Bordeaux er blandt Frankrigs smukkeste storbyer og har altid været en rejse værd. Indtil for bare 15 år siden haltede byen dog gevaldigt på vin- og madfronten. Der var langt mellem de spændende restauranter, og der fandtes stort set ikke skyggen af en rigtig vinbar. Tænk sig, i Bordeaux.

Siden har byen været i rivende udvikling og er i den grad ved at smide sit konservative, støvede image. I dag har Bordeaux flere restauranter pr. indbygger end nogen anden fransk by, og antallet af vinbarer er eksploderet. Du finder alt lige fra små, rustikke vinjoints, hvor ejeren står i baren og stolt serverer sine seneste ukendte fund til større fancy steder, hvor du selv trækker dit glas cru classé i en automat.

Vinturistens udfordringer

Trods byens mere moderne, åbne attitude fungerer alt dog ikke nødvendigvis som de fleste andre steder. Først og fremmest åbner langt de fleste vinbarer først til aften eller i hvert sidst på eftermiddagen. "Franskmændene drikker ikke længere vin til frokost eller i løbet af dagen" lyder undskyldningen. Men det kan vinturisten jo ikke rigtig bruge til noget. Regn desuden med, at de fleste vinbarer holder lukket mandag, eventuelt også søndag og tirsdag.

En anden ting at være opmærksom på er, at mange vinbarer i Bordeaux har spisetvang. Ikke for at presse citronen, men på grund af bevillinger. Ubegribeligt nok er det i verdens vinøse hovedstad vanskeligt at få andet end en restaurantbevilling, der ikke tillader at servere alkohol uden mad.
Har du mest lyst til bare et hurtigt glas, kan du dog ofte nøjes med en snack til et par euros, også selvom det ikke findes på menukortet. Eller du kan opleve at få stillet en tom tallerken ved siden af glasset, bare i tilfælde af at les flics skulle komme forbi.

Drik bordeaux i Bordeaux

Mange vinbarer i Bordeaux fungerer også som caviste, vinhandel, og vil du have flasker med hjem fra rejsen, er det her, du skal købe dem. Med mindre du altså går efter kostbare trofævine eller svært opdrivelige ældre årgange. I så fald er byens gamle traditionelle vinbutikker som L'Intendant og Badie stadig et besøg værd, bare du er indstillet på at betale det samme eller endda mere end i Danmark.

Det, der måske overrasker turisten allermest, er vinbarernes begrænsede fokus på de lokale vine.
I Lyon bugner vinkortene af beaujolais og rhône, og i Dijon drikker man ikke meget andet end bourgogne. Så i Bordeaux drikker man vel bordeaux? Ikke længere. Tiderne har i den grad ændret sig fra dengang, hvor vinkortet på byens restauranter gav indtryk af, at Bordeaux var det eneste vinområde i verden. Bortset fra Champagne, naturligvis.

Men bare rolig. Er du i Bordeaux for udelukkende at drikke bordeaux, serverer nogle af de følgende anbefalede vinbarer ikke andet. Og dem, der gør, har så rigeligt med lokale flasker på kortet, at du ikke behøver bevæge dig uden for – hverken vinområdet eller byen Bordeaux.
[nu kommer stederne]

Le Bar à vin du CIVB

3 Cours du XXX Juillet
https://baravin.bordeaux.com/fr/

Det bedste sted at starte en vinøs byvandring er i Bordeaux’ flatiron-bygning, skråt over for byens arkitektoniske stolthed, Le Grand Théatre. Mere centralt bliver det ikke. Bygningen huser CIVB, Bordeaux’ vinorganisation med både informationskontor, vinskole og i stueetagen en lys, luftig og elegant indrettet vinbar, om sommeren med udendørspladser.

Le Bar à vin.jpg
Her sælges ingen helflasker, men omkring 30 vine på glas, i sagens natur udelukkende Bordeaux. Til gengæld er priserne byens suverænt laveste, fra sølle 2 euro for 15 cl! Forvent ikke at finde de store klassificerede slotte på kortet, men velvalgte, typiske eksempler på hele Bordeaux’ palet af rødvin fra både venstre og højre bred, rosé, tørre hvide, sauternes og crémant.

