Det bliver verdenshistoriens første ur baseret på original kunst.

Sådan proklamerede Dann Thorleifsson og Arne Leivsgard, der er medstiftere af kunstvirksomheden Letho, mandag i en pressemeddelelse.

Men måske er det mere præcist det første ur baseret på hærværket af et kunstværk?

De to færinge har nemlig besluttet sig for at omdanne et maleri af kunsteren Tal R til en urskive på et nyt ur. Der er tale om Tal R's værk ‘Paris Chic’ fra 2017, som var en del af serien ‘Sexshops’.

Efter planen afholder Thorleifsson og Leivsgard en privat fernisering om en måneds tid, hvor værket ses for sidste gang i sin oprindelige form.

"For til ferniseringen går en kniv igennem 'Paris Chic', og det vil blive skåret i små, runde stykker og for altid ændre udtryk og betydning," lød det i pressemeddelelsen.

Mockup02.jpg
Foto: Letho

Men nu har sagen taget en ny drejning.

For efter Tal R, der hverken er associeret med projektet eller har godkendt det, har fået kendskab til det, truer kunstnerens lejr med retssag.

“[...] med mindre jeg har modtaget den udbedte bekræftelse senest kl. 9 i morgen, tirsdag 12. november 2019 vil der uden yderligere varsel blive taget alle relevante retslige skridt til at sikre, at det ulovlige projekt ikke gennemføres," lød det i en mail fra Tal R's advokat ifølge Letho, der har videresendt det konkrete afsnit.

Den nye udvikling får dog ikke Letho til at indstille projektet, fortæller Thorleifsson til Euroman.

”Vi har hele tiden ment, at vi har vores på det rene. Malerier og kunst er før blevet omstruktureret. Asger Jorn har gjort det, Marco Evaristti har også, det her er lavet før med at omforme kunst til ny kunst. Derfor mener vi, at vores projekt er helt i orden, og vi fortsætter.”

”Silkeborg Kunstmuseum udstiller fx mange malerier, som Asger Jorn har overmalet og lavet om. At overmale eller lave værket om, der er ingen forskel. Der er ikke en form eller noget facit på kunst. Det behøver ikke kun være et maleri, der er ingen, som bestemmer, hvad kunst er. Vi har så bare valgt at lave kunst i en urform.”

Har I ikke forståelse for Tal R’s frustration?

”Jo, det har vi. Det har aldrig været vores hensigt at gøre ham sur, men for at kunne lave sådan et projekt, så er vi nødt til at vælge et eller andet værk fra en eller anden kunstner, og valget faldt så på Tal R. Selv om han er imod det, har vi tænkt os at gennemføre.”

Men kunne I ikke have fundet en kunstner på forhånd, der var med på ideen?

”Jo, men det er faktisk blevet lavet mange gange før, hvor folk har samarbejdet med en kunstner. På den måde ville det ende som hans værk. Vi synes, at det skal blive til vores værk. Vi arbejder selvfølgelig med hans kunst, men vi mener, at det er vores værk efterfølgende.”

”Hvis vi havde clearet det med Tal R på forhånd og lavet et samarbejde, syntes vi ikke, at det ville give det samme til projektet. Vi vil afprøve noget nyt, skabe en debat og flytte nogle grænser. Det er jo det, som kunst skal gøre. Måske er det provokerende lige nu i Tal R’s øjne, men vi føler, at vi afprøver noget nyt her."

"Går Tal R videre med en retssag, må en dommer vurdere, hvem der i sidste ende har ret. Vi har taget den internt med vores advokat og føler os sikre på, at vi er i vores gode ret til at skabe ny kunst baseret på eksisterende kunst."

Ejer I værket?

"Ja, vi har købt det af et galleri i London, så Tal R har fået sit og er godt betalt."

Hvad betalte I for det?

"600.000 kroner, men det er vurderet til 700.000 i dag. Vi har sikret os, at vi købte værket på en ordentlig måde og ikke ved en auktion, for så ville Tal R aldrig få nogen penge for det."

Du synes ikke, at det er problematisk eller i det mindste usmageligt, at I nu vil tjene penge på hans værk?

"Folk tjener penge på at sælge kunst. Sådan er det. Vi ser urene som vores værk, og vi skal jo også leve."

Ifølge planen kommer uret til at koste 10.000 kroner pr. stk. Hvor mange eksemplarer der bliver, er naturligt begrænset af lærredets størrelse. Alle interesserede aftagere af urværkerne kan fra en hjemmeside udvælge deres eget område af Tal-værket, der vil blive skåret ud og indsat som urskive. På den måde vil hvert enkelt af de skabte ure få en unik urskive.

Euroman har også kontaktet Tal R for en kommentar. Han er vendt tilbage med dette svar på mail:

"Kære journalister, advokater, dommere, lægfolk, kunsthadere og kunstelskere. Sagen er simpel. Et urfirma har købt et af mine malerier, som de siger, de vil skære i små stykker og bruge det som urskiver i ure, de vil sælge. Det er jeg rigtig ked af og ærgerlig over, så derfor har jeg bedt min advokat om at varetage sagen for mig. Tal R"