Jonas Risvig har lavet en tv-serie om drengefællesskaber: ”Det er på tide, at vi anerkender, at det også er hårdt at være en ung mand” scroll-down

Jonas Risvig har lavet en tv-serie om drengefællesskaber: ”Det er på tide, at vi anerkender, at det også er hårdt at være en ung mand”

Jonas Risvig har for første gang lavet en serie med fokus på unge mænd. I ’Drenge’ zoomer instruktøren ind på ulveflokfællesskaberne, hvor drenge gør dumme ting, konstant er grænsesøgende, og lader andre definere, hvem man er. Det er en flugt for at tale om følelser, lyder det fra silkeborgenseren, der blandt andet er kendt for serierne ’Salsa’ og ’Ingen forsvinder, men alle siger farvel’.

Af Teis Jeppe Gørtz
Foto: Rasmus Weng Karlsen
Kultur Euroman

Hvordan ser du manderollen i 2022?

”Jeg står selv på tærsklen fra at gå fra ung mand til voksen mand, og i dag skal man som mand kunne noget helt nyt: Man skal også kunne vise følelser. Både vise, at man vil stå op for sig selv, men også turde at vise og sige, hvordan man har det. Og det er stadig sindssygt svært for drenge og mænd. Selv ved jeg sjældent, hvordan jeg egentlig har det. Jeg kan godt mærke, hvis jeg er stresset og har for meget om ørerne, men jeg har svært ved at sætte ord på det.

Jeg tror, at mange mænd har svært ved at italesætte det, fordi der er en forventning fra kvinderne om, at vi skal være dygtige til at sidde og pensle ud, hvilke følelser der går gennem kroppen på én. Derfor tror jeg, at mange drenge og mænd har brug for stadig at være i de her ulveflokfællesskaber, hvor det bare handler om at hyle højest, hvor der er et hierarki, og hvor du slipper for at tale om, hvordan du har det, fordi det andet kan simpelthen være så angstprovokerende.

At være mand handler også meget om at tage kampe; kampen for kærlighed, kampen for at være øverst i hierarkiet blandt kammeraterne, kampen mod sin far, kampen om at turde være sig selv og tro på sig selv, kampen for at springe ud. Det er nogle af dé kampe, der gør det hårdt at skulle være mand i dag.”

Hvad betyder det for de unge mænd, at de ikke længere har en entydig manderolle at læne sig op ad?

”Disse drengefællesskaber, som jeg selv er vokset op i, og som min nye serie ’Drenge’ også handler om, er blevet umoderne, fordi de repræsenterer noget, som er stik imod, hvad vi generelt vil i dag. Vi vil gerne have, at kvinder og mænd kan snakke fuldstændig ligeligt sammen, og fordi denne omklædningsrumskultur er blevet så umoderne, er det måske derfor, at vi prøver at holde fast i den de steder, hvor man kan.

Jeg har stadigvæk en drengeflok, der går helt tilbage til gymnasiet, og det er dem, jeg har lavet allermest lort med, men det er samtidig dem, jeg er tættest med. Og det kan jeg godt mærke, at mange af mine veninder har svært ved at forstå: ’Hvorfor gider I bare sidde der og drikke bajere i en uge i et sommerhus uden at tale om, hvordan I har det?’ Det er måske, fordi det er dybere, end man tror. Og måske er det, fordi vi i mange år har været for gode til hele tiden at fortælle drengene og mændene, hvad de har gjort galt, og det tror jeg, at de unge mænd har forstået nu.

Der har været så meget pres på, hvad de ikke har gjort godt nok, og hvad de skal gøre bedre i forhold til deres fædre. Jeg tror, at det er på tide, at vi anerkender, at det også er hårdt at være en ung mand. Jeg er sikker på, at kvinderne har det hårdere, men det er også hårdt at være mand, og den anerkendelse, tror jeg, skal til, for at man sammen kan finde et fælles ståsted og blive bedre til at tale med hinanden og undgå misforståelser.

Så jeg føler, at den unge mand er en smule misforstået. Det at skærme sig med sine kammerater, der er lige så dårlige til at tale om følelser, er et middel for at få det bedre og deale med nogle ting, som måske er svære at sætte ord på.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Serier og Streaming