De fleste, der har løbet et maratonløb, kan nok blive enige om, at det er en hård disciplin. Nu har forskere fra det amerikanske universitet Yale fundet ud af, præcis hvor hårdt det er.

I en ny undersøgelse anslår de nemlig, at 80 procent af de løbere, der gennemfører et løb, er i lige så slidt tilstand som patienter, der lige har fået en hjerteoperation. Det skriver Quartz Media.

Du kan ikke skelne mellem maratonløbere fra en, der lige har været igennem en hjerteoperation eller en person på intensiv afdeling,” udtaler hovedforfatter på undersøgelsen Chirag Parkih.

Parkih er nefrolog og forsker i nyresygdomme, og det er da også i nyrerne, der opstår problemer, når en løber har presset sig selv igennem marathondistancens 42 kilometer.

Det er flere aspekter af det ekstreme løb, der sætter nyrerne under en belastning, der svarer til den, som folk med akutte nyreskader:

Dels er der dehydreringen. Dels er der betændelsestilstanden, der kan opstå i kroppen, når dens temperatur presses i vejret. Begge dele generer flere proteiner i blodet, som kroppen har brug for at få renset ud gennem nyrerne.

Desuden sender kroppen blod ud til musklerne og til hudens overflade for at nedkøle lemmerne, så de kan blive ved med at arbejde på trods af den generelle ophedning, mens nyrerne må klare sig med mindre blod.

Alt i alt bliver nyrerne altså sat på voldsomt overarbejde, samtidig med, at de får tilført mindre blod og vand.

Den gode nyhed er, ifølge undersøgelsens hovedforfatter, at nyrerne hos professionelle såvel som hos ellers raske motionsløbere ikke har nogen problemer med at komme sig oven på den ekstreme overbelastning.

Allerede to dage efter et løb kan nyrerne være fuldt funktionsdygtige igen.

LÆS OGSÅ: Nikes nye maratonvindende løbesko kritiseres for at være så hurtig, det er snyd

LÆS OGSÅ: 11 grunde til at Xabi Alonso er en af fodboldens mest stilede mænd

LÆS OGSÅ: Storhed og fald: Sådan startede Don Ø's store nedtur