Prøv Euroman kvit og frit i 14 dage

Roland Møller

Foto: Jonas Bie Styling: Frederik Lentz Andersen & Agnes Buch. Grooming: Mads Stig. Billedbehandling: Post Studio.

Nu ringer Hollywood efter Roland Møller: "Da jeg fyldte 25 i spjældet, tænkte jeg: 'Nu skal jeg væk herfra'"

Mens hans kommende kolleger terpede teknikker, tog Roland Møller en brutal tørn på ’livets alternative teaterskole’. Hans adrenalinsøgende væsen skød ham dybt ind i 1990'ernes organiserede kriminalitet, men siden dengang har den selvlærte skuespiller vendt virkeligheden på hovedet. Han er dobbelt Bodilvinder og varm i Hollywood. Særligt et spørgsmål bliver dog ved med at spøge: Hvor kommer det utæmmelige fra? Rune Skyum-Nielsen har søgt svar siden 2015.

Det er, som om uforudsigeligheden hersker, som om noget ildevarslende eller nervepirrende lurer, hvor end skuespilleren dukker op for snart efter at fordufte igen.

Det har stået på i en rum tid. Jeg har set ham falme i karrierens stjernestund. Set ham angre fodfejl og negligere fejltrin. Set ham forsvare en tosse. Set ham dyrke sine rødder og tale magten midt imod. Set ham i barklammeri, set ham i gruppekrammeri. Set hans grin smitte med pandemiens hast, set ham smelte kvindehjerter så kølige som drivis.

Den 46-årige strejfer synes altid på vej – op imod strømmen, ud i verden, ind i mørket. Væk fra det, der risikerer at snære. Hans næste træk kan være en kontra, et rejehop eller et slag med halen, og for enden af de udstrakte hænder kan der vente løftede pegefingre eller opmuntrende skulderklap. Han evner som få at sprede den gode stemning. Og som endnu færre at skumle indiskret igennem.

Én ting kan man regne med: Roland Møller smalltalker ikke, han handler, og det er meget lidt kedeligt at opholde sig i hans umiddelbare nærhed.

Instruktørerne, casterne og biografpublikummet må være nået samme konklusion, for hvordan går det ellers til, at en midaldrende, selvlært skuespiller – en ekskriminel med adskillige voldsdomme i synderegistret – i indeværende årti har formået at disrupte den danske filmbranches fornemste prisuddeling og lande Hollywood-roller på stribe?

Bliv medlem, og få fuld adgang til
hele EUROMAN.dk fra 23 kr. om måneden
Prøv 14 dage gratis uden binding
Kom igang her Allerede medlem? Log ind her Euroman Premium
Opret dig gratis her