Vil du hele vejen rundt, kan du bede om at få sat en smagning op, eventuelt i form af halve glas til halv pris. Billigere fås en vinsmagning ikke, og som en helt gratis bonus fortæller barens uddannede sommeliers velvilligt om områdets vintyper, druesorter, appellationer og årgange.

Melder sulten sig, kan du bestille enkle tallerkener med lokalt charcuteri, foie gras eller ost, igen til meget rimelige priser.

CIVB’s vinbar har åbent hele dagen, dog ikke sen aften. Stedet er med rette rasende populært blandt både de lokale og turister, særlig i højsæsonen, så kom tidligt på dagen, mens du alligevel venter på, at byens andre vinbarer åbner.

Cité du Vin

134-150 Quai de Bacalan
www.laciteduvin.com/fr

Er du bare minimalt vininteresseret, er det obligatorisk at besøge Cité du Vin, der som en gigantisk designerkaraffel rejser sig over Garonne-floden i den nordlige udkant af byen. Den futuristiske bygning rummer museum, eller snarere eksperimentarium, skiftende udstillinger om specifikke vinområder, workshops, smagninger, butikker, restauranter og alt andet dedikeret til vinen, ikke kun fra Bordeaux, men hele verden.

Cité du Vin 3.jpg
Udstyret med en smartphonelignende guide får du indblik i de historiske, kulturelle, geografiske, tekniske, sensoriske og handelsmæssige aspekter af vinen på en super hi-tech og interaktiv måde. Alle sanserne kommer i spil, og det er både informativt, underholdende og lettere kaotisk. Selv hvis man springer store dele over, er det overvældende, så afse rigeligt med tid.

Besøget slutter i toppen af karaflen på 8. etage med et glas vin inkluderet i billetprisen på 20 euro og en mere imponerende panoramaudsigt over Bordeaux’ tage.

Har du lyst til et bedre glas, foregår det nede i den kombinerede vinbar, restaurant og butik Latitude20. Den spektakulære runde vinshop sælger 800 forskellige vine fra mere end 70 lande, deriblandt så eksotiske oprindelser som Irland, Namibia og Andorra. Og jo, Danmark er også repræsenteret med Don’s rosé. Samtlige vine kan købes med hjem eller kan mod proppenge på 12 euro/fl. drikkes i tilstødende brasserie-vinbar, der også har 50 af vinene på glas. Kulinarisk er det dog mere spændende at forlade Cité du Vin og krydse vejen til de nyåbnede haller.

Vinimarché – La cave des halles

10 Quai de Bacalan
https://www.vinimarche.fr/

I stil med Torvehallerne i København er Les Halles de Bacalan både til shopping og spisning på stedet. Bordeaux' udgave er noget mindre med blot omkring 20-25 stader, og alligevel synes fristelserne langt større. Fisk, skaldyr, kød, charcuteri, ost, brød, frugt, grøntsager … udvalget er førsteklasses og næsten frustrerende varieret.

Vinimarché - La cave des halles 3.jpg
På alle staderne kan man købe en tallerken med deres specialiteter, overvejende sydvestfranske, og slå sig ned ved et af bordene, inden- eller udenfor. De fleste steder sælger også et glas vin, men der er mere at vælge imellem hos hallernes kombinerede vinhandel og -bar Vinimarché, beliggende i midten af det hele, lige ved siden af trøffelboden.

Kortet tæller 300 forskellige vine med vægten lagt på Bordeaux og Sud-Ouest, en pæn andel økologisk og biodynamisk, der alle kan købes med hjem eller drikkes på stedet. Der er også et godt udvalg på glas til rimelige priser. Og hvis du foretrækker bare at hænge ud i vinbaren, kan du købe tallerkener med tapas, skaldyr, charcuteri og ost, alt sammen fra nabostaderne.

Hallernes høje niveau og travle buzz er rigeligt tramturen værd, og hvis du alligevel besøger Cité du Vin overfor, er de helt uomgængelige.

