Sponsoreret af Mercedes-Benz

Michelin, verdens fineste restaurant-anmærkning, var oprindeligt ét stort PR-stunt. Det kan man argumentere, at det på sin vis stadig er. Dækfabrikanten ville have folk til at køre mere i bil, så de kunne slide på dækkene og dermed få brug for flere Michelin-dæk. Derfor sammensatte Michelin en pamplet, som fungerede som en oversigt over de bedste restauranter i Frankrig og som blev uddelt gratis til alle, der købte en ny automobil. Den gang, ligesom i dag, betød 1 stjerne, at det var tale om en ”rigtig god restaurant i sin kategori”, 2 stjerner var ”en omvej værd”, mens 3 stjerner indikerede, at der var tale om en restaurant, som var ”værd at rejse efter.”

Nutidens Michelin-guide, der nu strækker sig over hele verden, har altså grundlæggende stadig samme mission; Vi skal ud at køre, så der kan slides på bildækkene. Men når man tager et kig på den store koncentration af Michelin-stjerner, som tilfalder restauranterne i storbyer og hovedstader med relativt korte afstande, så går den oprindelige Michelin-mission en smule tabt.

Det er nemlig overvejende metropoler som Tokyo (225), Paris (105) og New York (69) der topper listen over byerne med flest Michelin-restauranter. Og samme billede tegner sig egentlig også herhjemme, hvor 20 ud af de 25 Michelin-restauranter huses af enten Aarhus eller København. Hele 16 ligger i hovedstaden, og det er da som regel også de københavnske Michelin-restauranter, der løber med omtalen. Det skyldes, at Michelin-inspektørerne først i 2016 begyndte at besøge restauranter uden for de to danske storbyer.

Pludselig blev det understreget, at nej, det er ikke kun de der storbysnuder, der kan kokkerere mad i gourmetklassen. Det blev understreget så sent som her i februar, hvor endnu en restaurant uden for København og Aarhus erhvervede sig en Michelin-stjerne, hvilket bringer antallet af Michelin-restauranter i det såkaldte vandkantsdanmark op på 6.  

Derfor, inspireret af Michelin-guidens oprindelige tanke, guider vi dig sammen med Mercedes-Benz til udkantsdanmarks Michelin-restauranter.

Ja, de ligger langt ude på landet, men de er uden tvivl ”værd at køre efter!”

Hvem: Hotel Frederiksminde
Stjerner: 1
Hvor: Præstø
Prisleje uden vin: 495 kr. (3 retter) – 2.450 kr. (9 retter).

I 2016 blev Hotel Frederiksminde tildelt sin første Michelin-stjerne. Helt uhørt var det nok for en by og et hotel, der virker lidt som en tidslomme fra 1800-tallet. Her er væggene med stribet tapet, malerierne af skovsøer og hjortegevirer gjort uden københavnerironisk distance. Menuen er dog langt fra den tilsvarende suppe, steg og is, som man måske kunne forvente sig med det interiør. I stedet er det tonerne fra det nye nordiske køkken, som slås an af køkkenchef Jonas Mikkelsen. Menuen byder på retter á la kalvetatar med kålolie, grillet gråand med butternutsquash, kirsebæris med hybenroser, sort hvidløg og fermenteret honning. Det er en gourmet, der er den mest hypede københavnerrestaurant værdig, men til næsten den halve pris! 

En Michelin-restaurant kræver en Michelin-bil

Sådan en slags bil er Mercedes-Benz’ A-Klasse i tre versioner (A -180 d URBAN Plus, A 200 d URBAN Plus og A 200 URBAN plus). Med de nye, lavere registreringsafgifter er A-Klassen til at betale, især når I skal langt ud på landet. Alt afhængig af, hvilken motorvariant I vælger, så kører A-Klassen mellem 25,6 og 17,5 km/l. Automatgearet leverer komforten ved en 7-trins automatgearkasse, men uden at give afkald på smidigheden og det manuelle gearskiftes dynamik. Vælger I Final Edition til, hæves barren kun yderligere; Letmetalfælge, diamantgrill, bakkamera, smartphone integration og meget, meget mere.
A-Klassen fås fra 279.000 kr.  Book en prøvetur her!     

