Christian Puglisi solgte sine restauranter og blev særdeles velhavende. Så hvorfor er han begyndt at købe smør på tilbud i … Rema?
I det nye afsnit af ’Arbejdstitel’ fortæller Christian Puglisi om at bygge et restaurantimperium og sælge det – og hvad det har gjort ved hans måde at tænke på penge.
Det hører til sjældenhederne, at man bliver særligt
velhavende af at drive restaurant. Men for Christian Puglisi er historien en
anden.
I begyndelsen af 2025 blev det offentligt kendt, at han
havde solgt sine restauranter Bæst og Mirabelle. Den siciliansk-fødte kok, der
i næsten 20 år havde været en del af det københavnske restaurationsliv med
steder, der for mange var stamsteder, havde fået nok.
Væk var han. Livsværket var solgt. Og for et ikke
ubetydeligt beløb. Der er penge i at drive velbesøgte steder, hvis bare man gør
det ordentligt.
I det nye afsnit af Euromans podcast ’Arbejdstitel’ er
Christian Puglisi gæst. Han fortæller om sin tid på El Bulli, om at være
souschef på Noma og om at drive restaurant på en måde, hvor gæsten aldrig har
ret.
Og Puglisi bliver selvfølgelig også spurgt, om han kan leve
for evigt af den sum, han fik for sit lille men markante imperium.
”Jeg er gået fra at have en udmærket, fast løn hver måned,”
siger Christian Puglisi om sin økonomiske situation, ”til at få en pose penge.
Så nu har jeg en pengetank. Og hver gang, jeg bruger penge på noget, så ser jeg
min pengetank blive mindre og mindre.”
Det har ændret hans måde at tænke på. I dag forbruger han
markant anderledes, end han gjorde tidligere. Og afstanden mellem gourmetmad og
discountsupermarked har været langt kortere, end han nogensinde havde troet.
”Hvis der er tilbud på økologisk smør i Rema, så går jeg i
Rema og køber ind. Hvis du havde sagt til mig for fem år siden, at jeg ville
gøre det, så havde jeg grint min røv i laser,” fortæller han.
Annonse
Han vil ikke sætte et eksakt beløb på købesummen. Det
forhindrer en klausul ham. Men han vil gerne tale om, hvordan den har ændret
hans måde at tænke forbrug på.
”Jeg føler, der er noget meningsfyldt i det. For den
pengetank, jeg har, kan jeg potentielt leve rigtig længe på. Men jeg kan også
bare pisse den af. Det er der rigtig mange andre, der har gjort. Jeg kan mærke,
at jeg føler et stort et ansvar for ikke at ende derhenne, hvor jeg skal lave
noget, jeg ikke gider, fordi jeg ikke har tænkt mig om undervejs.”
Christian Puglisi har et af den danske kokkebranches
flotteste CV’er. Først var det spanske El Bulli, siden danske Noma, og så
startede han en mindre københavnsk madrevolution med Relæ og Manfreds, og satte
sig siden tungt på Guldbergsgade-kvarteret på Nørrebro med Bæst og Mirabelle.
I det nye afsnit af ’Arbejdstitel’ fortæller han om hele sin
rejse fra ung lærling på den trestjernede michelinrestaurant El Bulli og til
arbejdet med René Redzepi på Noma, som han ikke tøver med at kalde et geni.
Puglisi fortæller om at drive restaurant og stå fast på, at
hans egne ideer er de bedste, og at gæster langt oftere bør lade restauranten
tage styringen. Og så fortæller han selvfølgelig også om at få nok, og en dag få
muligheden for at sige farvel til det hele.
Afsnittet er fyldt med anekdoter fra de højeste luftlag i
dansk og international gastronomi. Du finder episoden der, hvor du normalt
lytter til dine podcast.
Dette afsnit er bragt i samarbejde med Gastrotools og deres eget madunivers Gastro Studio, hvor
man kan finde opskrifter, tips og inspiration fra både professionelle og
passionerede hjemmekokke. Besøg Gastro Studio og find inspiration fra nogle af
branchens bedste som Brian Mark, Adam Price og netop Christian Puglisi.
Jeg tager også min del af ansvaret for, at jeg sikkert også kan være polariserende, men – også med min meditation og min buddhismeinteresse – hæ! – så prøver jeg at være lidt mindre polariserende, end jeg før har været. Jeg er faktisk begyndt at tænke en lille smule, før jeg taler. Det har jeg altså ikke været så præget af.