To råd dog: Styr uden om den store unødvendige restaurant ved indgangen, og vær opmærksom på åbningstiderne! Helt grotesk holder Les Halles de Bacalan lukket efter frokost og frem til kl. 17.30 – netop når man har allermest brug for et glas vin og et par østers. Trods byens rivende udvikling er Bordeaux på nogle områder stadig meget bordeauxsk …

Le Wine Bar

19 Rue des Bahutiers
lewinebar-bordeaux.com

Le wine bar 1.jpg

Ikke langt fra Place Saint-Pierre, i hjertet af det gamle Bordeaux, ligger Le Wine Bar på et hjørne. Blandt de 60 vine på glas og seks gange så mange på flaske er der masser af bordeaux, både de helt store kanoner og velvalgte mindre slotte, men først og fremmest byens bedste udvalg af italienske vine. De to ejere, Giancarlo og Emmanuel, er nemlig fra Italien.

Det smitter også af på det udelukkende kolde, men glimrende menukort: bresaola, culatello, finocchiona, pecorino, burrata … og ikke at forglemme de sydvestfranske specialiteter. Alt sammen er førsteklasses, så stedets bevillingspålagte spisetvang er et non-issue, og ellers kan du sagtens nøjes med et par bruschetta.

Vinkortet, maden, den franco-italienske stemning og hjælpsomme, vidende betjening med glimt i øjet gør Le Wine Bar til en af de mest populære vinbarer i Bordeaux.
Eneste minus: Stedet er alt for småt med blot 25 pladser indenfor og nogle få borde al fresco. Her fyldes hurtigt op, så kom lige efter åbningstid kl. 19 til aperitif og en snack eller – endnu bedre – bestil bord til spisning. De sjoveste pladser er dem i baren, der indbyder til at blive hængende, især hvis man kan lidt fransk eller italiensk.

Når du er træt af bordeaux og barolo eller har lyst til et mere substantielt måltid, kan du passende skrå lige over gaden til den korsikanske restaurant/bar A Cantina. Her er stemningen animeret, maden autentisk, og så har kortet det vildeste udvalg af korsikansk vin, jeg nogensinde har set – end ikke på Korsika!

Vins Urbains

27 Rue des Bahutiers
http://www.vinsurbains.fr/
Man misser nemt Vins Urbains, for udefra er vinbaren ikke meget mere end et hul i muren. Det smalle, dybe lokale flankeret af en lang bar og en håndfuld borde for enden har en mere intim og low key atmosfære end de fleste andre af byens vinbarer og appellerer også til dem, der foretrækker at sidde med næsen begravet i glasset.

Vins Urbains 2.jpg

Den passionerede ejer er ekssommelier med gode forbindelser til producenter, hvis vine er mere eller mindre uopdrivelige, så sæt dig i baren, og lad dig trygt guide.

Udviser du lidt interesse, risikerer du at få stukket en blinder i hånden. Hint: Den er højst sandsynlig fra Nordrhône eller Languedoc-Roussillon, som er de to områder, han brænder mest for.
De 20-30 vine på glas er varierede og velvalgte, men det er flaskekortet, der vil slå benene væk under dig. Her er Clape, Gonon, Gangloff, Rayas, Bonneau, Mas Jullien, Grange des Pères, Gauby, Château Simone, Clos Rougeard, Lapierre, Ganevat, Zind-Humbrecht, Egon Müller … og jeg kunne blive ved med at namedroppe.

Vins Urbains 4.jpg
Typisk for byens mere lokale vinbarer er under en tredjedel af vinkortet bordeaux. Til gengæld er de udvalgt med samme sikre hånd fra både kendte slotte, især prismæssigt overkommelige andenvine, og dem man sjældent støder på som ultratraditionalisten Château Bel Air-Marquis d’Aligre. Og så har en del af bordeauxerne alder, hvilket er en forbløffende mangelvare mange andre steder.
Den obligatoriske fingermad er i øvrigt også superb. Gå endelig ikke igen, før du har smagt deres berømte croque monsieur med hvide trøfler!

Max Bordeaux/Wine Gallery & Cellar

14 Cours de l’Intendance
maxbordeaux.com
Midt på det brede indkøbsstrøg, Cours de l’Intendance, ligger et af byens få steder, der er 100 % dedikeret til bordeaux. I modsætning til de fleste andre vinbarer har Max åben i dagtimerne og lukket om aftenen. Faktisk er der mere tale om en kombineret vinbutik og smagested end en decideret vinbar, og der serveres ingen mad. Her handler det om at smage vin.