Hvem: Kadeau
Stjerner: 1
Hvor: Bornholm
Prisleje uden vin: 800 kr. – 1.100 kr.  
Bor man ikke lige på solskinsøen, er det i sandhed lidt af en tur at skulle besøge den bornholmske Kadeau. Men det er hele turen værd! Ikke blot er det et enestående smukt landskab, man glider gennem, inden man ankommer til øens eneste Michelin-restaurant i Åkirkeby, Kadeau fik sidste år også en syvende plads over de bedste restauranter i Europa ifølge anmelderne fra OAD, der tæller flere tusind brugere. Barren er da også sat ekstraordinært højt på Kadeau. Her er ambitionen nemlig, intet mindre end at redefinere det bornholmske køkken kun med hjælp fra de regionale bornholmske råvarer. En ambition, som de i den grad lever op til!

Hvem: MeMu
Stjerner: 1
Hvor: Vejle
Prisleje uden vin: 650 – 950 kr.
MeMu er de sidste til at have erhvervet sig en Michelin-stjerne uden for storbyerne. Det gjorde de i februar, men stjernen var ikke helt uventet for restauranten, der med ejerne og ægteparret Michael Munk Nielsen og Mette Brumbjerg Derdau slog dørene op til MeMu i 2014. Allerede sidste år blev den ambitiøse restaurant optaget i White Guide Nordic, der er en nordiske pendant til Michelin-guiden. Her blev restaurantens stemningen beskrevet som uformel, mens serveringerne indiskutabelt var på gourmetniveau – ikke mindst prisen taget i betragtning, der ifølge den nordiske guide var et decideret røverkøb.

Hvem: Ti Trin Ned
Stjerner: 1
Hvor: Fredericia
Prisleje uden vin: 365 kr. for en hovedret

Her er tale om en hyggelig og rustikt indrettet restaurant, der, til trods for Michelin-anmærkning og udenlandske bookninger langt ud i fremtiden, har begge fødder plantet i den jyske muld. Her er ingen DJ hyret ind til at spille lounge-musik under middagen eller amerikansktalende ’hostess’, der tager imod jer med plastiksmil. I stedet bliver I budt velkommen af bløde, hvælvede rum, hvidkalkede vægge, smukke varme møbler og en næsten pertentlig orden. Menuen er hverken rendyrket nordisk, fransk, sydlandsk, molekylær eller fusion, som de selv skriver. Derimod er det, meget lig restaurant-viben, et personligt køkken, der formidler en oplevelse for alle sanser, med dyb respekt for råvarerne fra området og de lokale producenter.

Hvem: Slotskøkkenet
Stjerner: 1
Hvor: Hørve
Prisleje uden vin: 800 kr. (5 retter) – 1.000 kr. (7 retter)

Slotskøkkenet stod i mange år i skyggen af Noma, hvilket nogle mente skyldtes, køkkenchef, Claus Henriksen, der er tidligere souschef på Noma. Restauranten fik bl.a. skudt i skoene, at den i smag og menu mimede sin verdenskendte storebror. Men med en Michelin-stjerne og en menu, der er unik og lokal synes Slotskøkkenet for alvor at være trådt ud af sin Noma-skygge.

Hvem: Henne Kirkeby Kro
Stjerner:2
Hvor: Henne
Prisleje uden vin: 1.250 kr.

Henne Kirkeby Kro er den eneste af Udkantsdanmarks restauranter, der kan prale af hele to Michelin-stjerner! Det bringer dermed udkantsrestauranterne op på 6 Michelin-stjerner! Det er superstjernekokken, Paul Cunningham, der, inden han tog til det Vestjyske, var køkkenchef på Søllerød Kro og på The Paul i Tivoli, hvor han også hentede Michelin-stjerner hjem. En til hver. Men med Henne Kirkeby Kro har Cunningham skaffet sig hele to Michelin-stjerner til sin restaurant. I tråd med de andre udkants-Michelin-restauranter har det igen givet pote, at køkkenet centreres omkring de regionale råvarer. Udtalelsen fra Rebecca Burr, Michelin guidens nordiske redaktør, lød således; ”Henne Kirkeby Kro laver sublim velsmagende, klassisk baserede retter, som hylder den lokale fødevarerigdom.”