Et desperat skrig afbryder trafikkens konstante summen på Kornerup-landevejen lidt uden for Roskilde.

”Yallah, yallah, yallah! Kom så, kom så, kom så!

Bøjer man sig ud over trafikværnet på broen over Kornerup Å, der er farvet brun af smattede, nedfaldne blade, mødes man af et usædvanligt syn: Ti mænd, fem med indvandrerbaggrund og fem etniske danskere, er hoppet i det otte grader kolde vand og kæmper sig nu gennem det lange plastikrør, der leder åen under broen og går under kaldenavnet ’tyrens røvhul.

Et minut og 25 meter plastikrør senere kommer de første mænd igen til syne under broen. Fem i mørkeblå jakker, resten i armygrønne. De når knapt at kaste sig op på land, inden en af mændene i de grønne jakker nævner noget om hanekyllinger og burkha-høns. Halvdelen af hans ord bliver slugt af trafikken, men budskabet går tilsyneladende igennem.

Og hvad er du så, en gris? snapper en af personerne i en blå jakke hurtigt tilbage. 

Hele scenancen foregår for øjnene af over 20 produktionsfolk og tre rullende kameraer. De to mænd er nemlig medvirkende i det nye Kanal 5-program Forenet med fjenden, hvor de hver især repræsenterer to samfundsgrupper: indvandrere og højreorienterede nationalister. I programmet skal de to grupper løse en opgave, der kan udløse en pengepræmie - men for at det kan lykkes, bliver de nødt til at nedbryde fordommene imellem sig og samarbejde om at nå det fælles mål.

I Forenet med fjenden dyster deltagerne i en række forskellige discipliner, der tester deres udholdenhed - blandt andet at krybe igennem vand, der er få grader varmt. Foto: Kanal 5/ Discovery Networks

Da Anne Garlichs, programdirektør i Discovery Networks, først blev præsenteret for idéen, var hun ”fuldstændig solgt. Ifølge hende er det nemlig relevant at stille skarpt på de to gruppers forhold til hinanden netop nu.

Traditionelt er Danmark et meget homogent land, men man oplever også, hvordan grupper i samfundet bliver mere polariserede. I det politiske landskab vækster de ekstreme fløjpartier på bekostning af midterpartierne. Vi kan høre, at retorikken og diskursen er ved at ændre sig, og at dem og os er noget, der er flyttet ind i stuerne, siger hun.

Det er vigtigere end nogensinde før at stille skarpt på de to grupper og gennemføre det her eksperiment. Hvad kan det gøre for deres fællesskab og for deres opfattelse af hinanden?

Vi danskere ligger, som vi har redt

Forenet med fjenden bygger på et psykologisk eksperiment fra 1950erne, hvor 22 drenge i 11-årsalderen blev opdelt i to grupper, som boede isoleret for hinanden i en uge. Efter ugen var passeret, blev grupperne sat til at konkurrere, og eksperimentets psykologer opdagede her, at fordomme og had begyndte at opstå imellem grupperne. Men lige så snart grupperne blev sat til at samarbejde for at opnå et fælles mål, gik fordommene i opløsning.

På samme måde er plottet i Forenet med fjenden opbygget med en indledende konfrontation mellem indvandrer- og nationalistgruppen, hvor de skal kæmpe imod hinanden i forskellige konkurrencer, der hver især belønner den vindende gruppe med 10.000 kroner. Efterfølgende bliver grupperne bedt om at samarbejde i en ny konkurrence - og denne gang er det hele 100.000 kroner, der er på spil. Forinden programmets start ved deltagerne ikke, hvad de går ind til, eller hvor i Danmark de befinder sig. De får frataget deres telefoner, så de er afskåret fra kontakt med omverdenen. Først til slut får de at vide, at de har været med i et eksperiment - og hele sceancen udspiller sig over et afsnit, som kan følges hjemme fra de danske stuer. 

