Vinteren er til gavn: Sådan trækker du vejret og fryser dig gennem de kolde måneder på den gode måde scroll-down

Vinteren er til gavn: Sådan trækker du vejret og fryser dig gennem de kolde måneder på den gode måde

Åndedræts– og kuldeterapeuten Birger Hanzen er en mand på mission. Han vil have dig til at trække vejret og omfavne vinteren mod et bedre liv. For gennem kulde og bevidste åndedrag kan man forebygge sygdom, forbedre sin energi og øge sit humør, mener han. Boris Schilling Weiss tog en aften til Amager for at ånde sig til mere empati og hoppe i isvand for at få varmen.

Af Boris Schilling Weiss
Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann
Livsstil Euroman

Alle mentorer, coaches og selvhjælpseksperter har et specielt blik i øjnene. Som om de har set lyset, og nu ikke kan kigge væk igen. Det kan godt skræmme mig en anelse, for jeg er opdraget under mantraet ’alting med måde’ og dermed til at forstå, at svaret aldrig ligger for enden af en tangent.

Og er der en, der har det blik, så er det Birger Hanzen. Han er åndedræts- og kuldeterapeut, og så er han uddannet i Wim Hof-metoden, der har sit navn efter hollænderen Wim Hof, der er verdensberømt for hans ekstreme evne til at håndtere kulde. Og så er han et yderst karismatisk menneske med en vild udstråling, der har tusinder af dedikerede fans kloden rundt. Men er de fans af metoden, eller er det Wims charme, der har overvundet dem?

Hvordan man har det, og hvordan man får det bedre, er nogle af de spørgsmål, der optager min generation mest. Sociale medier og en opfyldt behovspyramide har fået tankerne til at centrere sig om de mere eksistentielle elemeter af tilværelsen, og jeg er selv meget interesseret i kroppen og sindets velvære. Derfor er jeg i gang med at prøve forskellige terapier og wellnessformer af, heriblandt mindfulness.

På trods af den videnskabelige evidens der er for en del af de udsagn, Wim Hof og Birger Hanzen kommer med, så er der noget ved den personkult, der er opstået omkring Wim Hof, der gør mig nervøs for bondefangeri. Det er den skepsis, der kører rundt i hovedet på mig, da jeg en kold januaraften cykler ud mod en gammel badmintonhal på Amager for at mødes med Birger Hanzen. Jeg skal deltage i en åndedrætssession og bade i isvand. Og fordi det for kursisterne er sidste aften på deres fire-ugers kursus, har Birger sørget for, at en mobilsauna er blevet kørt ud foran badmintonhallen. Som afslutning på aftenen skal vi nemlig forkæles med en saunagus.

Rejsen

Aftenens kursus er ved at begynde, og vi tager plads i en teatersal, der ligger på badmintonhallens første sal. Det er en sjov blanding af mennesker, der er på kurset. Mænd og kvinder er ligeligt fordelt, der er de stiltiende, de højtråbende, de ældre og de yngre, og så er der to mænd i håndværkerdress, der på klassisk bagerste-bord-i-folkeskolen-manér har lidt svært ved at være stille, da Birger starter sessionen ved at fortælle lidt om videnskaben bag hans teknikker. Birger kigger lidt olmt på de to mænd, mens han kontrolleret fortsætter talestrømmen. Snakken mellem de to stopper øjeblikkeligt.

Birger er en høj, skaldet og bredskuldret mand med en naturlig autoritet og en umiskendelig intensitet over sig. Man er ikke i tvivl om, at han er mand, der ikke gør tingene halvt. Men først og fremmest er han et søgende menneske.

”Jeg har altid været på rejse for at finde ud af, hvorfor jeg er, som jeg er. Tidligere i livet brugte jeg kampsport til at håndtere den vrede, jeg havde med mig fra barndommen, hvor min mor forlod mig, da jeg var fem år, min far skubbede mig væk, da jeg var teenager, og en storebror, der hele tiden prøvede at hærde mig. Jeg har dyrket yoga og meditation, og jeg har endda været ude hos en hestedoktor, der fortalte mig, at min vrede skyldtes, at jeg var en sørøver i et tidligere liv og havde hugget benene af folk.”

Et langt liv med kampsport havde gjort kroppen mør, og en streptokok-infektion havde gjort livet ekstra besværligt for Birger. Infektionen blev ved med at vende tilbage, og ligegyldigt hvad han gjorde, hjalp det ikke. Desuden var han kørt død i sit job i IT-branchen, og noget måtte snart ændre sig.

”Jeg var trist og ked af mit erhverv. Jeg ville gerne være coach og arbejde med terapi, men jeg var ikke helt mig selv, og jeg evnede ikke at løbe efter pengene fra måned til måned. Så fik jeg en stilling indenfor IT-sikkerhed, og det havde jeg ikke prøvet før. Jeg håbede, jeg kunne genvinde noget af den gejst, jeg førhen havde, men det lykkedes ikke. Og så en nat, den 8. marts 2018 for at være præcis, googlede jeg ’never sick again’ og fra der af, ændrede livet sig for mig.”

Den skæbnesvangre googlesøgning ledte ham til en podcast, hvor Wim Hof deltog, og Birger var solgt med det samme. Han tog på en sommerekspidition med Wim Hof og uddannede sig bagefter til instruktør, hvad han i dag er på fuld tid.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sundhed