Kender du en MAMIL

Selvom begrebet kan fremkomme ubekendt, er svaret sandsynligvis ja. Måske er du endda selv én af dem.

For antallet af MAMIL's – Middle Aged Men In Lycra – er skudt i vejret simultant med Ironman-bølgens indtog hos danske mænd, der har rundet de magiske 40 år. I jantelovens ånd er der gået sport i at mobbe de motionerende mænd med deres cykeltrikoter, ølmaver og upassende dyre udstyr.

Men det skal være slut nu.

Sådan lyder beskeden fra tidligere professionel cykelrytter og Par 7-legende Jimmi Madsen. Han er frontfigur for kampagnen #StopMamilBashing, der ifølge Madsen, der blandt andet har vundet OL-bronze og EM-guld tre gange i banecykling, skal lokke endnu flere danskere ned i lycra-dragten.

Euroman har mødt Jimmi Madsen til en snak om kampagnen.

Hvorfor skal vi stoppe MAMIL-bashing?

”Der er mellem 300.000 og 400.000 danskere, der cykler rundt på de danske landeveje for at motionere. Der er nogle, der er tynde, og der er nogle, der er tykke, men jeg synes jo, at det er en naturlighed i bybilledet, at man kan cykle rundt i tætsiddende tøj. Så vil der altid være nogen, og åbenbart flere og flere, der gør grin med det. Men de kommer så heller ikke ud og får frisk luft og motion.

Da Kronprinsesse Mary holdt tale til Kronprinsens fødselsdag, havde hun et stort fokus på, hvordan han motionerede rundt i lycra. Selvom det var med et glimt i øjet, gjorde selv Kronprinsessen grin med det.

Uanset om man er tyk eller tynd, mand eller kvinde, så er det da grænseoverskridende at klemme sig ned i en helt tætsiddende uniform, hvor man kan se alt. Da jeg stoppede min aktive karriere, røg der sgu også nogle kilo på. Det havde jeg det heller ikke specielt godt med.”

Hvem er det, der MAMIL-basher?

”Det er nok dem, der er trætte af at ligge bag to tykke cykelryttere på Strandvejen, men ellers ved jeg ikke, om der som sådan er et generelt mønster.”

Er du selv blevet MAMIL-bashet?

”Det er jeg nok af tidligere kollegaer i det professionelle cykelmiljø. Jeg kan jo godt selv se, at der er kommet nogle flere kilo på, og at cykeltøjet på en eller anden måde sidder endnu strammere i dag. Jeg kan sagtens leve med det, men der har været en del, der har sagt: ’Jimmi, du har sgu taget godt på, hva´!’.”

Må man så heller ikke bashe de mænd, der bruger uproportionalt mange penge på udstyr, i forhold til hvad deres form berettiger?

"Haha. Jo, det må man måske godt. Jeg vil nok opfordre mange til at tabe et par kilo, før de begynder at købe en cykel, der vejer 6,8 gram. Det er billigere at arbejde på sin egen vægt. Men sådan er branchen i dag. Det er selvfølgelig også dejligt, at der nogle ressourcestærke mænd, der vil investere i sporten. Derfor kan man stadig godt trække på smilebåndet, når en mand på 100 kilo køber en cykel til 100.000 kroner for at få de sidste procenter med.”

Du opfordrer til, at man bruger hashtagget #StopMamilBashing. Er det et forsøg på at kapitalisere på den tidstypiske #MeToo-ånd?

”Både ja og nej. Ved at starte en decideret kampagne udnytter vi jo muligheden for at gøre opmærksomme på problematikken. Det betyder forhåbentlig, at dem, der står lige på vippen med cykeltøjet på og tænker, at det kan de simpelthen ikke bevæge sig ud i, de alligevel kommer op på cyklen og får noget frisk luft. Det kan godt være, at man udstiller sig selv og føler, at man bliver til grin. Men det er der altså også 400.000 andre danskere, der gør. Færdig.”

LÆS OGSÅ: Se Frederik Leth køre verdens største massestartsløb i tredje afsnit af ’Leth på hjul’

LÆS OGSÅ: Den store klassementfest i Tour de France: Derfor ser Valverde sig selv som en af favoritterne

LÆS OGSÅ: Jeg har blandet blod med vildsvin