’Mørklagt’

Der findes to sæsoner af Danmarks Radios podcastserie ’Mørklagt’: sæson 1 om Ahmed Samsam og sæson 2 om sprængningen på North Stream i Østersøen og om russiske spioner. Begge er anbefalelsesværdige og giver indsigt i de to sager, som vi ikke ser i den skrevne presse eller i tv-dækningen, mens vi lyttere hele vejen igennem bliver taget i hånden gennem fortællingen. Podcasten kræver sin del nysgerrighed og tålmodighed, da ingen nuancer og detaljer af sagerne synes for små til at blive udeladt.

Podcastserien er ikke desto mindre, hvis du har netop nysgerrigheden på sagerne i vinkel, farlig at starte på, fordi du hele tiden har lyst til at trykke afspil på det næste afsnit. Heldigvis er der nok at tage fat på, hvis du vil blive klogere på nogle af nyere tids største efterretningssager herhjemme.

Du kan lytte til her ’Mørklagt’ her.

’#dkpol’

I et ocean af podcasts, der sværmer om den samme Christiansborg-suppedas, er det tæt på umuligt at vælge sit favorit-fix. Hvis vi alligevel skal gøre forsøget, vil vi fremhæve ’#dkpol’ fra Altinget som landets førende politiske podcast for dig, der elsker at nørde dansk politik.

Hver fredag udkommer Altingets chefredaktør Jakob Nielsen med et nyt afsnit sammen med politisk redaktør Esben Schjørring, og alle væsentlige sager i dansk politik bliver behændigt belyst.

Vi kunne også have fremhævet ’Slotsholmen’, ’Ingen kommentarer’, ’Slottet & Sumpen’, ’Borgen Unplugged’ eller ’Under Gulvtæppet’, som alle er gode bud på en podcast om dansk politik, bare for at nævne en håndfuld.

Du kan lytte til ’#dkpol’ her.  

’Væggene har ører’

Indrømmet: Man kan ikke fortænke nogen i at føle sig mætte af straffesagen mod spionchef Lars Findsen. Men Zetland har i denne podcastserie på seks afsnit ikke blot kradset overfladen – de bidrager rent faktisk med ny, overraskende og brugbar viden om den nærmest sagnomspundne sag.

Allerede i første afsnit med den mundrette titel ’Til en bøfmiddag mødte jeg whistlebloweren, der væltede Lars Findsen’ kommer vi lyttere med ind i rum, hvor vi normalt ville være persona non grata, hvilket journalist Frederik Kulager også senere bliver, da han forsøger at komme tættere på efterretningstjenesten, der tydeligvis virkelig ikke vil have, at han graver i sagen.

Du kan lytte til ’Væggene har ører’ her.

’Arbejdstitel’

Nu tænker du nok, at der sidder en menig journalist her på magasinet, der skal fedte lidt for chefredaktøren. Om det har noget på sig, vil jeg lade stå hen i det uvisse.

Ikke desto mindre er podcasten ’Arbejdstitel’, som vi udgiver her på Euroman, en værdig anbefaling til din sommer. For den handler om de små glæder i livet og kan hjælpe dig med at sætte lidt ekstra pris på sommerens frihed, lange aftener og nye minder. Rejser, mad og tøj er blandt hjørnestenene i ‘Arbejdstitel’, der forkaster hypede småtrends og hylder klassiske dyder og kvalitet.

De to værter Oliver Enné og Kristoffer Dahy Ernst, slutter alle episoder i smagsdommerens forklæde, når de vurderer, om ting er over- eller undervurderet. Programmet er som at have to gode venner i hverdagssamtale i ørerne. Med andre ord: ’Arbejdstitel’ er godt selskab.

Du kan lytte til ’Arbejdstitel’ her.

’Det sidste måltid’

En af Radio 4s få podcastsucceser. Men en succes er det uomtvisteligt. For det er drøngodt indhold, når Lærke Kløvedal beder en kilometerlang række mennesker om at skrive deres egen nekrolog for åben mikrofon, mens de får serveret deres sidste måltid efter eget valg. Bare at høre om måltidsvalget er sjovt og sigende, men programmet går også et solidt spadestik dybere med Kløvedal som perfekt castet til formatet.

Podcasten er radiokanalens lys i mørket, men lyset skinner også enormt kraftigt, når man møder mennesker i en setting, vi ikke er vant til at se dem i, mens Kløvedal formår at omfavne vidt forskellige personligheder og skabe et intimt rum med plads til store følelser. Og hvis du bliver grebet af formatet, er der masser at tage fat på. Fra Mette Frederiksen til Kidd, og sådan bliver det ved.

Lyt til ’Det sidste måltid’ her.

’Radio Tour’

Der er fremragende fortællinger, interne drillerier, og så er der ikke mindst skarpe analyser af kørte og kommende cykelløb, når den suveræne førertrøje i dansk dækning af cykelsport, Discovery+, laver ’Radio Tour’ hver uge. Man kan både streame programmet ganske gratis med billeder af Peter Piil, Thomas Bay, Brian Holm og Bastian Emil Goldschmidt, og man kan lytte til det som podcast.

Fra tid til anden er en af de fire faste herrer udskiftet med gæster, der tæller nuværende ryttere samt sportens store personligheder i form af blandt andre Jørgen Leth og Rolf Sørensen. Med eller uden gæst er ’Radio Tour’ altid garant for sublim underholdning til enhver cykelnørd.

Du kan lytte til ’Radio Tour’ her.

’LSD-kælderen’

Vidste du, at man i 1960’erne troede, at LSD kunne ’kurere’ alt fra angst til homoseksualitet? Det gjorde vi heller ikke, før vi lyttede til denne podcastserie fra Danmarks Radio, som fortæller historien om Frederiksberg Hospital, hvor patienterne på psykiatrisk afdeling langt fra kom i bedring af behandlingen.

Podcastserien søger svar på, hvad lægerne egentlig vidste om de risici, der var forbundet med behandlingen dengang, og hvordan dette mørke kapitel i psykiatriens historie kunne finde sted.

Du kan lytte til ’LSD-kælderen’ her. 

’Enter – Internettets skygge’

Vi kan ikke være de eneste, der i bund og grund ikke har den fjerneste anelse om, hvad der foregår, når vi bruger internettet. I denne nye DR-podcast har vært Adina Ren allieret sig med digital efterforsker Christian Skettrup i forsøget på at afdække, hvad der sker i internettets mørke afkroge. Om Snapchats samtalerobot, Counter Strike, det brutale job som indholdsmoderator og andre sager, der giver dig lyst til at skylle din telefon ud i toilettet.

Du kan lytte til ’Enter – Internettets skygge’ her.