"Hver gang vi kom på en ny campingplads, indså vi, at vi manglede noget. Vi manglede værtskabet" scroll-down

Sofie og Mikael er gået fra Michelin-stjerner og hoteldrift til et af landets bedste campingværtskaber

Da corona ramte Danmark i 2020, befandt Sofie og Mikael Sanderhage Båth sig pludselig på campingferie. Og fik en idé. Siden har de skiftet Michelin-stjerner og hoteldrift ud med at drive en strandcampingplads på en lille ø i Isefjorden. Her kombinerer de mad lavet på gode, lokale råvarer og et udsøgt vinkort med klassisk driverliv.

Af Anders Hjort
Foto: Valdemar Ren
Sommeravisen '23 Euroman

Her dufter af hav. En hund snuser rundt i sandet på stranden, en pige står og veksler lidt fra det ene ben til det andet foran disken med is. Skal hun vælge chokolade, vanilje eller jordbær?

Det er en lun forårsdag, solen bryder igennem det lave skydække, og det er i disse omgivelser, at Sofie og Mikael Sanderhage Båth nu på andet år driver Orø Strandcamping på den lille ø beliggende ud til Isefjorden, godt en times kørsel fra København.

Idéen om at blive campingpladsejere opstod under corona-nedlukningen, da parret måtte undvære deres normale ferie i udlandet og i stedet drog på spontan campingtur herhjemme. I sommeren 2020 tog de deres børn med på øhop og besøgte blandt andet Femø, Fejø og Møn og overnattede i telt på campingpladserne.

”Det var virkelig en øjenåbner for os,” fortæller Sofie Sanderhage Båth.

”Vi er totalt storbymennesker og anede ikke engang, hvordan man satte et telt op. Men en aften, mens vi sad rundt om et bål, sagde jeg til Mikael: ’Der er altså noget uforløst potentiale i det her.’

’Det er jeg helt enig i,’ svarede han.

Hvorefter jeg så sagde: ’Jamen, skal vi ikke købe en camping- plads?’ Jeg var overbevist om, at han ville sige nej. Min mand har den type hjerne, der risiko- analyserer med det samme. Men utroligt nok sagde han: ’Ja, det kan vi godt.’ ’Fedt,’ svarede jeg. Og tænkte så: ’Okay, nu har jeg åbnet den dør. Så er der ingen vej tilbage.’”

Turen til Orø går ad to veje. Dels via en træk- færge fra Hammerbakke, dels via en større færge, der sejler mellem Holbæk og Orø.

Sofie Sanderhage Båth byder velkommen ved indgangen til Orø Strandcamping, som er en af Danmarks mindste campingpladser og ligger direkte ud til øens badestrand. Hun er ét stort smil og har gang i tusind ting på en gang.

Tidligere har hun været tjener på en række restauranter i New York og desuden været restaurantchef på Mielcke & Hurtigkarl på Frederiksberg, mens hendes mand, Mikael Sanderhage Båth, indtil for nylig var chefsommelier på den trestjernede Michelin-restaurant Geranium på Østerbro i København.

Efter parrets øhop-ferie under corona-nedlukningen vendte de tilbage til deres bolig i Esrum i Nordsjælland og tog nogle lange snakke.

Det havde slået dem begge, at de på deres besøg på alskens campingpladser i Danmark havde manglet noget. De fleste steder bestod udbuddet af pizza og pommes frites og softice. Desuden lukkede alting på campingarealerne ned tidligt på aftenen.

”Hver gang vi kom på en ny campingplads, indså vi, at vi manglede noget. Vi manglede værtskabet. Altså, folk var supersøde, men det var meget klassisk camping. Der var altid mangel på mad, og der var aldrig vin, øl eller sodavand. Oftest skulle man selv købe det hele med,” siger Sofie Sanderhage Båth og fortsætter:

”Samtidig havde vi længe haft en drøm om at blive selvstændige. Vi havde bare ikke kunnet finde ud af, hvordan vi kunne forene det med vores familieliv. Vi var blevet anbefalet at tage til Orø, og der tog vi kontakt til den daværende ejer af campingpladsen, og sagde, at han gerne måtte ringe, hvis han en dag ville sælge. Det gjorde han ugen efter, og så slog vi til.”

