Barberer guider: Sådan skal dit skæg se ud i 2019

Barberer guider: Sådan skal dit skæg se ud i 2019

Er de glatte kinder smarte igen? Eller skal du lade fuldskægget stå endnu? Vi har spurgt to barbersaloner om, hvordan moden for skæg er i år.

Hvis man skal udpege ét skæg, som har defineret 2010'erne, må det være fuldskægget. Først var det de unge hipstere i skovmandsskjorter og termoveste, der fik underansigtet dækket af veritable måtter. Og efter at have indtaget Halmtorvet på Vesterbro og Jægersborggade på Nørrebro i København, udbredte fuldskægget sig hurtigt på tværs af aldre, segmenter og landsdele.

Fuldskægget var ikke længere en identitetsmarkør, men ren mode. Og så var der alle os, der kun kunne fremelske et par dun på overlæben. Vi havde det hårdt. Det satte gang i klinikker, der tilbød transplantationer, så os med mindreværdskomplekser og identitetskrise kunne komme med i klubben. Hvis vi da bare havde 38.000 kroner på kontoen til sådan en skægtransplantation.

Undertegnet havde ikke de penge og beroligede sig selv med, at moden som sagt altid ændrer sig. 'Hav tålmodighed. En dag bliver det glatte ansigt smart igen.'

Derfor spørgsmålet;

Hvordan skal skægget se ud her i 2019? Er det nu, at vi med sløj skægvækst kommer på banen som trendsættere? Eller indtager fuldskægget stadig førertrøjen?

Det har vi spurgt to eksperter om. Henholdsvis frisør og barber Janus Regel fra Barberen i Vognmagergade i København og Magnus Krysto, der er medejer af barbarsalonen Henri på Elmegade i København.

”Fuldskægget er virkelig en ting, der er kommet for at blive - i hvert fald et godt stykke tid endnu. Det er klart det mest populære skæg stadig. Men fuldskægget har alligevel ændret sig en smule de senere år. Da fuldskægget blev smart med hele dette skovmands-look, gik der meget konkurrence i, hvor langt man ligesom kunne få det. Nu har det fundet et mere naturligt leje og er blevet mere velholdt og groomet, fordi mændene er blevet mere bevidste om, hvilke produkter de skal putte i det. I starten skulle fuldskægget bare være langt og vildt," siger Janus Regel.

Et tætbarberet fuldskæg:

Bradley Cooper 2.jpg

Både han og Magnus Krysto peger som det første på det tætbarberede fuldskæg som en trend i 2019.

“Vi kan mærke, at denne western-reference, der er i film og serier i øjeblikket, sætter sit tydelige præg på skægget. Et godt eksempel er det fuldskæg, som Bradley Cooper har i hans seneste film ’A Star Is Born’. Den måde, som det er formet på, har tonerne af et western-skæg. Du har noget fylde på overlæben og nærmest en slags 'overhang' eller 'undercut', der giver en markant fremhævelse af overskægget eller en skygge på overlæben. Og så er det et tætsiddende og velholdt fuldskæg, det er ikke for langt, men krammer nærmest kinderne og fremhæver kæbelinjen," siger Krysto.

”Bradley Cooper er en god influencer til den moderne mand. Der har altid været disse mandeikoner, de senere år har det for eksempel været Ryan Gosling og Johnny Depp, men det virker som om, at Bradley Cooper er kommet på banen som det nye sexsymbol. Kvinderne synes, at han ser skide godt ud og så følger mændene tit trop. Hans fuldskæg udstråler meget maskulinitet, men er stadig meget groomet, så du har styr på det. Det er slet ikke stukket af og ser ud som om, du har været på en øde ø. Men det har stadig noget vildskab over sig," tilføjer Regel.

Sådan plejer du det:

”En god skægolie er essentiel, det plejer og tager de der ’strittere’, der godt kan komme på skægget og fugtgiver også huden. Du kan godt være tør på huden under skægget, ligesom du kan få tør hovedbund. Du kan købe en god saks, den behøver ikke være besynderlig dyr, men skal kunne hjælpe dig med at holde den jævne overflade. På et tidspunkt vil det stikke af for dig, og så er det en god idé at besøge en barber og få det skåret op igen," siger Regel

Van Dyke:

Johnny Depp.jpg

”Skægget er opkaldt efter barokmaleren Anthony van Dyck. Det er lidt samme stil, som du forestiller sig, at en major fra den amerikanske borgerkrig ser ud. Et overskæg, som du spidser lidt ud og så en tut på hagen – og med barberede sider. Johnny Depp har det som sit signaturskæg, men berømtheder som Viggo Mortensen, Christian Bale, David Beckham og hans søn Brooklyn har også kørt den," siger Krysto.