Max Bordeaux 1.jpg
Det elegante, højloftede lokale har flere Enomatics, vinautomater, hvor flaskerne opbevares ved rette temperatur, beskyttet under nitrogen. Max har omkring 50 vine i maskinerne helt ned til nogle få euro for et glas, men det unikke er muligheden for at smage mange crus classés og andre topvine.
Du køber et kort ladet med minimum 35 euro, og så er det ellers selvbetjening. Prop kortet i maskinen, find den vin, du vil smage, og vælg mellem 7,5 cl, 5 cl og 2,5 cl. Det mindste mål fylder ikke meget i glasset, men er nok til en smagsprøve.

Helt billigt er det ikke. Vil du smage Cheval Blanc, Mouton eller d’Yquem med lidt alder, brænder du hele kortets kredit af på bare 2,5 cl, men så kan du også strege de trofævine af din bucket list.

Aux 4 coins du vin

8 Rue de la devise
http://aux4coinsduvin.com/
Aux 4 coins du vin i den gamle bydel er et andet sted udrustet med Enomatics. Her i en lidt farligere version, hvor du får udleveret et magnetkort, som så først afregnes, når du går. Det er en ægte vinbar med lige så meget vægt på at drikke som at smage vin, og automaterne er indstillet til større portioner på hele og halve glas (12 cl/6 cl), men der er også mulighed for en smagsprøve på 3 cl, så du kan prøve dig frem, inden du beslutter dig for en vin at slå dig ned med. Eller måske udfordre dine medrejsende med et par blindere!

Aux 4 coins du vin 2.jpg
Trods selvbetjeningen er barens sommeliers klar med gode råd og informationer om de 40 forskellige flasker på Enomatic, der skifter næsten dagligt og er ekstremt varieret. Du kan finde d’Yquem og Vega Sicilia side om side med langt billigere, mere personligt udvalgte vine fra mindre kendte producenter. Et begrænset antal er bordeaux, men dem er der til gengæld masser af blandt flaskekortets ikke mindre end 800 vine fra hele Frankrig og mange andre lande.

Der er også, som noget ret sjældent på de her kanter, et nydeligt udvalg af bourgogne: DRC, Leroy, Liger Belair, Bonneau du Martray …

Trods de store navne er stedet helt uprætentiøst og tiltrækker især en yngre crowd. Sent på aftenen kan der være pakket og stemningen livlig. Kom tidligt, eller reservér bord. Her er ingen spisetvang, men bliver du hængende, er der både store og små tallerkener med udelukkende lokalt charcuteri og ost. Prøv deres Assiette Sud-Ouest 100 % canard.

Chez Tonino

209 rue Fondaudège
ingen hjemmeside

Med det store udbud af gode vinbarer i centrum af Bordeaux er det unødvendigt at bevæge sig ret langt efter et glas. Vil du se en anden side af byen, er det dog værd at tage turen ud af Rue Fondaudège med dens helt egen, næsten landsbyagtige vibe, lave huse og mange autentiske fødevarebutikker.

Chez Tonino 2.jpg
Den nye Tram-linje kører gennem gaden og standser lige ud for Chez Tonino, der er en sympatisk, uprætentiøs kvartersvinbar. Trænger du til at komme væk fra de andre turister og hænge ud med de lokale, er det her stedet. Især når vejret er godt, for en af attraktionerne er de mange udendørspladser, der er en mangelvare på de fleste andre af byens vinbarer. Og så åbner Tonino allerede om eftermiddagen, for det er lige så meget en vinhandel, i øvrigt med mere end rimelige priser.
De lokale kommer for at dele en simpel flaske entre-deux-mers eller bordeaux sup’, der viser, hvor meget Bordeaux kan uden for de berømte klassificerede slotte, som hele vinverdenen fokuserer på. Dem finder du ikke her, men der er andre gode mindre vine fra Médoc, Saint-Emilion, Pomerol og Graves på hylderne og et lige så stort udvalg fra andre franske områder.

Chez Tonino 3.jpg
Spørg derimod ikke efter glaskortet, for det eksisterer kun i hovedet på Tonino (der egentlig hedder Alain), men han finder med garanti det glas, du har lyst til.
Udover tallerkener med charcuteri og ost skilter menukortet blandt andet med hjemmelavede terriner og foie gras samt enkelte varme sydvestfranske klassikere som confit de canard og cassoulet. Og så har Tonino østers. Endelig en vinbar, hvor man kan få østers! Seks styk for 10 euro.

