En af Danmarks hemmeligste tjenester, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), går nu på jagt efter unge computer-talenter til tjenestens voksende hacker-afdeling. I en stor utraditionel kampagne, der i dag (10. december 2019) søsættes på især de sociale medier, vil tjenesten med en ny reklamefilm inspirere unge med helt særlige evner foran en computer til at søge ind på udenrigstjenestens hackerakademi.

Det siger FE’s chef Lars Findsen i forbindelse med et sjældent åbent interview i magasinet Euroman.

”Der er jo ikke nogen formaliseret uddannelse på universitetet, der hedder hacker. Derfor er vi nødt til at tage nogle lidt utraditionelle midler i brug, for at række ud i de miljøer, hvor vi kunne forestille os, de her talenter er. Modellen med utraditionelle kampagner har vist sig meget effektiv, vi har tidligere fået nogle virkelig, virkelig gode folk, som vi ellers aldrig var kommet i kontakt med”, siger Lars Findsen.

Filmen viser en gruppe unge i en mørk lejlighed med udsigt til en storby-skyline arbejde med deres computere indtil byens lys bag dem lukker ned. Filmen bruger helt bevidst spion- og agentfilmenes fascinations-virkemidler for at fange de unges opmærksomhed.

”Man skal ikke have en formaliseret uddannelse, for at søge, men man skal have et særligt talent for – og det lyder lidt mærkeligt – at hacke,” siger Lars Findsen. ”Ansøgerne skal derudover være kreative, have gå-på-mod, være vedholdende og ikke lade sig slå tilbage af, at man ikke lykkes med at bryde ind i et computersystem første gang. Personligt skal man have integritet og kunne håndtere sig selv og sine evner.”

FE oprettede i 2016 et særligt hackerakademi, for at imødegå de behov tjenesten har for i en stadig mere gennemdigitaliseret verden at kunne bryde ind og spionere i andre landes computersystemer. På akademiet uddannes de studerende i at udføre såkaldte CNE-operationer (Computer Network Exploitation), hvor man lærer at hacke sig dybt ind i computersystemer. Uddannelsen er intensiv og varer fem måneder, hvorefter de hackere, der har bestået, bliver ansat i tjenesten.

Optagelsesproceduren kan sammenlignes med optagelsesprøverne til specialstyrkerne i Forsvaret. Og netop denne type talentfulde IT-folk er meget efterspurgte.

”Der er hård konkurrence derude om de her talenter, hvor man i verden, ja bare i Danmark, kan bruge langt flere af de her folk, end der egentlig er talentmasse til. Konkurrencen kommer blandt andet fra en række cyber-sikkerhedsfirmaer, som lever af at lave såkaldte penetrationstests, hvor en virksomhed hyrer et sikkerhedsfirma til at forsøge at bryde ind, med henblik på at afdække svagheder,” siger Lars Findsen.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) siger:

”Det her handler også om, at vi hele tiden skal sikre os, at Danmark er rustet til at kunne håndtere den store trussel, som vi daglidt ser på cyberområdet. Til det har vi brug for de bedste it-hjerner, og det er bl.a. dem, vi rækker ud til her,” siger hun.

“Og så handler det også mere bredt om at sætte fokus på, at Danmark har brug for mange flere unge – både piger og drenge, kvinder og mænd – der er skarpe til IT og ikke mindst IT-sikkerhed. Deres evner er efterspurgte. Vi får brug for dem til at sikre, at Danmark også i fremtiden er et trygt samfund,” siger Trine Bramsen.

Danmark oplever hele tiden forsøg på indtrængen i nationale computersystemer og cybertruslen har da også stået øverst flere gange på FE’s årlige trusselsvurdering. Derfor har tjenesten gennem de seneste år oprustet betydeligt på cyberområdet.

Det er hemmeligt, hvor mange hackere, FE har ansat i dag, men i 2018 fik FE tildelt 34 millioner kr. ekstra, for blandt andet at kunne imødegå cybertrusler. Det beløb stiger til 230 millioner kr. i 2023.