En af de medvirkende i programmet er 35-årige Kenn Egtved. Han ejer tatovørkæden House of Ink, er Danmarksmester i race-disciplinen drifting og har to børn. Og så er han selverklæret nationalist og har netop meldt sig ind i partiet Nye Borgerlige, for hvem han overvejer at stille op til næste Folketingsvalg.

"Danmark er ved at være fyldt godt op med folk af anden etnisk herkomst," siger Kenn Egtved, som er deltager på nationalist-holdet i Forenet med fjenden. Foto: Kanal 5/ Discovery Networks

Danmark er ved at være fyldt godt op med folk af anden etnisk herkomst, og det kan man tydeligt se begynder at gå ud over vores samfund. Der er flere voldtægter, der er mere kriminalitet, og det værste er, at de ikke vil integreres. Det ville jeg gerne diskutere, siger han, da han efter en dags optagelser sidder i en mindre hytte i en skov ikke langt fra det telte, hvor han og de øvrige mænd fra nationalist-gruppen har sovet de seneste to nætter. Et par hundrede meter derfra står den anden gruppes telte. Afstanden er både for at forhindre kontroverser i løbet af natten, men også for at holde grupperne askilt for at kunne udføre eksperimentet optimalt.

Kenn Egtved er et fragment af den vækst, nationalismen i de seneste år har oplevet i Europa - og som vi i Danmark har mærket med et historisk godt valg for Dansk Folkeparti i 2015 samt spekulationer om, at Nye Borgerlige kommer over spærregrænsen og dermed får taletid i Folketinget. Og ifølge ham er der særligt god grund til, at vi ser nationalismen vokse i Danmark netop nu.

Vi danskere ligger selv, som vi har redt. Vi har taget flere op i redningsbåden, end den egentlig kan bære. Og hvad sker der, når redningsbåden bliver overfyldt? Så synker den.

Jeg forventede at møde en gruppe ekstremister

Den konstante regn under de to dages optagelser får skovbunden til at blive til pløret mudder under deltagernes gummistøvler. I det uregerlige efterårsvejr skal de blandt andet dyste i tovtrækning og sejle om kap i gummibåde - men kan det i praksis lykkes at fjerne eventuelle fordomme, der skulle være imellem dem? 

Ligesom Kenn Egtved har Brian Hansen og Sokol Rexhepi de seneste to dage deltaget i Forenet med fjenden. Optagedagene er nu slut, og rundt omkring dem er crewet lige så stille begyndt at pakke kameraer, ledninger og telte ned. I programmet deltager de to mænd på hver deres hold - og de oplevede, at deres forventning af, hvem de skulle dyste mod, viste sig ikke at stemme overens med virkeligheden.

Jeg forventede at møde en gruppe ekstremister, der skulle bede fem gange om dagen. Jeg troede, at vi skulle ind i voldsom debat med nogle, som i mine øjne er ved at ødelægge mit land. I stedet var det bare sådan en flok søde knægte, siger Brian Hansen, der i de seneste to dage har været en del af nationalist-gruppen.

Sokol Rexhepi, der sammen med fire andre mænd har udgjort indvandrer-gruppen, nikker. Også han oplevede at blive udfordret på sin opfattelse af den anden gruppe, som programmet skred frem: 

Jeg kan godt genkende, at der er sket en højredrejning i debatten. Ikke fordi man er blevet mere racistisk eller nynationalistisk, men fordi man er blevet bange på sit lands vegne. Det kan sådan én som mig også blive. Men i min verden findes der to forskellige former for nationalister: Dem, der er som Brian, og som bare vil passe på deres land, og så dem, der er direkte racistiske.

Under optagelserne til Forenet med fjenden fandt Brian Hansen (tv.) og Sokol Rexhepi (th.) hurtigt ud af, at de har en del holdninger til fælles i debatten om nationalisme og indvandring. Foto: Kanal 5/ Discovery Networks.

Også Kenn Egtved fra nationalist-gruppen fik undervejs i programmet udfordret sine fordomme. Da han og de øvrige nationalister mødte indvandrer-gruppen første gang, blev de to grupper placeret over for hinanden på en mark, hvor en højlydt diskussion satte i gang - men han fandt hurtigt ud af, at hans førstehåndsindtryk af gruppen viste sig at være forkert.

