Glem aktierne: Her er tre alternative steder, hvor dine penge kan yngle

Vi guider til tre alternativer til det traditionelle aktiemarked, hvor du kan få dine penge til at vokse.

Glem aktierne: Her er tre alternative steder, hvor dine penge kan yngle
Offentliggjort

Det er ikke længere kun forbeholdt en snæver gruppe mennesker at investere sine penge. Over det seneste ti år har det snarere udviklet sig til at være en folkesport. Fokus lægges dog næsten kun i det gængse aktiemarked, men sådan behøver det ikke at være. Bag den store aktiemur findes velbevarede investeringshemmeligheder, som ligeså stille er begyndt pible frem på folks radar.

Her er tre alternative investeringsmuligheder, der måske læner sig mere op ad passion end bare tal – to af dem gør i hvert fald.

En indbringende drue

Måske er du i stand til at kende en god drue fra en dårlig. Måske er du endda også i stand til at tyde, hvorfra vinen i dit glas stammer. Men det er de færreste forundt at kunne vurdere, hvorvidt en flaske vin med tiden vil stige, eller om den vil falde i pris.

Det er ikke desto mindre, hvad aalborgensiske RareWine Invest har gjort til en forretning. Her handler de med vine, så det skaber afkast for deres kunder. Ifølge Lars Granat Jensen, CMO i RareWine Invest, er potentialet i vin fortsat en velbevaret hemmelighed:

”Vi oplever jævnligt, at folk slet ikke er klar over, at man kan investere i vin,” siger han. ”Eller hvor godt vin er med i forhold til afkast, og at det er med så lav en risiko.”

Sammenlignet med aktier skal man med vin dog ikke forvente samme udsving, hverken den ene eller anden vej, fortæller Lars Granat Jensen, og tilføjer at vininvestering giver ro i maven og god nattesøvn. Det formentligt bedst kendte eksempel på en vin, der er god at investere i, må siges at være den legendariske Romanée-Conti, der hvert år produceres i samme begrænsede antal, og som hvert år tager på en prismæssig himmelflugt. En flaske der findes flere af på RareWines lager.

”Kurven vil ligge forholdsvist stabilt. Man plejer at sige, at man skal regne med cirka 8,5 % om året i afkast, og investeringshorisonten for vin vil være betegnet som værende lang eller mellemlang. Man skal typisk være med fem år, før det begynder at blive interessant,” siger han.

Startskuddet for en rejse i vininvestering hos RareWine Invest er sat på et minimum på 75.000 kroner. For de penge bliver du medejer af uhyre sjælden vin, som kun de absolut færreste har adgang til. Den er dog ikke til at drikke, men til at ligge trygt og godt opbevaret på et særligt toldoplag, som RareWine Invest har indlogeret sig i. Her ligger den for, at kunne sikre sig den bedste muligt salgspris, når den efterspurgte vin skal sælges og sendes væk igen en dag.

En pengeavler på fire hjul

Et andet alternativ, er den firhjulede investering i biler. Det er som bekendt ikke alle modeller, hvis værdi går fløjten, første gang du sætter den i gear, men tag bare for eksempel den ikoniske James Bond-bil, Aston Martins DB5, der i lanceringsåret 1964 kostede godt og vel 88.000 kroner, svarende til ca. 1.000.000 kroner i 2020, og som i dag bliver handlet til mere end 5 millioner kroner.

Det er netop samlerbiler i det leje, som de hos danske Selected Car Investment har for øje, når de nøje sammensætter puljeinvesteringer, som bilglade investorer kan købe sig med i.

”Hvis man kigger på de seneste 15 år, så har visse biler været en god investering,” fortæller Claus Ebberfeld, Commercial Director hos Selected Car Investment. ”Her taler vi selvfølgelig om en bestemt type biler, nemlig samlerbiler. Ser man for eksempel på superbiler, der er en type samlerbil, siger vores beregninger, at de i løbet af de seneste 14 år har givet et årligt afkast på over 10 %.”

Ligesom vin giver investering i biler en øget skridsikkerhed til din måske eksisterende portefølje, eftersom de begge har benene mere solidt plantet i jorden, når bølgerne går højt på de finansielle markeder, fortæller Ebberfeld.

