Her er fire gode dagsvandreruter i Danmark

Ud i det blå med vandreskoene på – det behøver ikke at tage mere end én dag at optjene sjælefred. Vi guider til fire gode dagsvandreruter i Danmark. Og Amarminoen er ikke en af dem.

Her er fire gode dagsvandreruter i Danmark.
Offentliggjort

Parforceruten (Cirka 16 kilometer)

Det er skønt at komme ud i naturen, men hvis vi skal være helt ærlige, så kan det være angstprovokerende at tage for langt væk fra sin elskede stenbro. Der kan jo nå at åbne tre nye bagerier, bare man er væk i to dage, og det er noget, enhver der bor i København, gerne vil undgå sker, uden man er der til at bevidne det. Men kærligheden til asfalt og lysten til frisk luft er ikke gensidigt ekskluderende. Bare lidt nord for København ligger nemlig parforceruten.

Den tager dig i løbet af 16 kilometer en tur gennem Dyrehaven og Jægersborg Hegn. Start ved Skodsborg Station og følg stien, der er markeret hen ad vejen med små sorte kløversymboler og nyd den nordsjællandske natur i al dens herlighed. Området er blevet gjort til verdensarv, og selvom det yndige landskab indgyder sjælefred, så kan samtalen rundt i det grønne fint gå på den lidt voldsomme historie om den hedengangne Christian den femte, der med vold og magt fordrev bønderne for deres hjem, så han selv kunne nyde sin jagt i ro og mag. Hvilken fyr og hvilket et område.

Turen er 16 kilometer lang, så det vil kun være passende at supplere hele affæren med en platte på de ternede duge hos en af de mange Bakken-restauranter, der er en del af ruten.

Ruten finder du her.

Kyststien mellem Jons Kapel og Vang (Cirka to kilometer)

Bornholm har alle dage været genstand for vild beundring fra alle, der har hang til fuglesang og frisk luft. Fordi øen er så relativt lille, er det en yndet destination for vandrere, der gerne vil prøve kræfter med Kyststien, som går hele vejen rundt om den kære klippeø. Men der er ingen grund til at gå dig selv halvt ihjel.

Start ved Jons Kapel, nord for Hasle, som i fordums tid var stedet, hvor Bornholmerne mødte forkynderen Jon, der overbeviste dem om, at Jesus havde fat i den lange ende.

Derefter går du nordpå af Kyststien mod Vang. Det er en ganske kort etape, men når du forcerer det ujævne terræn, så vil dine lunger og dine ben helt sikkert kunne mærke det.

Ruten byder flere steder på højtliggende klippestrækninger uden gelænder, og det kan jo for vovehalse give det ekstra sug i maven, der gør hele turen værd. Når du er færdig med at stirre døden i øjnene, så ankommer du til Vang, en lille havneby, hvor ingen fare lurer, og idyllen rigtig kan få lov at indfinde sig.

Ruten finder du her.

Fyns Hoved (Cirka fire kilometer)

Fyn er på en eller anden måde gået hen og blevet prygelknabe for både københavnere og jyder, når det gælder om at fremhæve sit eget geografiske ophavs overlegenhed. ’Det er bare et sted, man kører over’, siger de alle sammen. Men vi vil gerne slå et slag for, at det ikke er tilfældet.

Nord for Kerteminde er der nemlig mulighed for at komme ud på en kort vandrerute, der tager dig rundt om Fyns Hoved. Start ved p-pladsen på Jøvet og find vej til Halsen, der er vejen, der fører dig ud til Fyns Hoved. Det er et stykke land, der er så afskåret fra resten af Fyn, at man let kan få fornemmelsen af, at man står midt i havet. På ’Hovedets’ højeste punkt, Baesbanke, er der en imponerende panoramaudsigt, der snildt kan give dig hold i nakken og ro i hovedet. Hvis du er rigtig smart, har du fiskestangen med i bilen, for kystsrækningen langs Fyns Hoved skulle efter sigende være garant for havørreder, og så kan det lige pludselig gå hen og blive en rigtig god tur.

Ruten finder du her.

Rubjerg Knude (Cirka 9 kilometer)

Ruten starter ved resterne af Maarup Kirke og tager dig sydpå gennem Rubjerg Knude og tilbage igen. Rubjerg Knude, der udgør størstedelen af ruten, er et de landskaber, man ved første møde ikke kan forstå, ligger i Danmark. Ligesom Hammershus og Møns Klint fremstår det som taget ud af en anden tid eller et andet land.

Der er tale om en enorm sandslette, der puster sig op i en høj klitte og med det evigt oprørske Vesterhav som baggrundstapet, kan man som beskuer ikke undgå at føle sig underkastet naturens nåde. Fyrtårnet, der står plantet som et monument midt i sandet, er altid velbesøgt af turister og andet godtfolk. Men selvom den indre hipster skriger, at du ikke skal synes om noget så populært, så er det uden for enhver tvivl, at du bliver bjergtaget af det hvide tårn, der trodsigt troner mod den vindblæste himmel. Det meste af ruten foregår i sand, så der er garanti for ømme stænger og en god nats søvn, når turen er slut.

Ruten finder du her.