Sponsoreret af Links i artiklen

Vi har spurgt en række iværksættere og selvstændige om ulemper og fordele ved at være iværksætter i Danmark. Her giver de samtidig en række gode tips, råd og huskeregler til livet som iværksætter. 

Mark Nissen, Havehandel.dk


”Jeg synes, der er flere fordele end ulemper ved at være iværksætter i Danmark,” fortæller Mark Nissen, der har startet Havehandel.dk op. Han mener, at vilkårene for at starte en virksomhed op i Danmark er ganske gunstige.

”Set i bakspejlet så har min rejse som iværksætter, der nu kører på tredje år, været ganske smertefri. Det er relativt let at starte sin egen virksomhed i Danmark. Det tager ikke lang tid at oprette et CVR-nummer, og det står næsten alle frit for at oprette et. Desuden er der mange gratis foredrag, værktøjer og vejledningsmuligheder tilgængelige for nybagte iværksættere, som man kan vælge at benytte sig af,” fortæller han. Hans bedste råd er, at man ikke lader sig hæmme af den danske jantelov.

”En ulempe for især unge danske iværksættere er janteloven, som siger at man ikke må være bedre eller klogere end andre. Før eller siden støder man på negativitet, fordi man forsøger at udleve en drømmen som selvstændig. Det er noget man bør være bevidst omkring, men aldrig lade det påvirke ens gåpåmod og gode humør.”

Christian Due, MinInvestering.dk

”Jeg startede min første virksomhed lige efter jeg fik min første SU. Det var i gymnasiet, og selvom alle føler, at det er hårdt, så får du aldrig mere fritid end du har i netop denne tid,” fortæller Christian Du fra MinInvestering.dk. Han mener, at folk, der er under en SU-berettiget uddannelse, har de mest optimale forhold til at starte egen virksomhed.

”Jeg kunne sidde hver aften og arbejde med min virksomhed, uden at tænke på næste lønseddel. Den kom nemlig automatisk fra SU styrelsen, så længe jeg passede min uddannelse,” siger han.

”De første par virksomheder jeg stiftede blev aldrig en succes, men jeg fik en lang række erfaringer med i rygsækken, der betød, at jeg senere med succes har stiftet en række virksomheder og i dag lever af det, jeg selv har bygget op fra bunden af. Havde det ikke været for de ’gratis’ erfaringer, jeg gjorde mig som studerende, var jeg aldrig kommet i gang som iværksætter. Så havde jeg i stedet forfulgt drømmen om at blive Flyveleder og ville sidde et helt andet sted i dag.”

Daniel Johannesen fra Watery.dk , Svømmeudstyr og badetøj med det hele 

Daniel Johannesen fra Watery.dk udtaler således: ”Når man som jeg var 17 år, da jeg startede min svømmebutik Watery der sælger svømmeudstyr og badetøj op, så mødte jeg fra start en rigtig stor ulempe. Nemlig at man er nødt til at anmode om tilladelse til at drive virksomhed som mindreårig – noget jeg i øvrigt efter 9 måneder endte med at få 2 gange afslag på. Og i den alder, hvor jeg som tidligere elitesvømmer med op mod 8 ugentlige svømmetræninger, bare ønskede at komme i gang så hurtigt som muligt op til julehøjtiden, så var det en ret stor ulempe. Så min far stiftede virksomheden, og først her 2 år efter er den blevet overdraget til mig efter en masse bøvl og store regninger fra revisoren. Men i dag hvor jeg er ovre det bøvl, så ser jeg egentligt kun fordele ved at være ung iværksætter i Danmark. Der er masser af hjælp fra det offentlige, så jeg kan sælge endnu flere badedragter og badebukser til hr. og fru Danmark. Jeg har desuden oplevet stor hjælp fra ældre iværksættere, hvilket er uundværligt som nystartet webshopejer uden den store erfaring udover mit område indenfor svømning.

