnødder og østers i ketchup. I dag er vi enige om, at der er tale om en tomatbaseret sauce, når vi beder en række os ketchuppen. Selvom der er delte meninger om, hvem der laver den bedste ketchup, står Heinz bag den mest solgte ketchup i Europa med hele 80 procent af markedet.

Den røde pølse

Historien om den røde pølse er ikke ligefrem rosenrød. I 1930’erne samlede slagterne i Kødbyen på Vesterbro de overskydende varer, som man var i tvivl om kunne sælges. De blev så overhældt med en (stærkt tvivlsom) rød farve, og pølserne blev solgt til den fattigste del af befolkningen. Den røde pølse er en dansk opfindelse, men har siden 2011 været eksporteret til Sverige, hvor den røde farve i begyndelsen blev mødt med en smule forbehold. I dag kommer farven i pølserne fra et naturligt farvestof, som findes i rygskjoldet på en særlig bladlus – ganske ufarlig og helt naturlig!

Naturrov

Denne tid af året byder på mange lettilgængelige råvarer, som du kan finde i baghaven, parker eller i landets skove og bruge i din hotdog. Lav fx en brændenælde-mayo, og top med friterede ramsløgsblade eller frisk skovsyre, fuglegræs eller spiselige blomster.