På dybt vand: Her er 5 ekstreme (og pæne) dykkerure
Dykkerure er populære som aldrig før, selvom de færreste bruger dem til at dykke. Det er der kommet et helt begreb ud af, ’desk diver,’ som henviser til ure, som kun bruges foran computeren. Det var aldrig planen. Her er fem ekstreme dykkerure, der går de ekstra 1.000 meter.


Dykkerure er et mærkeligt fænomen: De er praktiske med deres robuste ydre og vandtætte egenskaber, men hvorfor er vi så vilde med ure skabt til en sport, som kun et fåtal af os dyrker? Måske fordi klassiske dykkerure som Rolex Submariner og Blancpain Fifty Fathoms siden 1950’erne har indprentet sig i populærkulturen som ikoniske tool watches. Hollywood har helt klart sin del af ansvaret. Der går en lige linje fra Sean Connerys Rolex Submariner i rollen som James Bond i 1960’erne til nutidens Daniel Craig og hans Omega Seamaster.
Måske er dykkerure populære, fordi de oser af eventyr og siger noget om ens vilje til at overkomme forhindringer. Modsat dress-ure, som man må beskytte mod elementerne, så er dykkerure anderledes tilgivende. Her er det omgivelserne, ikke uret, der slår sig. Dét er tiltalende. Det rigtige dykkerur er et GADA-ur, som er ursnak for et ur, som kan Go-Anywhere-Do-Anything. Du kan have det på til jobsamtalen eller stranden.
Ironisk nok ender de fleste med slet ikke at bruge dykkeruret til det formål, det var skabt. Både fordi dykkercomputere i dag er mere praktisk anvendelige og mere præcise, men også fordi de færreste har lyst til at tage et dyrt schweizisk ur med på dykkerturen. Dykkeruret er blevet en luksus. I urfora taler man ligefrem om ’desk divers,’ dykkeruret, der aldrig kommer i berøring med vand, og i stedet får sine ridser, når lænken rører tastaturet.

Det forhindrer alt sammen ikke urproducenterne i at udvikle stadigt vildere dykkerure, der når stadigt dybere ned. Rolex lod allerede i 1960 en prototype på et dykkerur nedsænke i Marianergraven, hvor uret modstod et tryk på over 13 tons på 10.916 meters dybde. Den rekord fik lov at stå i næsten 60 år, indtil Omega i 2019 sendte prototypen Omega Seamaster Planet Ocean Ultra Deep Professional ned på 10.928 meter.
Det er imponerende ingeniørvidenskab og samtidig vidunderligt lige meget: Fritidsdykkere kommer kun sjældent under 40 meter og selv industridykkere kommer sjældent under 200 meter. Når vi alligevel fascineres af de ekstreme dykkerure skyldes det måske ikke så meget deres praktiske anvendelighed som det, de symboliserer: Banebrydende teknologi, der konstant skubber grænserne for, hvad der er menneskeligt muligt.
Her er fem dykkerure, der tager dig hele vejen ned:

Omega Seamaster PloProf
PloProf er en forkortelse af den franske betegnelse for professionel dykker, plongeur professionnel, og er det mærkeligste og måske cooleste dykkerur, Omega har lavet til dato. Det er i al fald det mest genkendelige med sit aparte og rå industrielle design, der lander et magisk sted mellem en DeLorean og en dåseåbner. Det var nok til at få FIAT-bossen, den professionelle førsteelsker og det italienske stilikon Gianni Agnelli til at gå med uret – i sin karakteristiske facon med uret uden på jakkeærmet. PloProf, der blev lanceret som Seamaster 600 Professional i 1971, har i dag en fanskare af både vintagemodeller og den opdaterede re-edition, som Omega lancerede i 2009. Nu kan PloProf nå ned til 1.200 meter og er fremstillet i letvægtstitanium, der gør den lidt sjovere om håndleddet end originalen i stål.
Oris AquisPro Date Calibre 400
Det uafhængige schweiziske urfirma Oris er kendt for deres piloture som Oris Big Crown og det vintage-inspirerede Diver Sixty-Five, men med AquisPro Date Calibre 400 tager de hul på en ny generation dykkerure til professionelle. Oris har selv udviklet og fremstillet urværket, der er mere præcist end industriens COSC-certificering, udstyret med antimagnetiske dele, fem dages gangreserve og vandtæt til 1.000 meter. AquisPro Date Calibre 400 har en kassediameter 49.5 mm i titanium med en sort DLC-coating og en Safety Anchor-mekanisme, så uret ikke kan falde af ved et uheld. Oris har også udviklet en særlig låsemekanisme i kransen, så den altid sidder korrekt.

Doxa SUB 1500T Professional
Da DOXA lancerede SUB 300 i 1967 vakte dykkeruret opsigt med sit unikke design: Det havde en orange urskive, fordi farven øger læsbarheden under vand, og en patenteret urkrans med to skalaer, der viser dykkedybder i orange og dykketid i sort. Det var ikke bare lir: For at dykke sikkert er det vigtigt at vide, hvor længe man kan forblive under vand uden et dekompressionsstop, når man vender tilbage til overfladen. DOXA inkorporerede den amerikanske flådes grænsetabel i urkransen og uret fik sit gennembrud året efter, da den franske undervandsarkæolog Jacques-Yves Cousteau sejlede med sit tv-hold på skibet Calypso og filmede dokumentarserien ’The Undersea World of Jacques Cousteau.’ DOXA SUB 1500T er en værdig efterfølger til SUB 300, nu vandtæt ned til 1.500 meter, og så har det en heliumventil som en anden legendarisk forgænger i DOXA-familien, SUB 300T Conquistador.

Rolex Deepsea Sea-Dweller
Da den franske dybhavspioner Jacques Piccard og hans amerikanske kollega Don Walsh i 1960 foretog verdens første bemandede ekspedition til Challenger-dybet i bunden af Marianergraven skete det i mini-ubåden Trieste. Turen gik 10.916 meter ned og med på turen var en prototype på et Rolex, Deep Sea Special No. 3. Uret, som sad fastspændt uden på ubåden, overlevede ekspeditionen (det samme gjorde mændene), hvilket cementerede Rolex’ status som den ultimative producent af tool watches. I dag er uret udstillet på Smithsonian Museum i Washington D.C. Rolex videreudviklede teknologien og lancerede det første Rolex Sea-Dweller i 1967. Det var vandtæt til 1.220 meter og blev opgraderet til 3.900 meter i 2008. Rolex lavede også en specialudgave, der fejrer filminstruktøren James Camerons solotur til bunden af Marianergraven i 2012. Cameron slog ikke rekorden fra 1960, men til gengæld indsamlede han jordbundsprøver af videnskabelig interesse.

UTS 4000M
Kommer du nogensinde ned på 4.000 meters dybde? Nej. Er det fedt at have et ur, der kan klare det? Selvfølgelig er det det. Det tyske urbrand UTS har lavet håndlavede dykkerure siden 1999 og slår mange af de etablerede schweiziske brands med flere kilometer. UTS 4000 har en kassediameter på 45mm og en tykkelse på 18mm, men så får du også en tysk Panzertank af et dykkerur med et safirglas på 6mm. Det er chunky specs, men når man tager i betragtning, at trykket på 4.000 meter svarer til 2,6 tons eller vægten på en Rolls Royce Phantom Drophead Coupe, så stiller man ikke kritiske spørgsmål. Urkassen er lavet in-house på så snedig vis, at en heliumventil end ikke er nødvendig. Tager I noter, Omega?