Peter Thomsen, partner i Morning Train – Design, programmering & online marketing

En klar fordel ved at være iværksætter i Danmark er, at etablerede virksomheder kigger mere på dine meritter & kompetencer frem for din anciennitet, når de vælger samarbejdspartner. Det er en kultur i mange danske virksomheder, som gør det hurtigere for de dygtige iværksætter at excellere på den korte bane – fordi de får chancen. Det er i hvert fald min oplevelse i forbindelse med vores opstart.  

Omvendt er en ulemperne, at det er blevet for let med de nye IVS’er at oprette et firma uden reelt at have en hånd på kogepladen. Det medvirker desværre til, at mindre dygtige/uhæderlige iværksættere med talegaverne i orden også får chancen hos førnævnte etablere virksomheder, og når disse samarbejder kikser, ja så er disse virksomheder selvfølgelig mindre tilbøjelige til at handle med de nystartede iværksætter firmaer fremadrettet. Her sorterede den ”gamle” ApS selskabsform med kontant indskud på 50.000 kr. alligevel de mest useriøse fra.

Tim Peterson fra dit-kviklaan.dk

Som iværksætter arbejder man for ingen andre end sig selv. Man tager selv alle beslutningerne, og kan selv bestemme, hvornår man arbejder, og hvornår man holder fri. Den store frihed er et kæmpe plus, og er en af grundene til, at mange foretrækker iværksætteri og selvstændighed frem for et normalt fuldtidsjob med faste arbejdstider og en arbejdsuge, der altid ligger på 37 timer. Med den store frihed, følger der dog også lange arbejdstider. Man er tvunget til at arbejde ekstremt meget, hvis man vil opnå succes, og disse lange arbejdstider er en af de største ulemper ved at være iværksætter. Ligeså snart man begynder at få succes og tjene penge på det, kan det dog betale sig, og det er uden tvivl alt arbejdet værd. Jeg arbejder selv med siden dit-kviklaan, der som overskriften indikerer beskæftiger sig med kviklån.

Nick Nørgaard fra online-lån.dk


Man har altid friheden til at være kreativ og innovativ, og ingen kan stoppe dig fra at føre nye idéer ud i livet. Man bestemmer helt selv, hvad ens arbejde går ud på, samt hvordan det bliver udført. Fordi man er sin egen chef, er der ingen forventninger om, hvad man opnår, andre end de forventninger man har til sig selv. Selvom det er befriende at være afhængig af stort set ingen andre end sig selv, er et liv som iværksætter dog ikke udelukkende en dans på roser. Fordi man selv er herre over sit eget firma, skal man til alle tider stå til rådighed overfor medarbejdere og kunder. Telefonopkald skal man tage sig af hver dag, og mængden af e-mails, der skal svares på, kan til tider føles næsten uendelig stor. Man er altid på arbejde, og det kan være svært at komme til at holde helt fri. Jeg fortryder dog ikke mit valg, og jeg nyder mit arbejde med online-lån.dk, der er en oversigt over diverse udbydere af
lån.

Simon fra trekvartseng.dk

Simon, der til daglig driver hjemmesiden trekvartseng.dk udtaler: "En af de største fordele ved at leve som iværksætter, er den fleksibilitet, der følger med. Man bestemmer selv, hvordan ens arbejdsdag ser ud, og har man lyst til at holde fri, er der ingen, der stopper én fra at gøre det. Man bestemmer desuden helt selv, hvor henne man arbejder – det kan gøres hjemmefra, på en café eller et helt tredje sted. Kun fantasien sætter grænser for, hvor man kan arbejde. Desuden er arbejdet så fleksibelt, at man selv bestemmer på hvilke tider af døgnet, man arbejder. Man har rigeligt med muligheder for at få passet familieliv og andre vigtige gøremål ind i sin daglige rutine, uden det går ud over ens arbejde."