Lige da vi blev stillet over for drengene, tænkte jeg hold kæft, en flok smarte disko-drenge. Men da i skulle samarbejde, fik vi chance for rent faktisk at snakke sammen, og jeg kan sagtens se tingene fra deres side. De føler sig ikke som eksempelvis arabere, for når de er i deres fødeland, kalder folk dem for danskere - og herhjemme bliver de kaldt arabere. Derfor kan de ikke rigtig finde deres identitet. Så jeg kan sagtens se, at det er svært for dem, siger han.

Drengene repræsenterer størstedelen af muslimer i Danmark, som både går i byen, drikker alkohol og scorer damer. De er søde og rare og er en del af Danmark. De repræsenterer ikke den gruppe, vi nationalister har noget imod - som overfylder fængslerne, er med i bandemiljøet, voldtager og demonstrerer for sharia-lov.

Jeg håber, seerne føler sig ramt

Det er med en vis tilfredshed, at Anne Garlichs et par dage efter endte optagelse kigger tilbage på eksperiment og dets udfald - blandt andet den store afsløring af eksperimentet og kampen om de 100.000 kroner, som seerne må vente med at se udfaldet af, når programmet bliver sendt i starten af marts.

Hvorvidt eksperimentet lykkedes eller ej er svært at sige. Vi har fået nogle enormt stærke scener i slutningen, hvor deltagerne krammer hinanden og fortæller, at de er rørte, og at de aldrig havde troet, at de skule omfavne og arbejde sammen med deres modstandere. De har uden tvivl fået et mere nuanceret billede af hinanden - og det interessante er jo så, om det er noget, de tager med ud på den anden side, når kameraerne slukkes.

Det her er jo en meget isoleret case. Tror du, programmet vil have en indvirkning på den virkelige verden? 

Vi har nok alle sammen et eller andet sted nogle grupperinger og nogle mennesker, vi distancerer os fra og ikke føler, at vi har et fællesskab med. Det er ikke nødvendigvis nogen, vi hader, men nogen vi tager afstand fra. Jeg håber og tror, at seerne føler sig ramt, når de ser det her program, og stiller sig selv spørgsmålet om, hvorvidt de har prøvet at se mennesket bag holdningen.

Også Sokol Rexhepi og Brian Hansen mener, at Forenet med fjenden kan få os alle til at reflektere over vores tilgang til folk, der umiddelbart adskiller sig fra os selv.

Undervejs må deltagerne fra de to forskellige hold samarbejde for at fuldføre opgaverne. Foto: Kanal 5/ Discovery Networks

Der er flere af nationalisterne, der deltog i programmet, som er nogle udadvendte typer, og som møder mange mennesker. Men hvis vi nu ser på hr. og fru Danmark, som ikke kommer så meget ud og møder indvandrere og muslimer, kan de måske se en fyr som mig og tænke hey, der er nogle flinke nogle, siger Sokol Rexhepi, og Brian Hansen stemmer i: 

Der er nogle, der tror, at nationalister er nynazister er sådan nogle fra Danish Defence League. Men vi er bare folk, der er trætte af situationen i Danmark lige nu og er meget politisk engagerede. Nationalister er langt fra racistiske, og det håber jeg, at man kan se i programmet. Vores motiv er i stedet at kæmpe for vores land. Det har ikke en skid med hudfarve at gøre, siger Brian Hansen. Sokol Rexhepi nikker: 

"Lige præcis. Jeg kan være nationalist, og Brian kan være nationalist."

Crewet pakker de sidste kameraer og ledninger sammen i den lille hytte. De to mænd rejser sig, stadig iført mudret regntøj, og går mod hoveddøren. Lige inden de træder ud i regnen, vender Sokol Rexhepi sig mod Brian Hansen: 

Find mig lige på Facebook, ikke?

Forenet med fjenden - Nationalisterne vs. indvandrerne har premiere på Kanal 5 1. marts 2018.