Postkort fra Tunis: “De få gange vi har været ude, har vi åbnet døren på klem for byens mange skatte”

Mens vi venter på at få stillet vores rejselyst, vil vi på euroman.dk i den næste tid bringe en række postkort fra udenlandsdanskere, der giver os et indblik i deres liv og hverdag ude i den store verden. Her fortæller Kim B. Olsen, 34, om Tunis’ mange skatte, hvad han savner mest ved Danmark og de store udfordringer, som tuneserne kæmper med.

Postkort fra Tunis: “De få gange vi har været ude, har vi åbnet døren på klem for byens mange skatte”
Offentliggjort

Hvorfor er du i Tunis?

“Jeg arbejder for Udenrigsministeriet og leder til dagligt det danske programkontor i Tunis, der har ansvaret for at implementere det Dansk-Arabiske Partnerskabsprogram (DAPP). Programmets aktiviteter for styrkelse af menneskerettigheder, kønsligestilling, frie medier og jobskabelse gennemføres her i landet i et samarbejde mellem en hel række danske og tunesiske NGOer.

Jeg har arbejdet for Udenrigsministeriet i næsten ti år og søgte meget målrettet til Tunesien, da det er et land, som vi europæere har et stort værdi- og skæbnefællesskab med.”

Hvordan bor du?

“Jeg bor i forstaden La Marsa med min tysk-franske hustru Catherine, der har en ledende stilling for UN Women her i byen. Fordi vi begge er engageret i udenrigs- og udviklingspolitik, og optaget af hvilke værktøjer der virkelig har en positiv effekt for Tunesiens fremtid, hænger vores arbejdsliv på mange måder tæt sammen. Derfor forsøger vi også at bryde ud af arbejdsboblen når vi har fri og opbygge relationer til mennesker, der har helt andre interesser end os. Blandt vores nye bekendtskaber er en kunstner, der interesserer sig for tunesisk kalligrafi og unge iværksættere, der arbejder i forskellige start-ups.”

Beskriv kort din hverdag.

“Vi ankom til Tunis i sommer, så dagligdagen er præget af corona-pandemien, der desværre også har et hårdt tag i Tunesien. Hjemmearbejde er også hverdag her, så jeg bruger - som så mange andre - meget tid med at holde kontakten til kolleger og partnere virtuelt. Heldigvis giver det nordafrikanske vejr mulighed for stadig at mødes udendøre uden flyverdragt og handsker på... til gengæld har der i flere måneder været udgangsforbud fra kl. 20, så de få timer efter arbejdet, og inden man skal være hjemme ved sig selv, bruger vi som regel ved havet eller til at udforske det livlige område omkring vores fantastiske lokale fiske- og grøntmarked.”

fb100557-3732-4dde-aed4-18c61d91dca7.jpg

Hvor er dine stamsteder?

“Pandemien har betydet, at mange af Tunis’ hyggelige tehuse, caféer og fiskerestauranter lukker tidligt. Så mens vi glæder os til en tid efter COVID-19, hvor det forhåbentligt igen bliver muligt at gå ud, har vores stamsteder været udendørs steder som den lokale strand eller vores altan, hvor vi har kunnet mødes i efterårssolen med venner (senest med dansk gløgg i glassene!). Desværre har en virkelig ændring nok lange udsigter; lande som Tunesien har ikke samme ressourcer som andre til at skaffe vacciner i en størrelsesorden, der giver mulighed for at vaccinere befolkningen i bredden.”

Hvad er den største forskel til Danmark?

“Tunesiens økonomi er presset - og det presser tunesernes hverdag. Her ti år efter, at det Arabiske Forår blev antændt ved, at en ung tunesisk grønthandler satte ild til sig selv, fordi han følte sig systematisk dårligt og uretfærdigt behandlet af myndighederne, er hverdagen økonomisk set ikke blevet nemmere - snarere tværtimod, desværre. Ungdomsarbejdsløsheden er stadig høj, særligt for de mest de højeste uddannelser. Ungdommens udbredte frustration og mangel på håb for fremtiden, er en af de mest markante forskelle til livet i Danmark og Nordeuropa.”

Savner du noget ved Danmark?

“Udover min uforklarlige trang til blå Irma-kaffe savner jeg familien og vennerne derhjemme, selvom - eller måske netop fordi - jeg stort set ikke har boet i Danmark i de seneste tolv år. Særligt med pandemien har vi skullet vænne os til, at det er sværere at planlægge ture hjem. For eksempel valgte vi at blive i Tunis over julen, både for ikke at bringe smitte til eller fra Danmark, men også fordi både ustabile flyruter og skiftende karantæne- og indrejseregler stadig gør rejser besværlige. Som så mange andre håber vi på, at 2021 bliver et nemmere år.”

PHOTO-2020-12-23-19-56-43.jpg

Hvad har været din bedste oplevelse i Tunis?

“De få gange vi har været ude, har vi åbnet døren på klem for Tunis' mange skatte: De dygtige keramik-, tekstil- og metalhåndværkere og de vidunderlige, farverige bygninger og labyrintagtige gyder i byens gamle Medina. De smukke og bakkede forstadsbyer, hvor man kan nyde solopgangen over Middelhavet og solnedgangen over Tunis' byrelief. De vanvittigt gode fiske- og skaldyrsrestauranter.

Men de største oplevelser har været de nye bekendtskaber med Tunesiens mange innovative og demokratiorienterede unge, der trods de hårde kår, forsøger at skabe en bedre fremtid for sig selv og deres land. Det er et imponerende drive og en vigtig kamp, som jeg godt kunne ønske, flere i Europa havde blik på og respekt for.”

Kim B. Olsen

34 år. Bor i Tunis. DANIDA-rådgiver og kontorleder for det Dansk-Arabiske Partnerskabsprogram (DAPP) i Tunesien og Algeriet. Har en kandidatgrad i statskundskab fra Københavns Universitet og en ph.d. i International Relations and Diplomacy Studies fra University of Antwerp. Har tidligere arbejdet for Udenrigsministeriet i København, Berlin, Paris, Istanbul og New York.