Tobias Røders grafiske arbejde blev plagieret af det nye 24syv: ”I graffitimiljøet havde man fået så mange tæsk, hvis man havde gjort noget lignende” scroll-down

Tobias Røders grafiske arbejde blev plagieret af det nye 24syv: ”I graffitimiljøet havde man fået så mange tæsk, hvis man havde gjort noget lignende”

Grafisk designer Tobias Røder mødte den rigtige læremester på det rigtige tidspunkt og fik et af Danmarks mest afholdte grafiske udtryk. Teis Jeppe Gørtz har spurgt ham, hvordan man er kreativ uden at være kunstner.

Af Teis Jeppe Gørtz
Foto: Paw Gissel
Mennesker Euroman

Forfatteren og reklamemanden Claus Skytte sagde engang til mig: ’Hvis du gerne vil skabe dig et navn, så skal du lave et kulturelt gennembrud.’ Han var på det tidspunkt slået igennem med alter egoet ’Harske Hubbi’, og folk syntes, at han var fed, også folk uden for reklameverdenen. Jeg forstod ikke hans bemærkning dengang, men nu gør jeg.

Folk er pisseligeglade med brands som Läkerol, Nike eller Coca-Cola, men de er ikke ligeglade med Lars von Trier, og de heller ikke ligeglade med, hvad der skete med Radio24syv, fordi den radiokanal fyldte deres hverdag med mening. Og Radio24syvs betydning fik jeg lov til at blive en signatur for. Jeg gav de lyttere, som kastede deres kærlighed på Radiosyv24, noget at pege på, og det fandt jeg først ud af, da kanalen lukkede. Jeg blev opfordret til at lave en udstilling med alle mine podcastikoner, så det gjorde jeg, og det blev en kæmpesucces.

Min far var Sverige-korrespondent for dagbladet Information, og min mor var reklametegner. De var begge hippier, der havde slået sig ned i en lille by nær Tyringe i Skåne, og de har fortalt mig, at de under et voldsomt uvejr i 1971 brød ind i nabogården for at søge ly for regnen og tordenvejret. Gården var forladt og havde tilhørt Sveriges tidligere statsminister Per Albin Hansson. De påstår, at jeg blev til den aften, og derfor hedder jeg Albin til mellemnavn.

Alle mulige karakterer kom i mit barndomshjem, som lå midt ude i skoven. Vi boede tæt på kunstnerkollektivet Drakabygget, hvor Jørgen Nash, der blandt andet har hævdet, at han savede hovedet af Den lille Havfrue, og hans kone, maleren Lis Zwick, boede og arbejdede sammen. Min far har fortalt mig, at Jens Jørgen Thorsen var min barnepige, og at han havde en lille Morris Mascot, som han kørte mig rundt i.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview og Radio