"Du vinder ikke ved at være den stærkeste. Du kan kun vinde, hvis du overgiver dig til havet" scroll-down

"Du vinder ikke ved at være den stærkeste. Du kan kun vinde, hvis du overgiver dig til havet"

Casper Steinfath er seks-dobbelt verdensmester i Stand Up Paddle, eller SUP, som det kaldes i folkemunde. SUP er i dén grad blevet hele Danmarks yndlings-hav-, sø- og kanalbeskæftigelse i sommermånederne, men for Steinfath, der har været med i verdenseliten siden sportsgrenens spæde begyndelse, er det en levevej.

Af Sebastian Himmelstrup
Foto: Esben Zøllner Olesen
Sport Euroman

SUP er ligesom mange andre udholdenhedssportsgrene, hvor du skal lægge en masse konditionstræning ind for at blive god. SUP hitter for tiden som en hyggelig folkesport, men som atlet handler det om, hvem der kan komme hurtigst fra A til B. De distancer, jeg fokuserer på, er mellemdistancer mellem tre og 10 kilometer. Når et ræs ligger på omkring tre kilometer, kalder man det et ’technical race’. Der har man flere udfordringer igennem distancen, som bøjer, du skal vende omkring, og bølger, der skal forceres. Før i tiden konkurrerede jeg meget på de lange distancer på 20 og 40 kilometer. Jeg startede ud som en maratonløber i SUP, og nu er jeg en full-blown sprinter. Det er atypisk, for det plejer gerne at gå den anden vej.

Min træning har ændret sig i takt med, at jeg har skiftet fokus. Træningspassene er blevet en del kortere og mere intense med flere intervaller og flere tekniske øvelser. Det vigtigste er at have en god aerob kapacitet – lidt ligesom en cykelrytter. Man skal træne mange timer på vandet for at få den nødvendige kondition, noget eksplosivitet og især noget bølgeerfaring.

Bølgeerfaring er en ting for sig, men jeg fokuserer meget på eksplosiviteten i min træning for at kunne komme godt fra start i mine ræs. Hvis der kommer et sprinterudbrud, skal jeg også være klar til at følge med gruppen og presse mig selv helt ind i den røde zone.

Den mest hjernedøde og fysisk krævende konkurrence inden for SUP-verdenen er Red Bull Heavy Water, der foregår i San Francisco i seks-otte meter høje bølger. Jeg har vundet to gange i 2017 og 2019. Det føles nærmest ikke som en konkurrence, men mere som et overlevelsesprojekt. Der er så meget frygt og angst involveret. Du padler for at komme først over målstregen og er helt oppe i det røde felt rent fysisk, samtidig med at du skal forcere gigantiske bølger.

Det er en rigtig farlig cocktail, for hvis du bliver ramt af en stor bølge, er det enormt svært at holde vejret, når din puls i forvejen er på det maksimale. Realiteten er, at man nok overlever, selvom man ender i sådan et scenarie – men det føles ikke sådan, når man er derude. Du vinder ikke ved at være den stærkeste. Du kan kun vinde, hvis du overgiver dig til havet.

Se, hvad vi ellers skriver om: Træning og Surfing