Tre udlændinge på ferie i Danmark: Lad os være ærlige. Snaps smager som beskidt toiletvand scroll-down

Tre udlændinge på ferie i Danmark: ”Lad os være ærlige. Snaps smager som beskidt toiletvand”

Danskerne som folkefærd kan være svære at blive kloge på for fremmede, der bor, arbejder og holder ferie her i landet. Euroman har talt med tre udlændinge om sild, snaps og sarkasme.

Af Jonas Langvad Nilsson
Foto: Kasper Kristoffersen
Sommeravisen '21 Euroman

Joshua Young — Chicago

Joshua Young, 45, flyttede med sin kone og datter og familiens hund, Brisket, fra Chicago, Illinois, til Danmark i 2018 for at bo og arbejde. Joshua Young arbejder med digital marketing. Familien, der bor i Lyngby, kan følges på YouTube-kanalen Travelin’ Young.

 

"Da vi boede i USA, havde jeg ekstremt travlt med at komme ud og opleve noget, når jeg endelig havde fri, fordi jeg kun havde to eller tre ugers ferie om året. Hvis vi rejste en uge til Europa, sov vi næsten ikke i syv dage, fordi vi skulle rundt og se hele byen, selvom vi havde jetlag. I Danmark har jeg skullet vænne mig til, at det er o.k. at tage det roligt, når vi har ferie. Det er rent faktisk muligt at bruge en hel dag ved en swimmingpool og slappe af."

"Pandemien har gjort, at vi har rejst meget mere rundt i Danmark og oplevet landet frem for at rejse ud. Vi er glade for Aarhus og skal helt sikkert tilbage dertil i sommer-
ferien. Byen har en fin universitetsstemning og gode restauranter. Andre byer på listen er Skagen, Ribe, Silkeborg og Sønderborg. Jeg har et stort kort på væggen over
Danmark og de steder, vi gerne vil opleve."

"Nogle siger, at når du som udlænding laver en aftale med en dansker, skal du lave aftalen tre uger inden. Amerikanere er nok lidt mere afslappede og kan ringe og spørge en ven eller en kollega, om de har lyst til at mødes samme dag. Når du inviterer danskere til middag eller fest, dukker de op på det aftalte klokkeslæt. Er de fem minutter forsinket, skriver de en sms. Hvis du som amerikaner inviterer amerikanske venner til middag klokken 19, skriver du i indbydelsen, at de skal komme en time tidligere, for ellers vil de komme dryppende efter klokken 19."

"I danskere er gode til at holde masken, når I fortæller en joke, og det gør det nogle gange svært at forstå, hvad I mener. En amerikaner, der er sarkastisk, vil med sit ansigt eller kropssprog afsløre, at han ikke mener, det han siger, bogstaveligt. I danskere er mere direkte i jeres humor og kan fortælle jokes om tabubelagte ting. Når jeg i dag er i tvivl om, hvad en dansker mener, går jeg naturligt ud fra, at I er sarkastiske og ikke uhøflige."

"Jeg er ikke så vild med sild og leverpostej. Jeg har prøvet at spise leverpostej fem-seks gange, men jeg lærer nok aldrig at elske det, heller ikke med bacon på. En af mine danske favoritspiser er flæskestegssandwich. Piratos har jeg det svært med, men lakridskugler med chokolade er lækre. Jeg er ikke den store slikspiser, jeg er mere til kage. Hindbærsnitter er min absolutte favorit."

"Vores datter, Maya, var 14, da vi flyttede til Danmark. Hun var med til en fest, hvor hendes venner drak shots i lange baner og blev fulde. Hun ringede til os og bad os om at hente hende, fordi hun ikke brød sig om det. Min kone og jeg snakkede med hende om, at det nok var en god idé at forsøge at finde en måde at deltage i det sociale samvær, så hendes venner ikke fik følelsen af, at hun tog afstand fra dem og forlod festen, når den var sjovest. Med tiden har hun heldigvis fundet en fin balance og har i øvrigt fået en dansk kæreste."

