TV 2-korrespondent og forfatter Eva Ravnbøl (f. 1965) har boet i Rom siden 1990 og har derfor helt styr på do’s and don’ts i det italienske køkken.
Eva Ravnbøl serverer Syditaliens sjæl
Eva Ravnbøl har skrevet endnu en (koge)bog om det land, hun har haft som base i over 30 år. Denne gang er kursen sat sydpå med udgangspunkt i Campania, hvor temperamentet er varmere, og intet er nedskrevet, men hvor der alligevel er helt klare regler i køkkenet.
Eva, du har skrevet en ny bog om Italien. Og denne gang er blikket rettet sydpå. Hvad er det særlige ved Syditalien?
”For det første: Syditalien er et vidt begreb. Der er store forskelle mellem regionerne – Italien har 20 i alt – men der er alligevel mere, de sydlige områder har tilfælles indbyrdes end med Torino og Alperne i nord. Campania, som er med i min bog, er helt enestående, ikke mindst på grund af Napoli. Det er en by med en vanvittig energi. Folk er snedige, de laver noget konstant, og de taler hele tiden – også med fremmede. Menneskelige relationer er på speed i Napoli.
Det er næsten umuligt at gå ned ad en gade uden at blive involveret i en samtale. Nogen spørger dig om noget, du svarer, og så ruller snebolden. Pludselig er der en kædereaktion af mennesker, der blander sig: en onkel, der kan hjælpe, en ven, der kender nogen, du skal møde. Det er utroligt levende, men også anstrengende, fordi man hele tiden har mange bekendtskaber at pleje.
Vil man fx have en opskrift, kan man ikke bare gå ind et sted og spørge. Man skal først tale folk varme, høre deres familiehistorie, restaurantejerens historie – og først derefter når man til selve opskriften. Men men men: I Syditalien er madlavning fuldstændig opskriftsløs. Alt laves med følelser og fornemmelser. Spørger man efter præcise mål, kigger de på én som om: ’Hvad mener du?’”