’Samtaler med fremmede’

Paul Auster mestrer om nogen den essayistiske genre. Han har tidligere dykket ned i tekster om verden, sig selv og sin bevidsthed i blandt andet ’Vinternoter’ og ’Rapport fra de indre landskaber’ og nu kan man nyde en samling af Austers tekster gennem de seneste 50 år. I ’Samtaler med fremmede’ kommer han omkring politik, hjemløshed, rodløshed fodbold og hans skrivemaskine – og i samtlige 44 tekster beretter den amerikanske forfatter på vanlig, indlevende vis om livet selv.

samtaler med fremmede.jpg
Udkommer i marts.

’X måder at dø på’

Svenske Stefan Ahnhem bragede i 2014 igennem med debutromanen ’Offer uden ansigt’, første bind i serien om politimanden Fabian Risk i Helsingborg. I den nye, femte bog i serien, bliver Risk igen hvirvlet ind i en speget sag om en mand, der lader terningeslag definere, hvem han skal slå ihjel.

x moder ny.jpg

Stefan Ahnhem havde i en årrække arbejdet som manuskriptforfatter på blandt andet ’Wallander’, før han kastede sig ud i bogskrivningen, og det skinner tydeligt igennem i ’X måder at dø på’. Ahnhem bor i øvrigt i København, hvilket sætter sit præg på settingen for de hæsblæsende historier om Fabian Risk.

Udkommer i februar.

’Vi er vejret’

Jonathan Safran Foer (’Alting bliver oplyst’, ’Ekstremt højt og utrolig tæt på’) satte i 2009 fokus på den industrialiserede kødproduktion i USA med nonfiction-bogen ’Om at spise dyr’. Nu kaster han sig over klimaforandringerne og stiller spørgsmålet: ’Hvad kan vi selv gøre?’ Ifølge den kendte New Yorker-forfatter bør vi som menneskehed indlede vores kamp mod klimaforandringer ved at begynde alvorligt at tænke over, hvad vi spiser – og ikke spiser – til morgenmad.

JSF_ViErVejret_Forside_v2.jpg
Udkommer i marts.

’Vaniljehuset’

Mich Vraa har i årevis oversat bøger fra nogle af tidens største amerikanske og engelske forfattere. De seneste år har hans egen barske og velfortalte trilogi fra Dansk Vestindien (’Faith’, ’Haabet’ og ’Peters kærlighed’) begejstret tusindvis af læsere, og i sin nye bog fortæller Vraa om en skomagersøn, Dusinius, som i slutningen af 1800-tallet grundlægger et handelsfirma i Odense. Beretningen lægger sig tæt op ad virkelige begivenheder og personer, og ’Vaniljehuset’ er en medrivende slægtshistorie om ambitioner og svigt.

Vanilje-ny.jpg
Udkommer i april.

’Oktoberbarn’

Linda Boström Knausgård, som gennem ni år frem til 2016 var gift med Karl Ove Knausgård, har kæmpet med psykisk sygdom hele sit liv. I ’Oktoberbarn’ skriver hun ærligt om sin indlæggelse på en psykiatrisk afdeling (kaldet Fabrikken) fra 2013 til 2017 og om elektrochokbehandling og den dybe depression, hun ryger ud i. Den svenske forfatters selvbiografiske roman er et heftigt opgør med psykiatrien, og på fornem vis fletter hun minder fra sit liv ind mellem alle uhyrlighederne på Fabrikken.

oktoberbarn.jpg

Udkommer i januar.

’Afhopperne’

Tv-tilrettelæggeren Jesper Clemmensen har tidligere haft stor succes med de historiske faktaromaner ’Flugtrute Østersøen’ og ’Skyggemand’, to researchtunge bøger om DDR og den kolde krig. Nu fortæller han den vilde historie om Jan Rocek, som i 1960 sammen med sin kone, svigermor og to små drenge hoppede over rælingen på den østtyske færge Seebad Ahlbeck og blev reddet i land. Dagen efter gjorde familiens gode venner dem kunststykket efter og sluttede dermed årtiers undertrykkelse af to jødiske familier i Østeuropa.

afhopperne.jpg

Udkommer i marts.

Ernest Hemingway: ’Udvalgte reportager’

Hemingway er den største amerikanske forfatter i det seneste århundrede. Men han var også så meget andet end det. Eventyrer, slagsbror, dybhavsfisker, drukkenbolt – og journalist. Denne samling af 75 af Papa Hemingways artikler byder på mesterens vanlige, komprimerede sprog, når han rapporterer fra sin første tyrefægtning, storvildtsjagt i Afrika Den Spanske Borgerkrig, D-dag i 1944 og befrielsen af Paris. Hemingways suveræne, litterære greb går igen i samtlige tekster, hvoraf 35 aldrig før er udgivet på dansk.

udvalgte reportager.jpg

Udkommer i januar.