Nogle vil formentlig argumentere for, at en investering i for eksempel en lavrisiko indeksfond er langt mere sikkert over en årrække end disse mere kuriøse emner, men netop muligheden for at kunne sprede sine investering til andre aktivklasser end blot aktier og obligationer, er bl.a. hvad, der også gør biler interessante at investere i.

Desuden forholder biler sig ikke nødvendigvis synkront med aktiemarkedet – snarere helt omvendt: ”Udviklingen under finanskrisen var flad,” siger han. ”Der var ikke de store værdistigninger, men der var heller ikke nedgang, som der var på alle mulige andre markeder.”

Euromans egen motorredaktør, Christian Grau, bakker påstanden op:

”Typisk er biler gået lidt mod konjunkturerne og haft det godt, når værdipapirer er gået dårligt. Markedet har typisk haft gode kår, når alt andet har sejlet lidt. For eksempel under finanskrisen,” siger han.

For at være investeret i ekstremt sjældne og efterspurgte superbiler hos Selected Car Investment, skal man som udgangspunkt være engageret med 750.000 kroner. For de penge bliver du medejer af en bilpulje af uhyre sjældne biler, som for eksempel en Lamborghini Reventón, der kun findes i 20 eksemplarer, og en Bugatti EB 110, som der også kun eksisterer ganske få af. Biler, som du ved investering i Selected Car Investment desværre ikke kan få lov at køre i, men som du uden at lyve kan kalde dig medejer af.

Det seneste skud på investeringsstammen

Her får du en sidste og mere abstrakt alternativ investering end de to førnævnte: nemlig crowdlending (andre steder kaldet peer-to-peer-lending). Frit oversat bliver det til ’gruppeudlån’, og det er sådan set ikke helt skævt. En stor gruppe mennesker, der hver har en andel i et udlån til en låntager.

Crowdlending er blandt andet til for at udfylde de huller, der er efterladt af bankerne, fortæller investeringsekspert Peter Reedtz, der er indehaver og leder af Asset Allocation Instituttet:

”Navnlig i Østeuropa er der ikke et ligeså godt og velfungerende banksystem, som det vi kender herhjemme, og det er svært for mange almindelige mennesker at låne penge til en bil, også selvom de har nok til udbetalingen,” siger Peter Reedtz. ”Derfor er der mange, som låner penge over nettet på crowdlending platforme.”

Quantrom – der er startet af to danskere – er specialister i crowdlending. Og de har – ligesom RareWine Invest og Selected Car Investment – gjort det til deres levevej at udbyde denne ekspertise til investorer. På virksomhedens snart fire års levetid har de leveret et afkast på 32% til deres investorer. Deres danske CEO og partner Gustav Jensen forklarer hvordan således:

”Når vi investerer, bruger vi flere forskellige platforme, og vi flytter hele tiden vores konstante cash-flow fra renter og afdrag rundt, alt efter hvor vi ser de bedste investeringsmuligheder. En tilgang, der skal give vores investorer de bedste forudsætninger for et bedre og mere stabilt afkast,” fortæller Gustav Jensen om deres strategi, som baserer sig på mere end syv tusind andele af lån på tværs af syv EU-lande.

Investeringsekspert Peter Reedtz fortæller dog, at der ved crowdlending også er en naturligt indbygget risiko – hvilket der i øvrigt er ved al form for investering:

”Den underliggende risiko, der jo altid er ved at låne penge ud til nogen, er, at de ikke er i stand til at betale tilbage. I og med at crowdlending er spredt ud på så mange tusinde lån, handler det jo meget om, hvordan det går nationaløkonomisk for samfundet. Hvis arbejdsløsheden bliver enormt høj, og det går dårligt, så vil porteføljer, der består af lån ud til private mennesker, forværres”, siger Reedtz.

Det vil sige, at i modsætning til aktiemarkedet, der kan blæse i alle retninger, hvis blot det rammes af et forsigtigt nys, så skal der langt større kræfter til for at påvirke markedet for lån, hvilket netop er med til at gøre det til en mere stabil og langsigtet investering.

På lige fod med investering i vin hos RareWine Invest, eksisterer der hos Quantrom også et krav om en minimumsinvestering på 75.000 kroner. Men med en investering i én eller flere af disse tre alternativer, kan du udstyre din portefølje med en rustning, der øger dens robusthed, og gør den mere modstandsdygtig for fremtidens uforudsigeligheder.