Sort, queer og regnbuefar: Moussa Mchangama vil skabe forandring derhjemme og i samfundet scroll-down

Sort, queer og regnbuefar: Moussa Mchangama vil skabe forandring derhjemme og i samfundet

Moussa Mchangama er homoseksuel, sort og far til en pige på fem måneder. Han har fået sin datter sammen med parret Sara og Mia, og de tre forældre lever nu i lykkelig treenighed. Men hvordan bliver man forældre i et land med et system, der helst ikke skal afvige for meget fra normen? Her fortæller han om at bruge sig selv og ukueligt kæmpe for at skabe forandring i familielivet, på arbejdet og i aktivismen.

Af Kristoffer Dahy Ernst
Foto: Nikolaj Thaning Rentzmann
Mennesker Euroman

Først og fremmest tillykke med, at du er blevet far. For nylig mødte jeg dig med barnevogn og ikke kun én, men to andre forældre. Hvordan vil du beskrive din familiekonstellation?

”Vi er en normkritisk familie, som består af tre forældre: Far, mor og mami, og så vores lille datter, Ebba, på et halvt år. Det er kernen. Vi er meget bevidste om, at vi ikke er en heteronormativ kernefamilie.”

Du er far, men hvad med mor og mami?

”Vi har alle selv valgt, hvad vi vil kaldes. Vi deler forældreskabet ligeligt mellem os og kalder hinanden for medforældre, når vi beskriver vores familie. Det synes vi er den mest rammende beskrivelse af, hvad vi er; mennesker, der har valgt at være forældre sammen.”

En ting er, hvad man vil. En anden ting er, hvad man kan. Kan man rent juridisk være tre forældre i Danmark?

”Nej. Systemet er i vores tilfælde usmidigt, fordi det juridisk er bygget op om den heteroseksuelle kernefamilie. Systemet er skabt til to forældre, punktum, og at udfordre det er lidt af en opgave for systemet selv.”

Hvordan kommer det til udtryk?

”Vores barn kan kun få efternavn fra to af os, ikke alle tre. Det er væsentligt sværere at være den forælder, der ikke er juridisk forælder, når vi møder det offentlige: Lægebesøg, udstedelse af pas, interaktion med daginstitutioner og så videre. Det har også betydning for den måde, vi kan tage barsel på og al den information, der kommer i e-Boks. Det er en ret heftig oplevelse, når én konsekvent holdes udenfor fordi systemet ikke opfatter os som en rigtig familie – og derfor vil vi lave om på systemet. Vi synes ikke, det er statens opgave at beslutte, hvordan mennesker må stifte familie.”

Men nu har i en lille datter, og det er alt andet lige vidunderligt. Hvordan kom forældreskabet på tale mellem jer? Spurgte du Sara og Mia, eller spurgte de dig?

”Det var en tanke, vi alle havde haft. Vi havde været bekendte i nogle år, men aldrig tætte venner. Jeg havde inviteret på middag, og jeg havde det på min agenda, at jeg ville bringe det op. Det var så også på deres agenda, viste det sig. Men det krævede et par flasker rødvin, før vi turde åbne snakken. Det var første skridt. Det andet var nogle måneder senere, da vi besluttede os for at vælge hinanden til.”

Se, hvad vi ellers skriver om: Mænd og Portræt