Restauranterne kæmper for at overleve: "Vi må jo stole på, at beslutningerne, der bliver truffet af regeringen, er de rigtige" scroll-down

Restauranterne kæmper for at overleve: ”Vi må jo stole på, at beslutningerne, der bliver truffet af regeringen, er de rigtige”

Med hjælpepakker, der lader vente på sig, husleje, der skal betales, og medarbejdere, der skal lønkompenseres, ligger ejere, restauratører og kokke vandret for at få det hele til at hænge sammen. Men hvor længe kan branchen træde vande i forlængede nedlukninger og bureaukratiske systemer. Og hvad med gejsten? Her fortæller Nina Krysiza Sørensen fra Cicchetti på Nørrebro om at drive restaurant på nye præmisser i en branche, der måske aldrig bliver sig selv igen.

Af Sebastian Himmelstrup
Foto: William Himmelstrup
Gastro Euroman

Hvor mange dage har I endnu, før I bukker under? 

"Vi kan klare den vinteren ud, men der skal helst ikke komme mange flere lockdowns i 2021, før det kniber. 

Hver gang vi får banket nogle reserver op, så kommer der lige en lockdown mere og ødelægger det hele. December skulle have været måneden, hvor vi gav den en skalle, men så lukkede det hele ned igen.

Vi har også lige fået en huslejestigning af vores åndssvage udlejer. Den kom her den 1. januar, og den var som sådan annonceret, men vi kunne da godt have håbet på, at man som kæmpe kapitalfond kunne undvære de ekstra par tusinde kroner, som jo betyder alt for os lige nu. Men sådan er det desværre ikke."

Hvad med likviditeten? 

"Den har det noget bedre end i foråret. Vi overlever på hjælpepakkerne, mens take away giver noget likviditet, noget energi og holder os i gang. Det betyder sindssygt meget, at vi overhovedet kan gå på arbejde og have en hverdag. Både af økonomiske grunde, men mest for bare at holde liv i os selv.

Vi er bedre forberedt på lockdown denne gang. Både mentalt og økonomisk. Vi har prøvet det før. Og så har vi sparet og sparet i et års tid nu. Der har ikke været plads til meget sjov, og vi har knoklet ekstra hårdt og lavet justeringer i vagtplaner, menuopsætning og indkøb, så vi er bedre polstret fremover.

Vi sparer ikke på kvaliteten af råvarerne, men før corona havde vi måske 30 små retter på kortet – nu har vi 15. For tiden står vi også selv og vasker op og vasker gulv efter service i hverdagene, og det kunne vi egentlig godt tænke os, at vi ikke behøves at blive ved med."

Se, hvad vi ellers skriver om: Gastronomi, Nørrebro, Restauranter og Corona-virussen