Der bliver lagt mere end 4.000 falske AI-sange på dansk streamingtjeneste hver eneste dag. Musikere og sangskrivere risikerer at ende med regningen scroll-down

Der bliver lagt mere end 4.000 falske AI-sange på dansk streamingtjeneste hver eneste dag. Musikere og sangskrivere risikerer at ende med regningen

Det er nemt og billigt at forsøge at svindle sig til streamingkroner – og risikoen er problematisk lille, lyder det fra interesseorganisation.

Af Magnus Kraft
Foto: Nuuday
Kultur Euroman

HAR DU HØRT DEN nye jazzpop-basker fra Keld Micky? Det er der sandsynligvis en såkaldt klikbot i Holland, der har. Det kan virke besynderligt, for Keld Micky findes slet ikke, hans nye single ’Wonderful Bennett’ er blevet navngivet af en robot, og musikken lyder billig som plastik.

Og så udfylder Keld Micky ikke ligefrem et hul i markedet: Hver dag er der inden for det sidste halve år blevet uploadet ­– alene på streamingplatformen YouSee Musik – mere end 4.000 sange som hans. Med det menes: sange, der er genereret ved hjælp af kunstig intelligens med computergenererede kunstnernavne, computergenererede albumcovers og, mere væsentligt, afspilninger, ingen mennesker hører.

Kunstig intelligens – eller AI (Artificial Intelligence), som det mundret forkortes – har intensiveret en særlig type af svindel. Målet er at få del i den skattekiste, der er streamingtjenesternes udbetalingspræmie, og ofrene er musikere og sangskrivere af kød og blod i ind- og udland.

Finten er denne: Hver måned afrapporterer Nuuday, der både ejer tjenesterne YouSee Musik og Telmore Musik, der har flere hundredetusind brugere i Danmark, hvilke numre, der er blevet afspillet på deres platforme, og hvem der derfor skal have hvilke stykker af udbetalingskagen.

Forestil dig så, at lyssky bagmænd hver eneste dag uploader tusindvis af numre, der hver især har unikke kunstnernavne, unikke sange, skabt af AI, og derefter får såkaldte klikfarme til at afspille sangene igen og igen og igen. Pludselig kan disse bagmænd og deres skuffepladeselskaber, hvis svindlen ikke opdages i tide , modtage en del af udbetalingspræmien – og den resterende kage til de rigtige musikere skrumper tilsvarende. Disse fiksfakserier kan lade sig gøre, fordi kunstig intelligens muliggør, at man med et fingerknips kan få produceret hundredtusinder af falske sange. Det er svindel stort set uden omkostninger – computeren gør det hele.

I IFPI, musikselskabernes brancheorganisation, ser man på sagen med stor alvor:

”Svindel af denne karakter er grundlæggende at stjæle fra andre mennesker,” lyder det fra Lasse Lindholm, der IFPIs direktør for kommunikation og public affairs.

Se, hvad vi ellers skriver om: Musik, Streaming og Spotify