Målmandsheld
Da Hugo Lloris i kampen mellem Liverpool, og Tottenham tabte bolden i eget mål i kampen mod Liverpool søndag, var der mange, der på sociale medier talte om, at Liverpool har været utroligt heldige med modstandernes målmandsfejl i denne sæson. Det er helt korrekt. Og det interessante er, at Liverpool også har været heldige med deres egen målmands fejl.
Dyrt indkøbte Alisson har nemlig efter en flot start også leveret sin del af store fejl og er begyndt at se decideret usikker ud på det seneste. Bl.a. lavede han et kæmpedrop mod Manchester United, men den kamp vandt Liverpool bare alligevel 3-1, så den kostede ikke noget. Til gengæld har flere af hans store redninger været ekstremt vigtige. Fx gjorde hans håndboldredning i overtiden mod Napolis Milik, at Liverpool gik videre i Champions League. Alisson har været en styrkelse af Liverpool, ingen tvivl om det, men han har også haft marginalerne med sig i sæsonen. Der er ikke langt fra succes til fiasko.
Liverpool spiller på udebane mod formstærke Southampton kl. 21 fredag.
Hvem vil i CL i Italien?
Ingen hold vil have fjerdepladsen i den italienske Serie A. Efter en meget stærk åbning på 2019, hvor Milan på et tidspunkt kun havde lukket to mål ind i tolv kampe, er de kommet ned på jorden med kun ét point i sidste tre kampe. Men Roma vil heller ikke have fjerdepladsen. De har kun lavet fire point i deres sidste fire kampe og tabte bl.a. hele 1-4 på hjemmebane til Napoli og spillede tre dage senere uafgjort med Fiorentina, der nu har spillet 15 remiser.
Hvad så med Lazio, der lige har slået Roma og Inter og er vågnet en smule op efter en relativt svag sæson? Nej, Lazio tabte onsdag 0-1 til nedrykningstruede SPAL. Som Lazio-fan skal man altid huske aldrig at håbe. Lazio svigter dig altid. Hvis Lazio førte Serie A med 33 point med elleve runder tilbage, ville de stensikkert blive nummer to. Sådan må det være at holde med AGF i Danmark.
Atalanta har til gengæld taget handsken op med Milan. De har vundet tre af deres sidste fire, og måske bliver det den sympatiske Bergamo-klub, som FCK slog ud af Europa, der snupper den vigtige fjerdeplads. Lige nu har Milan et point ned til Atalanta og fire point ned til Roma og Lazio, der dog har en kamp i hånden. Når nu mesterskabet for længst er afgjort i Italien, er det da dejligt, at kampen om den sidste CL-plads kan gå til sidste spillerunde.
Stakkels linjevogtere
FC Midtjylland skal møde Brøndby i pokalfinalen. FCM vandt 4-0 over OB i en, mærkeligt nok, relativt tæt kamp, hvor marginalerne for første gang i et stykke tid gik FCM’s vej.
I den anden kamp vandt Brøndby 1-0 efter et lille drop af AaB’s unge keeper, Jacob Rinne, men det var ikke det, der blev talt om efter kampen. AaB mente, at de blev snydt for to straffespark af kampens dommer, Jens Maae. Det andet straffespark var helt klart. Et indlæg rammer store Hermanssonn på hånden, men det er svært at se i real time. Til gengæld er det helt klart på den langsomme gengivelse. Havde der været VAR, var det blevet dømt.
Det første straffespark var noget mere tricky. En bold bliver løftet ind i feltet, og en Brøndby-spiller spænder ben for en AaB-spiller. Men AaB-spilleren bliver vinket offside. Replayen viser, at AaB-spilleren er så tæt på at være på linje, at det ikke er til at afgøre, om der faktisk er offside.
AaB-fans brokker sig selvfølgelig over kendelsen, og det er forståeligt nok, når man er i sine følelsers vold. Men kan man tillade sig at kritisere en linjevogter, der måske tager fejl med ti centimeter? Eller tyve? Må man ikke bare sige, at så små marginaler er inden for en fejlmargen, man må acceptere, når det er mennesker og ikke maskiner, der dømmer?
Jeg misunder ikke linjevogterne, der skal dømme offsides. Spillere, der løber i hver sin retning. Linjevogteren skal hele tiden stå på linjen og holde øje med bagerste mand. Samtidig skal han vurdere, om spillerne er foran eller bagved linjen, når afleveringen bliver slået.
