Hvis du tror, de største formuer i Danmark ligger og putter sig i Nordsjælland og på det centrale Frederiksberg, tager du fejl. Jylland har overhalet whiskybæltet i Ferrari-tempo, og hovedlandet fra Grenen til grænsen fører, når det gælder koncentration af formuer. De er skabt af byggematadorer, svinebaroner, fabrikanter, kvotekonger og storkøbmænd. De 10 mest velhavende familier i Jylland er rigere end resten af landets milliardærer tilsammen.

Forfatter Søren Jakobsen har kigget på de jyske familier, der har ophobet 200 millioner kroner eller mere i bogen ’Guldjyderne’. I den proces måtte han løfte bundgrænsen fra 100 til 200 millioner kroner, da navnelisten ellers ville blive for lang og bogen for tyk. Han fortæller her om, hvad de guldrandede familier har til fælles i skabelsen af deres enorme formuer.

1. Tænk stort fra start

Man kan godt blive millionær af at drive en enkelt købmandsbutik. Men hvis du gennem butiksdrift vil op at lege med de rigtigt rige – der hvor millionbeløbene bliver skrevet med tre cifre – er der ingen vej udenom: Du må udtænke et koncept, der kan skaleres op til mange forretninger, netop som en række af de rigeste jyder har gjort med de kendte eksempler Herman Salling, Lars Larsen og Hans Frede Fleggaard i spidsen.

”Når du køber stort ind, får du varerne billigere, og det er billigere og mere kraftfuldt at markedsføre mange forretninger under ét brand. Det handler om volumen, og hvis du skal være meget rig, skal du køre din forretning op i det ekstreme,” siger Søren Jakobsen.