Morten Albæk taler på en måde, man sjældent støder på længere. Hvert ord er velvalgt, præcist og artikuleret med en anelse jysk dialekt, der kun gør det endnu mere troværdigt.

Han vil tale om os, de moderne mennesker, om de misforståelser, der giver os lettere adgang til tilfredshed og sværere ved at finde mening.

”Flere og flere farer vild i livet,” siger han, ”det er veldokumenteret og hævet over enhver diskussion, at det moderne menneskes evne til at mestre livet bliver dårligere og dårligere.”

Morten Albæk er æresprofessor i Anvendt Filosofi ved Aalborg Universitet og forfatter til flere bøger, blandt andet ’Generation Fucked Up?’ og ’Det Gennemsnitlige Menneske’.

Men han er også forretningsmand og leder. Han har været global marketingdirektør i Vestas, og han har stiftet investerings- og rådgivningsselskabet Voluntas, er blandt andet formand for modebrandet Ilse Jacobsen, næstformand i Joe & The Juice og har rådgivet selveste Vatikanet.

Og så er han aktuel med en ny bog; ’Ét liv. Én tid. Ét menneske’. Der tager han fat i det, han kalder ’vor tids absolut største paradoks’.

”Aldrig har vi levet længere. Vi er rigere end nogensinde. Vi er bedre uddannede. Men i de samme årtier, som denne udvikling har fundet sted, er vi blevet mere ensomme, mere angste, mere stressede, mere medicinerede. Vi har ikke fundet en måde at transformere øget velstand til øget velvære. Og det er en kæmpe udfordring.”

Hvis vi vil overkomme den udfordring, bliver vi ifølge Morten Albæk nødt til at stille os selv nogle af de helt store spørgsmål: Hvem er jeg? Og hvad er meningen med mit liv? I stedet farer vi rundt, mener han. Men vi farer vild, fordi vi farer efter det forkerte. Hvor vi burde søge mening, søger vi i stedet lykke og tilfredshed.

”Det er tre distinkte bevidsthedsniveauer. Tilfredshed er, at du har lyst til et æble og får et æble. Det er simpel behovsrealisering. Lykke er noget andet. Det er et eksistentielt orgastisk øjeblik, men alle er indforstået med, at lykke ikke er der hele tiden. Mening er noget tredje. Her står du i nuet med erkendelsen af det liv, du har levet, i bagagen og kigger fremad med en stærk tro på, at du kommer til at leve et håbefuldt og værdigt liv. Følelsen af mening er den mest elementære byggesten i det enkelte menneskes eksistentielle immunforsvar. ”

Der er noget ved at snakke med Morten Albæk, der giver en lyst til at gå direkte hen til chefen, sige sit job op og købe det landsted, man altid har drømt om.

Men der er også en anden måde at finde meningen på, mener han, og det handler blandt andet om at indse, at der kun findes én tid.

”Vi ved allesammen godt, at tiden går, og den kommer ikke igen. Alligevel taler vi om tid, som om den kan spaltes: arbejdstid og fritid. Men der er jo bare ét smukt og komplekst liv, og det leves i én tid, som aldrig kommer igen. Når vi tror, at tiden kan spaltes, tror vi, at vi selv kan spaltes. At vi kan være arbejds-Morten halvdelen af dagen og fritids-Morten den anden halvdel. Men sådan fungerer det ikke. Sindet kan ikke forstå det. For der er bare én Morten i spejlet.”

Derfor opfordrer Morten Albæk til et opgør med den misforståelse, vi kalder work-life-balance. For arbejde er ikke noget, der ligger ved siden af livet. Arbejdet er en del af det ene, store, komplekse og smukke liv, vi lever.

”Hvis du for eksempel ikke lærer dig selv at gå på arbejde som et helt menneske, der insisterer på, at det også skal give mening til dit liv at opholde sig på arbejdspladsen og ikke kun i sommerhuset med familien, er der en meget stor sandsynlighed for, at du vil se tilbage på dit arbejde som noget, du fortryder, du brugte så meget tid på.”

Så bliver jeg jo nødt til at spørge: Hvem er du? Og hvad er meningen med dit liv?

”Ha ha, det har jeg haft så god tid til at tænke over, at jeg kan svare med én sætning: Jeg er et menneske, der forsøger at leve mit liv på en sådan vis i dag, at de mennesker, hvis kærlighed jeg ikke kan leve foruden, har nemt ved at elske mig i morgen.” 

Ét liv. Én tid. Ét mennesker udkommer 3. oktober på Gyldendal.

LÆS OGSÅ: Ny erindringsbog går bag om Eva og Hans Christian Rausings deroute: "Det er en søsters smertefulde livtag med en ulykke"

LÆS OGSÅ: 15 fede ting du skal se på DR

LÆS OGSÅ: 'Fædre og Sønner': Ny dokumentarfilm kommer tættere på sandheden om våbensmugling og spionage i tiden efter Første Verdenskrig