Range Rover: Reserveret til reservatet

Offentliggjort

Verden var på mange måder et smukkere sted i 1970, da den første Range Rover så dagens lys. Det var før oliekrisen, og mens forbrugsgoder stadig blev betragtet som et udtryk for samfundets fremgang og velstand. I dag er det op ad bakke for vildmarkens limousiner. Hermed mener vi den slags bakke, som end ikke en Range Rover kan bestige.

Selv hvis man er en bil, kræver det en vis overvægt at smide 420 kg. Range Rover har altid været en stor bil. Nu er den blevet endnu større, men den er også blevet markant lettere. Slankekuren hedder aluminium. I stedet for britisk stål er den nye Range Rover bygget som en sportsvogn med en monocoque-ramme, beklædt med karosseri i aluminium. I det her tilfælde udformet, så det på en gang signalerer fornyelse og samtidig er umiskendeligt Range Rover’sk. Vi elsker den klassiske bagende med den meget kantede C-stolpe.

Til gengæld er vi lidt forbeholdne over for de nye lygter for og bag. De passer ikke helt i mærkets rene formsprog, og så minder de om lygtesignaturen på Ford Explorer, hvilket er pænt og alligevel uklædeligt for en original som Range Rover. Bilen tager sig bedst ud indefra, hvor de tykke lædersæder nærmest omfavner chaufføren, mens paneler i træ og alumi-nium giver et aristokratisk blend af luksus og funktionalitet. Infotainment-systemet omfatter FM- og DAB-radio, iPod og tv, så ungerne iført hovedtelefoner kan se hver sin Ramasjang-kanal på bagsædet, mens man selv tromler gennem ødemar-ken til lyden af en storhedsvanvittig symfoni på P2. Absolut et Range Rover-moment.

Range Rover: Reserveret til reservatet

Range Rover er i sandhed en ny bil, og fremskridtene fornægter sig ikke. Trods vægtreduktionen føles den stadig stor og tung, men den er alligevel letbenet og kvik i styretøjet. Tidligere tiders blævrende kørestil med ringe kursstabilitet og køresyge til følge er erstattet af absolut krængningsfri komfort på landevej og motorvej. Den føles slet og ret majestætisk som en Mercedes S-klasse, når der er asfalt under hjulene. Og effektiviteten er slet ikke tosset, 229 g CO2-udslip pr. km og små 12 km på literen er måske til den høje side, bare ikke for en bil af den her størrelse. Alligevel er det nok ikke bilen, du vælger for at redde verden. Til gengæld er den et oplagt valg, hvis du virkelig skal forcere naturen uden at gå på kompromis med langturskomforten.

Range Rover: Reserveret til reservatet

Range Rover er et aristokratisk terrænikon til vildmarkens tweedklædte gentlemen, men når den ruller nyvasket gennem Charlottenlund med en forstadsfrue bag rattet, signalerer den en næsten komisk tonedøv fejllæsning af tidsånden. Den er kort sagt en drøm, men en forbudt drøm, medmindre den står marineret i mudder med en død bæver i kølergrillen – eller o.k., glem det med bæveren ...

Range Rover: Reserveret til reservatet

Fordi du er godsejer og vil have en bil, der både kan bringe dig til hovedstaden med limousinekomfort og ud i 12. kartoffelrække for at skyde en ræv.

Fordi du ikke er godsejer.

Karakter: Fire ud af seks.

__________

Motor: 4,4 liter turbodiesel

Hestekræfter: 339 hk

Moment: 700 Nm v. 1.750 omdr./min.

Tophastighed: 217 km/t

Acceleration: 0-100 km/t på 6,9 sek.

Benzinøkonomi: 11,5 km/l (EU-norm)

Co2-udledning: 229 g/km

Pris: 2.594.800 kr.

LÆS OGSÅ Fransk solstik: Citroen DS3 Cabriolet

LÆS OGSÅ Mercedes E-350: Hvor morfar er du nu?