’Postkort fra Californien’

Tonny Vorm er en af de bedste skribenter herhjemme. I årevis begavede han blandt andet læserne i Euroman med sine eminente tekster om litteratur, og siden har han skrevet et væld af bøger, heriblandt de to cykelepos ’Sort kaffe & hvide sokker’ og ’Lede hunde & kolde kameler’, som han er medforfatter på.

Postkort_fra_Californien.jpg

Tonny Vorms nye bog er en erindringsroman, hvor han forsøger at finde ud af, hvem hans far egentlig var. Historien begynder i en flyttekasse fyldt med gulnede fotos og postkort fra Santa Barbara, hvor hans far i 1970’erne arbejdede på en militærbase.

Udkommer i april.

’Den nordiske mands hævn’

Sofie Jama debuterede sidste år med ’Et andet menneske, et andet liv’, en stærk bog, der tog sit udgangspunkt i kvinden Baraka, som flygter til Danmark fra borgerkrigens rædsler i Somalia. Sofie Jama, som selv er født i Somalia, vakte stor opsigt med sin roman om sex, liderlighed, penge, magt, integration, overgreb og prostitution. Nu er hun tilbage med en helt anderledes type bog, krimien ’Den nordiske mands hævn’. Hovedpersonen er en ung muslimsk læge, som hvirvles ind i en vild historie om afskårne lemmer og korancitater.

Katalogforside DEN NORDISKE MANDS HÆVN.jpg
Udkommer i maj.

’Vi er kortvarigt smukke på jorden’

Vietnamesiskfødte Ocean Vuong er amerikansk litteraturs helt store nye stjerne. Det forstår man godt. Vuongs debutroman er et tindrende stærkt vidnesbyrd om menneskelige relationer. Fortalt gennem den unge mand Little Dog’s brev til sin mor – som ikke kan læse – oprulles en gribende historie om Vietnam-krigen, race, maskulinitet, afhængighed og frihed. Det er ekvilibristisk, poetisk og rørende, og ’Vi er kortvarigt smukke på jorden’ er med rette flere steder blevet udråbt til at være et mesterværk.

Vi er kortvartigt smukke_katalog.jpg

Udkommer i april.

’Sukkerchok’

Journalisten, sognepræsten og forfatteren Kristian Ditlev Jensen fik som 45-årig stillet diagnosen diabetes type 2. Det satte gang i, at han udførte et omfattende researcharbejde om, hvad det egentlig er, vi putter i munden. Undervejs lærte Kristian Ditlev Jensen, at popcorn faktisk ikke er et fuldkornsprodukt, og at det var bagte kartofler og ikke de røde bøffer, han skulle holde igen med, hvis han skulle få bugt med sin sygdom. ’Sukkerchok’ er bygget op af korte, personlige tekster om forfatterens egne oplevelser og erfaringer.

Sukkerchok.jpg
Udkommer i februar.

’Min søster er seriemorder’

Oyinkan Braithwaites debutroman var nomineret til Booker-prisen sidste år, og i The Guardian blev den omtalt som ’En litterær sensation’. Hovedpersonen i historien, som udfolder sig i Lagos, er den velopdragne sygeplejerske Korede, der hjælper sin smukke søster Ayoola med at rydde op efter de mord, hun begår på sine kærester.

Min_søster_er_seriemorder.P.jpg

Tilsyneladende i selvforsvar, eller også blot fordi søsteren er sociopat. Den talentfulde nigeriansk-britiske forfatter har begået en forfriskende anderledes krimi spækket med sort humor, velskrevet dialog og stor suspense. Man kunne næsten kalde det Nigerian Noir.

Udkommer i januar.

’Selvmordstanker kan ikke betale sig’

Johan Davidsen debuterede i 2015 med punktromanen ’Jeg kan ikke hjælpe dig med dine problemer’. Nu kommer opfølgeren ’Selvmordstanker kan ikke betale sig’. Et ondt og knivskarpt portræt af en generation, der har fået alt forærende, og af en mand, som ikke kan finde ud af at blive voksen.

Davidsen.jpg

Den mand hedder Daniel, han vil gerne være journalist, men han gider ikke rigtigt at arbejde for det. Det mest intime forhold, han har, er til sin psykolog, men da han får et job på et PR-bureau, eskalerer tingene med rasende fart og han hvirvles ind i big business, luksusfester og blodige sammenstød.

Udkommer i januar.

’Voksnes svigefulde liv’

Det er fortsat uvist, hvem der egentlig står bag pseudonymet Elena Ferrante. Ikke desto mindre er den italienske succesforfatter snart tilbage med en ny roman. Der er gået fem år, siden Ferrante sendte sidste bind i sin Napoli-serie ud, og den nye bog foregår – selvfølgelig – også i Napoli i 90’erne.

Salgsforside.jpg

Hovedpersonen er teenageren Giovanna, som bliver venner med en smuk, men utilregnelig tante ved navn Vittoria. Napoli-serien er solgt i millioner af eksemplarer i hele verden, og forventningerne til den nye Ferrante-bog er da også skyhøje. Alene i Italien udkommer bogen i et førsteoplag på 250.000 eksemplarer.

Udkommer i juni.