Sofie Sanderhage Båth

Begyndte i 2008 i tjenerlære på Copenhagen Admiral Hotel. I 2010 rejste hun til New York for at uddanne sig videre og arbejde i metropolen og et par år senere, som blot 22-årig, landede hun stillingen som restaurantchef på Mielcke & Hurtig- karl på Frederiksberg.

Før hun og hendes mand overtog Orø Strandcamping arbejdede hun på Helene- kilde Badehotel i Tisvilde.

I marts 2021 realiserede hun og hendes mand drømmen og slog sig ned på Orø med deres tre børn. Siden er tingene gået over al forvent- ning. 80 procent af parrets gæster kommer nu fra København, og i alt har campingpladsen omkring 5.000 gæster hver sæson.

”Det er især den unge målgruppe af nye campister med børn, oftest fra hovedstaden, der ønsker mere end den traditionelle campingoplevelse, som vi tiltrækker. Og så

skete der under corona-nedlukningen det, at mange fik øjnene op for, at man kan købe en campingvogn for 50-60.000 kroner, og så har du jo faktisk et sommerhus på hjul,” siger Sofie Sanderhage Båth.

Vi sidder ved et bord i et udetelt ikke langt fra vandet. Omkring hende stryger legende børn rundt, mens et par voksne er i gang med at spille petanque. I baggrunden kan man ane fastlandet.

Der er over 900 fastboende på Orø og omkring 1.200 sommerhuse på øen, og man kan tydeligt mærke, at Sanderhage Båth-parrets projekt er et populært et af slagsen.

Først murrede øboerne en smule over, om der nu ville troppe lidt for mange københavnere op på strandcampingen. Men den murren forstummede hurtigt, da først øboerne lærte det driftige par at kende, og kunne se, at de rent faktisk var i gang med at skabe en hyggelig campingplads uden alt for mange fine fornemmelser.

”Folk her har været fantastiske. Vi er virkelig overvældede over den modtagelse, vi har fået. Ikke mindst fordi det her også er en kæmpe forandring for os. Vi har solgt vores hus i Nordsjælland, hevet børnene ud af børnehave og skole og er flyttet til en lille ø, hvor vi til at begynde med ikke kendte nogen overhovedet,” siger Sofie Sanderhage Båth.

Mikael Sanderhage Båth

Oprindeligt fra Sverige, men flyttede til Danmark i 2006. Har igennem de sidste 15 år arbejdet sig op på Michelin-restauranten Geranium fra elev, til tjener, til restaurantchef og til sidst chefsommelier. Vandt i 2018 prisen for ’Årets sommelier’ i Den Danske Spiseguide.

Indtil for nylig vekslede han sin tid mellem Geranium og Orø Strandcamping, men nu arbejder han udelukkende med driften af campingpladsen.

’Lejrchefen’, som hun ynder at kalde sig selv, traver tilbage til indgangsskuret på campingpladsen og langer en kop kaffe over disken til en af gæsterne. Strandcampingen byder blandt meget andet på kaffe fra Coffee Collective, øl fra Herslev Bryghus og is fra Kødbyens is.

Sofie og Mikael Sanderhage Båths ambition er at gøre Orø Strandcamping til et sted, hvor det traditionelle campingliv møder god mad, og hvor niveauet for maden, som primært laves af lokale råvarer, vinen og kaffen er et nøk højere end på andre campingpladser i landet.

Og meget mere er på vej. Med tiden vil parret invitere til koncerter, midsommerfester, krebsegilder, kokketræf, fællesspisning og pop up-arrangementer på campingarealerne, forhåbentlig også i et kommende orangeri.

”Kongstanken for os er at kombinere mad, bæredygtighed og kvalitet. Og at skabe rammerne for et unikt samvær midt i naturen. Et godt måltid, børn, der leger under åben himmel, en smuk udsigt med masser af horisont, et glas vin i solnedgangen. Alt det, der gør, at man får skuldrene helt ned,” siger Sofie Sanderhage Båth.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sommer og Ferie