Christoffer Hübertz Christensen fra tjek-laan.dk

Enhver person, der helst foretrækker at være i kontrol, vil drage fordel af at leve livet som iværksætter. Fordi man selv kan bestemme, hvad man selv og ens medarbejdere laver, har man også kontrollen over alt, der kommer til at ske, samt hvordan arbejdet bliver udført. Man behøver ikke at gå på kompromis, hvis det ikke er højst nødvendigt, og man får selv lov til at holde styr på og koordinere alting, så det kommer til at gå præcis, som man ønsker. Med den store kontrol følger der dog også et stort ansvar, da man skal være god til at tage beslutninger. Alle beslutninger på vegne af ens virksomhed skal træffes af én person – dig selv. Det kan være en byrde at skulle have styr på det hele og have alles øjne rettet mod én, når en vigtig beslutning skal tages. Jeg er i det store hele glad for mit daglige arbejde med siden tjek-laan.dk.

Laura fra tjekbredbaand.dk

De fleste iværksættere har mindst én ting til fælles; deres arbejde er noget, de virkelig brænder for og elsker. Ingen bliver tvunget ud i iværksætteri, så det kan garanteres, at enhver iværksætter elsker sit job så meget, at det føles mere som en hobby, man tjener penge på, end det føles som et job. Når man er så passioneret omkring sit arbejde, gør det ikke noget, at arbejdstiderne er lange, og at der er lige så mange hårde dage, som der er gode dage. Det er okay, at man til tider skal lave ting, man ikke er stor fan af, for det er blot en del af pakken, og langt det meste af tiden er arbejdet med min side tjekkbredbaand.dk sjovt, spændende og lærerigt.

Martin Kjærgaard fra Boxit.dk

Jeg arbejder til daglig med virksomheden Boxit.dk, der beskæftiger sig med segmentet omkring flytning og med kundegrupper som flyttemænd, flyttefirma mm. Når man beslutter sig for at starte sin egen virksomhed, skal man ofte ofre en masse penge for at få det hele til at køre rundt. Der vil komme tider, hvor salget vil være lavt, og det vil kunne mærkes på indkomsten. Man skal være forberedt på at ofre sig og gå på kompromis med nogle ting, så ens virksomhed kan overleve de hårdere tider. På den anden side kan man også gøre en hel del selv for at sikre sig en god indkomst. Hvad man tjener, kommer nemlig helt an på, hvor hårdt man arbejder for det. Man bestemmer selv sin løn, for har man intentioner om at bruge størstedelen af sin tid på at arbejde hårdt, vil man opnå langt mere succes og tjene flere penge. Jeg er super glad for mit arbejde med Boxit.dk, hvor man kan leje en flyttebox, et depotrum mm.

A Sami Mohamad Sleiman fra www.ingen-alger.dk

Jeg arbejder til daglig med siden ingen-alger.dk, der beskæftiger sig med professionel algebehandling af tag. At have sin egen virksomhed er fedt, når det går godt, men det kan til tider blive stressende, fordi alt afhænger af dig og de beslutninger, du tager. En ulempe er det store pres, der til tider ligger på én, og man skal derfor være sikker på, at man laver noget, man er virkelig motiveret omkring, så man kan holde gejsten oppe i selv de hårde tider. Der er stor konkurrence på markedet, men besidder man en stor portion gåpåmod, og har man et godt konkurrencegen, skal man nok kunne klare sig. Det er heldigvis langt fra umuligt at opnå succes som iværksætter.

Mette fra fc-beton.dk

At være sin egen chef er uden tvivl en af de største fordele ved at være iværksætter, og det er især en af grundene til, at mange vælger at gå denne vej. Man har stor frihed og har selv kontrol over alting, men der er dog meget, man skal tage sig af. Alt det administrative arbejde, som til tider kan være en smule kedeligt, skal man nemlig også tage sig af. Der skal holdes styr på økonomien og alt papirarbejdet, og medmindre man har en ansat til at tage sig af alt det, er det noget, man kommer til at bruge en del tid på. Administrativt arbejde er ikke grunden til, at man vælger at blive iværksætter, men det er en ligeså stor del af det, som alt det andet arbejde er, og det har stor betydning for din succes.

