Saudi Arabien vil lave en 170 kilometer lang by gemt bag en spejlvæg. Kommer vi til at se lignende fremtidsbyer i Danmark? scroll-down

Saudi Arabien vil lave en 170 kilometer lang by gemt bag en spejlvæg. Kommer vi til at se lignende fremtidsbyer i Danmark?

I Saudi Arabien mener man at have fundet opskriften på fremtidens byer. Løsningen hedder The Line og er en CO2-neutral, bilfri spejlvæg, der skal strække sig tværs over den saudiske ørken. Men er det også løsningen på verdens klimaproblemer og voksende population? Og vil vi se lignende initiativer i fremtidens Danmark? Vi har spurgt tre eksperter, der hver især beskæftiger sig med bæredygtige byggeløsninger, og som har fingeren på pulsen, når snakken går på fremtidens byggerier.

Af Simon Kirkegård
Foto: Ritzau Scanpix
Samfund Euroman

Kig grundigt på ovenstående billede. Det er The Line. Selvom det mest af alt ligner noget fra den dystopiske serie ’Black Mirror’, kunne det potentielt være det første billede af fremtidens bysamfund. Eller kunne det egentlig det?

For den kontroversielle saudiske kronprins, Mohammed bin Salman, er svaret øjensynligt et stort og rungende ja. Og med god grund. For manden med de store armbevægelser og den endnu større pengepung er en af bagmændene bag projektet, du ser på billedet. Det er blevet døbt ’The Line’, og går alt efter planen skal godt ni millioner mennesker stuves i den spejlbeklædte linje, der vil være 170 km lang, 200 meter bred og 500 meter høj og strække sig fra Det Røde Hav og videre over ørkenlandskabet i det nordvestlige Saudi Arabien. På de 34 kvadratkilometer, som ’The Line’ vil fylde, er planen, at samfundet blandt andet skal være forsynet med et tempereret og reguleret mikroklima, være CO2-neutralt og totalt bilfrit.

Alt, hvad man behøver, hvad end det indebærer, skal være inden for fem minutters rækkevidde, og det skal være muligt at komme fra ende til anden på 20 minutter med super-toge.

Projektet er tiltænkt som en ny bydel, der skal være en del af den futuristiske megaby Neom, som den saudiske kronprins sammen med et hold af investorer har kastet store summer efter. Idéen blev første gang luftet den 24. oktober 2017 af Mohammed bin Salman, og sidenhen har rygter om alt fra robotbarnepiger til flyvende taxier i The Line bidraget til, at fortællingen om fremtidsbyen blot har vokset sig mere bizar.

Tilblivelsen af Neom ventes at koste omkring 500 mia. dollars, mens bystaten vil sprede sig over et areal på størrelse med Belgien. Den skal bestå af de tre regioner Trojena, Oxagon og altså The Line, hvor de tre områder hver især skal være bæredygtige og miljøvenlige områder. Men projektet indgår også som en del af landets ’Saudi Vision 2030’-strategi. En strategi som bin Salmans har søsat med forhåbningen om at gøre Saudi Arabien til et attraktivt land at besøge og bosætte sig i. Desuden skal strategien reducere Saudi Arabiens olieafhængighed og diversificere økonomien.

“Ved lanceringen af The Line sidste år, forpligtede vi os til en civilisationsrevolution, der sætter mennesket først med en radikal ændring i byplanlægningen. The Line vil løse de urbane befolkningsudfordringer, som byerne står overfor og vil belyse alternative levemåder,” udtalte Mohammed bin Salman i en pressemeddelelse på Neoms hjemmeside fra den 25. juli i 2022.

Se, hvad vi ellers skriver om: Klima og Danmark