”Det giver et meget distinktivt look. På ene side har det noget traditionelt over sig, fordi du forbinder det med noget fra fortiden, men på den anden side giver det også noget sofistikeret rebelskhed. Eller en moden charme.”

”Det er en god måde at have skæg på uden at rocke et fuldskæg, en light version af et skæg. Derfor er den også oplagt til mænd, der ikke kan gro et stort skæg. Selv med tyndt skæg kan det se fedt ud.”

Brooklyn Beckham.jpg

Sådan får du skægget:

”Stop trimningen og barberingen af dit skæg i et par ugers tid, indtil overskægget har fået lidt længde, og du kan begynde at forme det. Barber kinder med skraber eller kniv, men lad håret på hagen stå. I takt med at dit skæg gror længere, kan du tage en trimmer i brug og forme en spids på hagen. Pas på med at tage for meget af og benyt eventuel en saks i stedet," guider Krysto og fortsætter:

”Hvis du går efter det helt traditionelle look, skal du holde goateen og skægget på hagen adskilt og bruge noget skægvoks til at twiste spidserne, hvis du vil tage den helt ud. Du kan også tage det mere moderne look, Johhny Depp-versionen, der er mere veltrimmet. Der er også nogle typer, der kan bære at køre den endnu mere spids, hvilket giver et særligt look. Men det ser godt ud, hvis du har den rette type frisure til. Det ser for eksempel godt ud med lidt længere og tilbagetrukket hår.”

Glatbarberet eller skægstubbe:

GettyImages-1093244066 (1).jpg

”Der er selvfølgelig en modreaktion til alt – også til fuldskægget. Det glatbarberede look er en ting i de meget trendige miljøer som i modeverdenen, og der ser du ikke meget fuldskæg. Det er også tit forholdsvis unge mennesker, der definerer moden, og det kan jo sagtens være, at de ikke engang kan få et skæg," lyder det fra Regel.

”En populær mellemting mellem glatbarberet og fuldskæg er at have skægstubbe. Du ser eksempelvis mange nyhedsværter i fjernsynet have skægstubbe nu, og de må være at betegne for perfekte mænd, når de sidder der og læser nyheder op. Det er helt accepteret, at de kan sidde med skægstubbe nu, mens du for måske 15 år siden ville tænke, at vedkommende ikke gik i bad.”

”Skægstubbe er råt og sexet - og så er det mere spiseligt end et fuldskæg."

Sådan holder du dine skægstubbe:

”Du skal få skaffet dig en god skægtrimmer, hvor du kan sætte en afstandsmåler til, og så må du selv vurdere, hvilken længde der passer dig. Linjerne på halsen skal du lægge der, hvor hovedet ligesom er monteret på halsen, og på kinderne skal de lægge så højt som muligt, for så får du det mere naturlige look.”

Hold dig fra disse skægfrisurer:

”Du skal holde dig fra de helt lange bakkenbarter, det kommer aldrig til at se smart ud. Det er forbeholdt Wolverine og Elvis Presley. Du skal holde dig fra mundkussen, og generelt skæg med tynd linje gør aldrig noget godt for dit ansigt," siger Krysto.

GettyImages-3085069.jpg
Den ikoniske fodboldspiller Roberto Baggio kunne bære en 'mundkusse'. Men kun, fordi han var Roberto Baggio. Foto: Getty Images

Hvordan vælger man det rigtige skæg, der passer til én?

”Først og fremmest skal du være realistisk. Hvilken hårvækst har du i dit ansigt? Så vælg et skæg, der passer til din væksttype af skæg. Det andet aspekt handler om, hvilken ansigtsform du har. Hvis du for eksempel er rundhovedet, kan du vælge et skæg, der er trimmet stramt i siderne, så får du naturligt et mere aflangt ansigt," lyder rådet fra Krysto.

Se, hvad vi ellers skriver om: Skæg og Grooming