’FYRE: The Greatest Party That Never Happened’
Festivalen var absolut en af de mest hypede begivenheder i 2017, inden den fandt sted, men udviklede sig til at blive et af de største svindelnumre i nyere tid.
Billy MacFarland, der har tjent størstedelen af sine penge på internetvirksomheden Spling, slog sig sammen med rapperen Ja Rule, der er kendt for adskillige kontroverser i hiphop-miljøet, om at lave verdens mest spektakulære festival, der udelukkende skulle være forbeholdt de rigeste jetsettere.
’Fyre’ blev blandt andet markedsført igennem prominente influencere, og der blev lovet koncerter med alt fra Major Lazer til Migos. Festivalen og de mange koncerter skulle afholdes i de smukke omgivelser på Bahamas.
Realiteten viste sig dog at være en anden, da de mange modeller, natklubsejere og andet ankom til øen, hvor de var blevet lovet guld og grønne skove, men som endte med at være mere et scam end det lovede paradis.
Se den på Netflix her.
’Yung Lean: In My Head’
De færreste kan forestille sig, hvad det vil sige at blive verdenskendt som 16-årig, men det kan svenske Jonatan Leandoer, der er bedre kendt som rapperen Yung Lean.
Den anerkendte svenske journalist og instruktør Henrik Burman fortæller med dokumentaren ’Yung Lean: In My Head’ om den svenske rapper, der har været med til at revolutionere måden at udforme trap- og drill-hiphop.
Filmen indeholder bl.a. scener fra børneværelset, hvor hiphop-karakteren Yung Lean opstod, og hvordan det har påvirket Leandoer at blive et fænomen på internettet fra den ene dag til den anden.
Dokumentaren illustrerer også et moderne rapstjerneliv, som blandt andet byder på voldsomme mængder af stoffer og et trafikuheld, der får fatale konsekvenser. Dokumentaren er både rørende, trist og humoristisk.
Se ’Yung Lean: In My Head’ på Blockbuster her.
’JIM & ANDY: The Great Beyond’
I 1999 ville filminstruktører Milos Formann skildre komiker Andy Kaufmanns liv gennem filmen ’Man on the Moon’. Hovedrollen gik til Jim Carrey, der fik til opgave at fortolke og spille komikeren, der levede og åndede for at bryde med grænserne mellem fiktion og virkeligheden.
I 2017 udgav instruktør Chris Smith dokumentaren ’Jim & Andy: The Great Beyond’, som giver et indblik i Jim Carreys arbejde på settet og de udfordringer, han oplevede i arbejdet med rollen som Andy Kaufmann. Det viser sig nemlig, at det ikke altid var nemt for Carrey at komme ud af rollen igen, når kameraet slukkede.
Se den på Netflix her.
’The Devil and Daniel Johnston’
Daniel Johnston er blandt mange musikere en af de mest velansete og respekterede kunstnere, og hvis du vil forstå hvorfor, skal du se dokumentaren ’The Devil and Daniel Johston’.
Det er ikke sikkert, at du kender ham, men du har måske hørt hans musik i andre versioner end de originaler, han selv har lavet. Numre fra hans ufærdige og mest omtalte album ’Hi, How Are You’ har nogle af verdens allerstørste stjerne, heriblandt A$AP Rocky, gjort til deres egne.
Som titlen indikerer, er filmen om musikeren blandt andet en skildring af et univers, der kredser om sindssyge, skrøbelighed og en umådelig lyst til at dyrke satan. Det er sjælendt, at musikdokumentarer giver et så hudløst ærligt billede af et menneske, som denne gør.
Se den på Amazon her.
’De fem benspænd’
Den er oplagt, men den er svær at komme udenom. Har du ikke set filmen ’De fem benspænd’, er det på tide, at du får det gjort.
Lars Von Trier opstiller fem benspænd for Jørgen Leth, som udmønter sig i fem forskellige fortællinger, og vi bliver taget med helt ind i hulekammeret, når Jørgen Leth forsøger at løse de makabre og grænseoverskridende opgaver, som han bliver præsenteret for.
Se den på Blockbuster.
´Minimalism´
Vi mennesker har aldrig haft så stor købekraft og -trang, som vi har nu, men det er op til os selv, hvordan vi forvalter de penge, vi tjener. Og måske er det på tide, at vi begynder at skære lidt ned på alle de ting, vi køber. Både for klimaet og vores egen skyld
I dokumentaren ’Minimalism’ bliver vi præsenteret for en række mennesker, der har valgt at skære livet ind til benet og kun omgive sig med de ting, de finder nødvendige.
Og vi vil gerne komme med en advarsel: Når filmen er slut, bliver du pinligt bevidst om alle de mange ting, du har, men som du slet ikke har brug for.
Kan streames på Netflix.
´Biggie: I Got a Story to Tell´
Man kunne frygte, at filmen ville blive et true-crime drama, der ville forsøge at opklare, hvem der stod bag på mordet Biggie (The Notorius B.I.G.), men klichéerne går dokumentaren udenom. Den giver i stedet en fyldestgørende fortælling om en af de største rappere, verden endnu har set.
Filmen er en enorm god skildring af manden bag de store hiphopklassikere som ’Juicy’ og ’Mo’ Money Mo’ Problems’, og hvis du ikke er specielt rap-fagkyndig, giver den et dækkende billlede af, hvordan han på blot 24 år, satte dét store aftryk i musikhistorien, som han gjorde.
Kan streames på Netflix.