Men afleveringen kan han i mange tilfælde ikke se, fordi han skal holde øje med bagerste linje! Han må skønne, hvornår den bliver slået. Han skal med andre ord holde øje med to linjer på samme tid. Det lyder ikke nemt. Og når man så selv på en replay ikke kan afgøre, om der er offside, er det altså barskt at kritisere en linjevogter for hans dom.
Der er dog ikke tvivl om, at BIF var heldige med dommeren mod AaB, og i kvartfinalen ude mod Vendsyssel fik hjemmeholdet også et korrekt mål annulleret for en offside, der var omtrent en meter forkert. Her viste Vendsyssels træner Jens Bertel Askov sig dog fra sin bedste side og forsvarede dommeren og linjevogteren på trods af den åbenlyse fejl. Det var stort format.
Hobro spiller mod AaB søndag kl. 12, og FCN mod Brøndby mandag kl. 19.
Bonuccis gigantiske selvmål
Leonardo Bonucci fra Juventus er en af verdens bedste forsvarsspillere. En dygtig, visionær, klog forsvarsspiller der har vundet et væld af titler med Juventus. Søndag scorede han det første mål mod Cagliari på udebane. Når man spiller på Sardegna Arena på Sardinien, har man fornemmelsen af at spille i en hal, hvor alle tilskuerne hvert sekund kan løbe ind på banen og stikke dig én på siden af hovedet. Det er en fortættet, lidt voldsom atmosfære, og den kan være skræmmende for modstanderholdet. Cagliari har fået 24 af deres 33 point på hjemmebane.
I 85. minut scorer 19-årige Moise Kean målet til 2-0 og lukker kampen. Gennem hele kampen er den unge mørke angriber blevet chikaneret fra tilskuerpladerne med racistiske tilråb. Da han scorer, stiller han sig op mod hjemmeholdets tilskuere og slår ud med armene. Skældsordene vælter ned mod Moise Keane. Han er ligeglad. De andre Juventus-spillere får ham trukket væk fra baglinjen. Juventus vinder kampen 2-0 og er nu 18 point foran Napoli.
Efter kampen siger Bonucci på tv, at Keane var selv var 50 procent ansvarlig for den racistiske chikane, han fik. Det siger han faktisk! En 31-årig mand, der har spillet på de største stadions i verden.
Det viser meget godt, hvor italiensk fodbold er henne i forhold til racisme. De er nærmest ligeglade med det. Klubberne får småbøder og en sjælden gang imellem skal de spille en kamp for et tomt stadion. Der er ingen, der forsøger at gå efter de tilskuere, der faktisk har gjort sig skyldige i racismen. Der er i Italien en fornemmelse af, at racistiske skældsord ikke er værre end andre skældsord.
Men det her var trods alt et selvmål af dimensioner for Bonucci og Juventus. Over hele verden er det væltet ind med sympatitilkendegivelser for Kean og fordømmelse af Bonuccis vrøvl. Juventus har stort set intet sagt i sagen, mens Bonucci har forsøgt at forklare sine udtalelser. Ingen vil høre på ham. Måske er det internationale pres med til at ændre opfattelsen af racistisk chikane på Italiens fodboldbaner? Men jeg tvivler.
Juventus spiller mod Milan lørdag kl. 18.
”For alt”
Danskerklubben Celta Vigo betyder alt for Iago Aspas. Født og opvokset i Galicien og fan af Celta Vigo, siden han kunne gå. Udover en lille afstikker til Liverpool har han spillet i klubben hele karrieren. De senere år har han været lige så vigtig for Celta Vigo, som Messi er for Barcelona. Han har været skadet de sidste tre måneder, og Celta Vigo har stort set tabt alt i den periode og er i overhængende nedrykningsfare.
I lørdags humpede han halvskadet rundt på banen mod ligeledes nedrykningstruede Villarreal. Celta Vigo kom bagud 0-2, men Iago Aspas fik reduceret, og Maxi Gomez udlignede. Fire minutter før tid fik Celta Vigo straffespark. Måske det vigtigste i deres historie. Aspas vaklede op til pletten med hele verden, eller i hvert fald hele Galicien, på sine skuldre. Og scorede. Derefter blev han udskiftet. På bænken sad han og græd helt ukontrolleret, indtil dommeren fløjtede af. Da han blev spurgt efter kampen, hvorfor han græd, sagde han bare: ”For alt.”
Celta Vigo har Real Sociedad på hjemmebane søndag 18.30.
Karsten Krogh kommenterer La Liga og Serie A på Strive Sport og har skrevet om international fodbold i en årrække.