Jeppe Tøgersen fra blackfridaydanmark.dk

Der er mange fordele ved at være iværksætter i Danmark. Danmark ligger også i toppen af alle lister, når det kommer til muligheden for den enkelte borger om at opstarte egen virksomhed. Det kan faktisk klares på ganske kort tid. I Danmark har vi et væld af services og man kan stort set læse sig til alt viden på nettet. Det har jeg benyttet mig meget af i forbindelse med tilblivelsen af min side, der handler om gode tilbud på blackfriday.

Der er naturligvis også nogle ulemper, især hvis ens firma vokser sig stort i Danmark. Det er blandt andet de store skatter og afgifter, der kan gøre det svært for et firma at vækste i det tempo, som man måske godt kunne tænke sig. Hvis skatten og afgifterne blev sat ned ville det være med til at øge beskæftigelsen, da større og mere vækst stort set altid vil være lig med flere ansatte. Det ville også øge konkurrenceevnen i forhold til udenlandske virksomheder.

David fra Pengepanel.dk

David driver til daglig hjemmesiden pengepanel.dk, der har til formål at vise læserne eksempler på hvordan man kan tjene penge online. David mener, at Danmark i det store hele er et godt land at være selvstændig i: "Der er naturligvis den klassiske med, at vi i Danmark betaler en høj skat, høje afgifter osv. Det er selvfølgelig ikke ligefrem væksthæmmende for virksomheder, når de skal betale en stor del af deres omsætning til statskassen. Penge, der i stedet kunne være gået til at vækste virksomheden yderligere samt finansieret eksempelvis flere ansatte. Bortset fra det, er Danmark et rigtig godt land at drive virksomhed i. Det tager ikke mange minutter at komme igang, og vi har et forholdsvis gennemsigtigt system, der gør det overskueligt at drive virksomhed. Vores skatter går selvfølgelig også til det sikkerhedsnet, som vi alle kan risikere at skulle gøre brug af - og det er rart, for det er jo bestemt ikke sikkert, at man kan gå linen ud som iværksætter. Det kan gå galt, og så er det jo ganske rart, at man kan blive samlet op qua vores gode velfærd".

André Batz Jensen fra Backpackergear.dk

At drive virksomhed i Danmark er ganske udmærket. Jf. flere undersøgelser er Danmark et af de europæiske lande, hvor det er lettest at drive en virksomhed og ligger samlet set lavt i EU i forhold til de samlede skatter, som en mellemstor virksomhed skal betale. Det skal derfor tages med et gran salt, at Danmark er så skattetungt, som de fleste ellers går og tror. Jeg synes personligt, at Danmark er det perfekte land at være iværksætter i. Der er så mange tilbud og goder til den nystartede iværksætter. Jeg tror, at alle kommuner tilbyder både det ene og det andet - så det er bare med at opsøge de mange tilbud derude, hvis der er noget man er i tvivl om. Vi har et rigtig godt velfærdssystem, og det samler også iværksættere op, for hvem succesen udeblev. Derfor har jeg personligt heller ikke noget imod at betale min skat i Danmark. Det gør jeg faktisk med glæde. Jeg håber selvfølgelig ikke, at jeg bliver en af dem, og det tyder det dog bestemt heller ikke på - så jeg fortsætter blot mit arbejde med backpackergear.dk.

