Caribisk østat er ved at gå i hundene. Vi tog den farlige rejse scroll-down

Caribisk østat er ved at gå i hundene. Vi tog den farlige rejse

Haiti er et af de farligste steder i verden at befinde sig lige nu. I hovedstaden Port-au-Prince har man gennem flere år oplevet kidnapninger, mord og bandekrige. Den tidligere soldat Martin Tamm Andersen er draget til Caribien og giver en rejseberetning fra et land, hvor intet er, som det bør være.

Af Martin Tamm Andersen
Foto: Martin Tamm Andersen
Samfund Euroman

Fra mit bord i skyggen ved siden af poolen kan jeg mellem palmerne skimte udsigten ud over Port-au-Prince. Haitis hovedstad ligger slænget op ad en bjergside, og selvom Port-au-Prince er nedslidt og i forfald, er der grønt og frodigt på hver eneste kvadratmeter af det, der lige nu betragtes som den måske farligste by i verden. 

I 2022 var der over 1.200 kidnapninger i hovedstaden, og byen er under belejring af bander, der er langt bedre bevæbnet end det underbetalte lokale politi. Læg dertil, at hæren i Haiti blev opløst i 1995.

Kort før min afrejse gør en af mine lokale kontakter mig opmærksom på, at USA har skyndt sig at udstede en generel trusselsvurdering, der fraråder al indrejse til Haiti og opfordrer alle amerikanske statsborgere til straks at forlade landet. Det sker formentlig som reaktion på, at en bande kort forinden har angrebet en konvoj med amerikanske diplomater. 

I årtier har der hersket kaotiske tilstande i den tidligere franske koloni i Caribien, så det er ikke, fordi denne udmelding gør den store forskel, turisterne og investorerne har for længst forladt Haiti.

Jeg er taget hertil for at lave research til en dokumentarfilm om landets tilstand, og med det samme kan jeg mærke, at jeg er kommet lige til tiden, når det drejer sig om at opleve konflikter og opløsning, men alt for sent til at jeg kan begive mig ud i Jørgen Leths romantiske version af det kreolske paradis, der også engang var Haiti.

Se, hvad vi ellers skriver om: Krig