"Nogle danskere har fået en opfattelse af, at amerikanerne er på én bestemt måde, og det på trods af at USA er et kæmpe land med 300 millioner indbyggere. Men det går begge veje: Mange amerikanere har tilsvarende én specifik idé om danskerne og Danmark, fordi Fox News for nogle år siden påstod, at Danmark bevægede sig på kanten af kommunisme og var på vej til at ende som Venezuela. Jeg håber, at vores YouTube-kanal kan være med til at give et mere nuanceret syn på amerikanere – og på danskere."

Yukari Hotta — Tokyo

Hotta Yukari, 41, flyttede fra Tokyo til Danmark som 23-årig i 2003. Hun bor i dag med sin mand og to børn i Hellerup. Hun har arbejdet med indretning og design for Hay og er nu gået selvstændig som kunsthåndværker.

 

"Jeg havde som yngre en romantisk tanke om at opleve skandinavisk design og hørte gennem en anden japaner om en designhøjskole i Randers. Dengang var det mere almindeligt for japanere at rejse til Paris og London for at studere design, men jeg tog springet og rejste til Danmark. På høj-skolen gik en del unge mennesker, som kom direkte fra gymnasiet og var indstillet på at have det sjovt og få noget erfaring. Jeg fik et chok, da jeg så unge, lyshårede piger med blå øjne som smukke elver fra et H.C. Andersen-eventyr bunde en halv flaske spiritus. Jeg prøvede at følge med, men det var umuligt."

"Det var meningen, at jeg skulle være i Danmark i et år. Men sådan kom det ikke til at gå. Tingene skete bare. Efter højskolen blev jeg optaget på Designskolen i Kolding, og i løbet af studieforløbet skiftede jeg til Det Kongelige Akademi i København. Jeg mødte min mand, vi blev gift og fik børn, og nu bor jeg her."

"Jeg oplever danskerne som søde og åbne og rare. Danmark er et godt sted at rejse i som udlænding. Men det er ikke altid lige let at lære jer danskere at kende. I befinder jer ofte i lukkede kredsløb, som det kan være svært at blive en del af. Måske er I generelt lidt mere åbne over for europæere og amerikanere, mens japanere for danskere kan fremstå mere fremmedartede. Jeg har mødt en del danskere, som har sagt: ’Jeg kan godt lide sushi.’ Men ud over det er deres kendskab til Japan begrænset. Det var svært for mig i starten, hvis jeg skal være ærlig."

"Danmark har ikke vild natur som i Japan, til gengæld har I naturen tæt på. Det er en særlig ting, som ikke ret mange lande har. Og så er I gode til at bruge kirkegårdene, hvor I sidder i solen eller spiser frokost."

"Hvis man i Japan kan holde en uges ferie, er det store ting. Jeg husker, at min far aldrig har holdt ferie i længere tid ad gangen. Det er hyggeligt at holde ferie i Danmark. Min mand og børn har været i Vejby, Rørvig, ved Vesterhavet og på Fyn og Bornholm."

"Nogle gange savner jeg indkøbsmulighederne i Japan, hvor der findes et større udvalg af grøntsager, frugt og fisk. Da jeg flyttede til Danmark, fandtes Torvehallerne ikke, og i supermarkederne kunne man kun få én slags agurk og én slags tomater. Men det har heldigvis udviklet sig."

"Flæskesvær er jeg ikke vild med. Sorry. Til gengæld er jeg glad for stjerneskud."

Nicolas Blier-Silvestri — Paris

Nicolas Blier-Silvestri, 41, er født og opvokset i Paris. Han flyttede til Danmark i 2012, hvor han i dag bor med sin dansk-italienske kone og deres to børn. Han er medstifter af firmaet Platypus, der bygger HR-software.

 

"Jeg mødte min daværende danske kæreste, da jeg boede i Paris. Hun spurgte, om jeg havde lyst til at flytte med hende til Danmark, og den var jeg med på. Senere gik vi fra hinanden, og så mødte jeg hende, der blev min kone, og så blev jeg boende."