Le Point Rouge

1 Quai de Paludate
https://www.pointrouge-bdx.com/
Også lidt uden for centrum, tæt på Gare Saint-Jean, ligger en af Bordeaux’ flotteste vinbarer, i hvert fald den mest ambitiøse. Den er indrettet i en tidligere négociant-bygning fra det 18. århundrede og er et stort sted, der mere ligner en upscale cocktailbar. Kreative cocktails er da også en af stedets forcer, ligesom udvalget af spiritus er ekstraordinært.

Le Point Rouge 3.jpg
Men vi er her for vinen, og dem er der intet mindre end 1.000 forskellige af på kortet inklusive masser af klassificeret bordeaux i drikkemodne årgange. Der er også et imponerende udvalg af bourgogne og topchampagne uden at negligere mindre prestigefyldte områder. Glaskortet er tilsvarende seriøst med indslag som Corton-Charlemagne fra Bouchard, Egon Müllers Scharzhofberger Kabinett og sauternes fra Château Coutet. Glasfetichisterne vil glædes over serveringen i riedelglas.

Lad dig ikke afskrække af vinkortets tunge ende. Der er glas og flasker fra hhv. 6 euro/20 euro, så det behøver ikke at koste mere end på andre af byens vinbarer. Selv hvis du går efter de kostbare flasker, er de typisk billigere, end du kan opdrive dem til i nogen vinbutik. Hvor ellers kan man drikke top 2. cru som Ducru-Beaucaillou og Cos d’Estournel for 180 euro/240 euro, begge i den drikkeklare årgang 2002? Og uden for Bordeaux bliver det endnu vildere: Cristal 2002 til 210 euro, seks årgange af Rayas til omkring 200 euro flasken eller La Tâche ’96 til utrolige 1.650 euro!

Her er ingen spisetvang, men det er en god idé at gøre det, for snackkortet tages et skridt videre end de sædvanlige brædder med charcuteri og ost, selvom de også kan fås. Uden at være en decideret restaurant serveres her også enkelte varme retter, så du kan let tilbringe en komplet aften på Le Point Rouge, der rigeligt er gå- eller Tram-turen værd.

Wine More Time

8 Rue Saint-James
http://winemoretime.blogspot.com/
Wine More Time er en vinhandel, der hen ad eftermiddagen bliver til en vinbar. Præcis hvornår synes at være efter ejerens humør. Når den først er åben, kan du sidde ved de høje borde indenfor eller udendørs i den smalle rue Saint-James fyldt med små cafeer og restauranter og kig til La Grosse Cloche, en af turistattraktionerne i Bordeaux.

Wine More Time 2.jpg

Der er 400 flasker at vælge imellem med et klart fokus på traditionelle, mindre kendte producenter, man ikke ser andre steder, mange økologiske eller biodynamiske, selv blandt bordeauxerne, der dominerer kortet.

Du finder selv en vin på hylderne, hvor flaskerne er påskrevet to priser, den ene to-go, den anden sur place, typisk 8-9 euro oveni de rimelige detailpriser.

Glaskortet skifter ugentligt og rummer omkring 20 vine, primært fra Bordeaux og Sud-Ouest, flertallet til 5-6 euro glasset. Og, nå ja, så har baren også byens måske bedste øludvalg til de vintrætte.
Bevillingen dikterer mad til vinen, men tvangen rækker ikke længere end en lille tallerken med brød, skinke og ost til nogle få euro. I øvrigt er råvarerne på det enkle, kolde menukort af så høj klasse, at man seriøst overvejer at droppe at finde en restaurant og bare blive hængende.

Wine More Time 3.jpg

Wine More Time rammer et sweetspot mellem den seriøse og joviale vinbar, det stille og animerede, det lokale og turistede. Et sted, man vender tilbage til, og som er indbegrebet af det, Bordeaux by de senere år har udviklet sig til; udadvendt, afslappet og usnobbet, men stadig klassisk og elegant.

Gå ikke glip af

Le Metropolitain, 49 Cours d'Alsace-et-Lorraine
L'Oenolimit, 2 Rue des Ayres
Le Vertige, 18 Rue Parlement Saint-Pierre
Les Trois Pinardiers, 2 Rue Georges Bonnac
Chez le Pépère, 19 Rue Georges Bonnac