Lucas fra Mynewart.dk og Minida.dk

Lucas, der til daglig er medejer af online-galleriet Mynewart.dk, der sælger håndmalede malerier online samt plakat webshoppen, Minida.dk, der sælger grafiske plakater, er rigtig glad for, at han er bosat i Danmark - også når det kommer til at være selvstændig. Lucas udtaler: "Da jeg startede med at designe plakater ved Minida, så havde jeg et fuldtidsarbejde ved siden af. I Danmark er et fuldtidsarbejde for det meste på 37 timer, hvilket giver muligheden for at dyrke sine interesser ved siden af. Dette er noget, som kun de færreste andre lande i verden kan matche. Hvis jeg var født under almindelige knap så gunstige vilkår i fx. et uland, så ville jeg var nødsaget til at arbejde det meste af dagen, og så ville jeg aldrig have fået muligheden for at bygge mine virksomheder op. Jeg er stolt, glad og heldig for at være født i et velfærdsland som Danmark, hvor muligheden for at skabe sit eget er så fordelagtigt".

Mads Wolf Lundholm fra www.casinochecking.com

Jeg mener, at rammevilkårene for at stifte og drive virksomheder i Danmark er gode. For eksempel giver IVS-tiltaget særligt yngre kræfter mulighed for at komme i gang og få afkræftet forestillingerne om den glamourøse tilværelse som iværksætter. Nogle IVS’er lykkes og omdanner sig til ApS’er, mens mange må tvangsopløses eller meldes konkurs. Det koster staten penge, og man kan fristes til at spørge; hvad får staten reelt ud af IVS-tiltaget? En masse, mener jeg. Jeg tror på det lærerige i at begå fejl og at være nødsaget til at lukke virksomheder, fordi det ruster og hærder mennesker i deres videre færd på arbejdsmarkedet. Ingen siger, at man skal give op, fordi drømmen ikke blev forløst i første omgang.

Jeg ser også gerne, at medier nuancerer dækningen af iværksætteri med et øget fokus på de mislykkede iværksætterhistorier. Mange af disse historier mangler endnu at blive fortalt. Jeg er overbevist om, at de for mange er mere lærerige end historien om en startup, der har sikret sig x antal millioner i finansiering. En nuancering af fortællingen om iværksættere vil desuden også bidrage til et mere retvisende billede af livet som iværksætter.

Thomas, SecurePet.dk

”Havde jeg startet en webshop i Tyskland, ville de faste omkostninger være skåret med ca. 50%. Der er større volumen på lagrene, lønnen er lavere og udgifterne til at drive virksomhed er lavere,” fortæller Thomas fra SecurePet.dk.

”Det er en af ulemperne ved at bo i et land, hvor vi i mange år har arbejdet på at gøre mindstelønnen højere og sørge for at alle har det godt,” lyder det fra Thomas.

”Men frem for at give høje omkostninger skylden har vi fokuseret på at opbygge en sund kerneforretning. Det har krævet mange lange aftener, men når det lykkes er det den bedste følelse i verden.”

Mads Wolf Lundholm fra www.casinochecking.com

Jeg mener, at rammevilkårene for at stifte og drive virksomheder i Danmark er gode. For eksempel giver IVS-tiltaget særligt yngre kræfter mulighed for at komme i gang og få afkræftet forestillingerne om den glamourøse tilværelse som iværksætter. Nogle IVS’er lykkes og omdanner sig til ApS’er, mens mange må tvangsopløses eller meldes konkurs. Det koster staten penge, og man kan fristes til at spørge; hvad får staten reelt ud af IVS-tiltaget? En masse, mener jeg. Jeg tror på det lærerige i at begå fejl og at være nødsaget til at lukke virksomheder, fordi det ruster og hærder mennesker i deres videre færd på arbejdsmarkedet. Ingen siger, at man skal give op, fordi drømmen ikke blev forløst i første omgang.

Jeg ser også gerne, at medier nuancerer dækningen af iværksætteri med et øget fokus på de mislykkede iværksætterhistorier. Mange af disse historier mangler endnu at blive fortalt. Jeg er overbevist om, at de for mange er mere lærerige end historien om en startup, der har sikret sig x antal millioner i finansiering. En nuancering af fortællingen om iværksættere vil desuden også bidrage til et mere retvisende billede af livet som iværksætter.