"Man siger, at det kan være svært for en udlænding at blive venner med danskere, og jeg vil sige, at det er delvist sandt. Men jeg var så heldig, at da jeg flyttede til Danmark, arbejdede jeg med start-ups, og der lærte jeg mange danskere og udlændinge at kende. Derudover spiller jeg rugby og blev medlem af en klub i København, hvor der både var danskere og udlændinge, og fik mange venner i klubben. Arbejde og sport er en god måde at blive integreret på."

"Jeg kan godt lide den danske humor. Folk, der kender mig, ved, at jeg har en sort humor. Jeg er vild med ’Klovn’, hvor de skubber grænsen for, hvad man kan lave sjov med. I Frankrig ville du aldrig finde en serie som ’Klovn’ på tv. De fleste franskmænd ville føle, at serien var over grænsen."

"Jeg elsker dansk hygge, hvor man tænder levende lys og sidder sammen. Til gengæld har jeg som flamboyant franskmand lidt sværere ved at forstå Janteloven. På et tidspunkt spillede jeg for Holstebro Rugbyklub, og efter en kamp blev jeg kåret til kampens spiller. Det var jeg ganske stolt af, og jeg var ret højrøstet i den anledning. En af mine medspillere, som er fra Holstebro, sagde med et smil: ’Nico, du har hørt om Janteloven, ikke?’ ’Jo, den kender jeg godt,’ svarede jeg. Hvortil han sagde: ’Så er det nu, du skal efterleve den.’ Det var ret sjovt, synes jeg."

"I Frankrig holder de fleste mennesker tre-fire ugers sommerferie. Fremfor at rejse til udlandet bliver de hjemme og holder ferie på landet eller ved vandet. Maden spiller en vigtig rolle. Franskmændene står sent op, spiser en stor morgenmad, dyrker måske lidt sport eller spiller petanque, og så tænder de grillen og får en pastis og bruger et par timer på at spise frokost. Om eftermiddagen slapper de af, eller tager på stranden, og ved sekstiden får de en aperitif og tænder grillen igen og spiser aftensmad og snakker og griner frem til klokken 23 om aftenen. Det er det gode liv."

"København om sommeren er muligvis verdens bedste by. Det er ikke en storby som Paris eller London. Der er ikke for varmt i København, du har de grønne parker og strandene og kanalerne midt i byen, hvor du kan tage en dukkert. Dagene er lange. Det er fantastisk. Jeg forstår ikke, at der er danskere, der rejser udenlands om sommeren. Du har Bornholm, Fanø, Vesterhavet og mange andre steder, som er fantastiske. Mange danskere er ikke klar over, hvor godt de har det."

"Jeg spiser det meste, jeg spiser frøer og snegle og er ikke kræsen. Lige bortset fra snaps. Det er helt galt, og det er egentlig mærkeligt, for I har æbler og pærer, som I kunne bruge i snaps og få det til at smage lige så godt som calvados. Lad os være ærlige: Snaps smager som beskidt toiletvand. Men jeg drikker det alligevel, fordi det er en del af traditionen."

Denne artikel er bragt i Euromans Sommeravis

På Euroman fejrer vi sommeren med en gratis Sommeravis. Vi har kørt, svømmet, spist, drukket og hilst os vej langs hele nordkysten. Resultatet er en inspirerende guide til et veloplagt liv, hvor sanserne er slået ud og indtrykkene står i kø. Avisen er skabt med udgangspunkt i magasinets begejstrede, nysgerrige ånd, og stiller skarpt på sommerlivet med et særligt blik på Nordsjælland. Den udkommer med Euroman og Eurowoman i juli måned, og bliver derudover omdelt til sommerhuse og via turistinformationer, minigolfbaner, iskiosker, fiskehandlere og alle de andre steder, din vej går forbi i sommerlandet. Og den er helt gratis.

Se, hvad vi ellers skriver om: Sommer og Ferie