Nyt afsnit af podcasten 'Arbejdstitel': Om at shoppe i udlandet (med Theis Mortensen)
I denne uge taler Oliver Enné og Kristoffer Dahy Ernst om shopping i udlandet. Med sig som gæst i studiet har de fotograf og Supreme-aficionado Theis Mortensen, der netop er hjemvendt fra et af de måske største shopping-mekkaer i verden: Tokyo. Der bliver talt om dyre strømper, fatale feriekøb og de bedste byer i verden at bruge penge i. Episoden slutter med en overflod af Overvurderet/Undervurderet, der i denne uge blandt andet dissekerer, om pizza, hættetrøjer og landevejscykling egentlig er overvuderet eller undervurderet.
Foto: Rasmus Weng Karlsen
Derfor er shopping i udlandet undervurderet ifølge Oliver
Et besøg i en butik kan have samme kulturelle værdi som et besøg på en kunstudstilling. Det vil jeg til enhver tid hævde. Hvis man ser, hvordan man har indrettet Margaret Howells butik i Firenze eller hvis man har oplevet niveauet af service hos Sid Mashburn, ved man, at den slags butikker også kan få dig til at glemme tid og sted. Desuden elsker jeg souvenirs.
Jeg har købt briller i New York, skjorter i Berlin, magasiner i London, bukser i Atlanta og listen fortsætter. Jeg elsker at købe ting med hjem fra mine rejser. Og på den måde bliver tingene til påmindelser om mine besøg der. Jeg er af den overbevisning, at jeg kun interesserer mig for en storby, hvis der et moderne kunstmuseum og en third-wave kaffebar. Man kan med lethed tilføje en god butik til den liste. Gerne et sted med magasiner, flot tøj eller keramik. Så køber jeg med garanti noget med hjem.
Derfor er shopping i udlandet overvurderet ifølge Kristoffer
Der var engang, hvor København var en udørk, og den mest spændende butik var Vibskov i Krystalgade. Sådan er det ikke længere. København – og faktisk også Aarhus – er så godt med på den internationale retail-front, at det snart sagt ikke kan betale sig at rejse ud for at shoppe. Vi har adopteret et globalt udsyn, der gør det til en fryd at bruge penge indenfor landets grænser, fordi man snart sagt kan få alt herhjemme.
Relativt i forhold til byens størrelse har København nogle af de bedste butikker i Europa. Både de større og generelle, men også specialbutikker med nøje kurateret udvalg fundet på halvårlige messer og til modeuger af nogle af klodens absolut dygtigste indkøbere, som vi er så heldige at dele by med. Jeg kan godt købe en skjorte eller et par shorts, hvis jeg rejser og hvis jeg har glemt at pakke. Men det er langt oftere reglen end undtagelsen, at jeg siger til mig selv:
“Jamen den her striktrøje kan jeg jo købe nede om hjørnet derhjemme. Og hvis størrelsen er dårlig, kan jeg bytte den.” Support your local.