Wahid Faghir: ”Selvom jeg ofte får den der med, at jeg er ung, og at min tid nok skal komme, så vil jeg bare gerne spille nu” scroll-down

Wahid Faghir: ”Selvom jeg ofte får den der med, at jeg er ung, og at min tid nok skal komme, så vil jeg bare gerne spille nu”

Vækstlaget i Danmark bugner, og nye spillere titter frem og gør krav på en plads i spotlysets skinnende skær. For at hylde den nye generation af talenter er hummel og BLS Hafnia gået sammen om at lave en ny, særlig landsholdstrøje. I den forbindelse har vi talt med U19-spilleren Wahid Faghir, der står på tærsklen til sit store gennembrud, om hans vej ind i fodbolden og om karrierens største højdepunkt indtil nu.

Sport

Hvornår begyndte du at spille fodbold?

”Min storebror startede med at spille i Vejle, og da jeg var seks år, begyndte jeg at tage med. Efter en af de første træninger fortalte træneren min far, at jeg var for god til min egen aldersgruppe, og at jeg skulle rykke en årgang op. Så fra jeg var helt lille til U14, spillede jeg en årgang over mig selv.”

Har du altid været angriber?

”Jeg havde en dårlig periode på U12, hvor jeg blev brugt som back. Det er der, man plejer at placere dem, der ikke er gode nok til de andre positioner, så den sved lidt. Jeg begyndte for alvor at spille angriber, da jeg var 13 år. Det lå naturligt til mig at lave mål, og lad os ikke snyde os selv: Det er altid sjovere at lave mål end ikke at gøre det.

Jeg vil også sige, at det er mine afslutninger og målnæsen, der er mine store styrker. Jeg er hverken den hurtigste eller den stærkeste angriber, man kan få, men jeg formår stadig at score mål, fordi jeg har en naturlig evne til at stå det rigtige sted og afslutte godt.”

Wahid Faghir fotograferet tirsdag den 15. februar 2022 i Stuttgart, hvor han har boet siden i sommer.

Du var 16 år, da du fik debut på førsteholdet for Vejle. Hvordan var din vej dertil?

”I den første kamp for U17-holdet lavede jeg to mål mod AaB. Derfra begyndte målene bare at vælte ind, og så røg jeg hurtigt videre op på U19-holdet, hvor jeg heller ikke nåede at være særlig længe, før de rykkede mig op på førsteholdet. Jeg spillede ikke den første håndfuld kampe, hvilket jeg slet ikke forstod, for i min verden fortjente jeg at spille, hvilket jeg også beviste, efter jeg fik min debut i en kamp mod Kolding.”

Er du, hvor du gerne vil være lige nu i Stuttgart?

”Jeg vil helt sikkert gerne spille mere, og jeg havde forventet, at jeg ville være udtaget til alle kampe og måske få nogle minutter hist og her, men sådan er det ikke gået. Så nu må jeg kæmpe mig tilbage. Det er en del af min modningsproces som fodboldspiller og menneske, hvis jeg skal se det fra den lyse side, men jeg havde da klart foretrukket, at jeg var redet videre på bølgen fra Vejle. Selvom jeg ofte får den der parole med, at jeg er ung, og at min tid nok skal komme, så vil jeg bare gerne spille nu.”

Wahid Faghir

(f. 2003) spiller til daglig i den tyske Bundesliga for VfB Stuttgart, som han skiftede til for et rekordstort beløb i august 2021. Inden da slog han sine folder i barndomsklubben Vejle BK. Her nåede han i alt at spille 47 kampe og score 11 mål. Har spillet for samtlige U-landshold og scorede for Danmarks U21-landshold mod Tyskland i kvartfinalen ved U21-EM i sommer. Faghirs far er fra Afghanistan, mens moren er iraner.

Hvilken person har betydet mest for din karriere indtil nu?

”Det er helt sikkert min far. Den måde, han har presset mig på, tror jeg ikke, havde været det rigtige for så mange andre, men det var helt sikkert det rigtige for mig. Selvom jeg havde lavet to mål, kunne han være utilfreds med, hvordan jeg havde spillet, det var ret nemt at afkode ude på sidelinjen, ha ha. For ham handlede det faktisk ikke så meget om målene, men mere om hvordan jeg spillede.

Men det betød også, at jeg hele tiden blev bevidst om, at jeg ikke skulle hvile på laurbærrene, bare fordi jeg havde lavet et par mål i en kamp.”

Hvad har været højdepunktet i din karriere indtil videre?

”Mit første mål for Stuttgart, som jeg scorede mod Union Berlin. Jeg udlignede til 1-1 i overtiden, og jeg vidste slet ikke, at det betød så meget. For mig var 1-1 jo et skuffende resultat, men hele bænken kom løbende, og fansene gik amok. Den energi havde jeg ikke oplevet før.”

Den nye landsholdstrøje

Tirsdag den 29. marts i Parken trækker Danmarks bedste fodboldspillere i den nye limited edition-landsholdstrøje, som hummel og BLS Hafnia er gået sammen om at lave. 

Landsholdstrøje, 500 kr. 

Trøjen ifølge BLS Hafnia

Trøjen generelt

"Nostalgien og troen på, at hårdt arbejde betaler sig, selvom man er underdog, er et budskab, vi gerne vil formidle med den nye trøje. Selvom vi er en forholdsvis lille modevirksomhed, får vi lov til at gøre noget, som ingen andre brands har fået lov til: at designe en dansk landsholdstrøje."

Mønsteret

"Vi ville gerne bringe noget fashion ind i landsholdets visuelle udtryk. Mange i vores egen målgruppe går i fodboldtrøjer til hverdag, som om det er en almindelig T-shirt, og hvorfor skulle man ikke også kunne gøre det med vores egen landsholdstrøje? For os var det oplagt at lave et monogram, hvor vi får vores tre logoer til at mødes i en fælles rød tråd. Designprocessen tog over to år, men vi er glade for, at det lykkedes, og at vi med vores logo også er en del af trøjen rent visuelt."

Striberne

"Vi prøvede at ramme noget retro i vores design, og 1992- og 1986-trøjerne er to af vores favoritter gennem tiden. Det er dem, vi har hentet inspiration fra, når det kommer til de her striber. Ud over EM sidste sommer er det de to slutrunder, der måske mest af alt har sat et aftryk på os og på den danske befolkning. Det er dem, der altid fremhæves og hyldes, og det ville vi gerne inkorporere."

DBU-logoet

"Det kan godt være en udfordring, når det er tre helt forskellige logoer, der skal kombineres. Men vi synes, at blomsten fra DBU-logoet var oplagt at bruge rent designmæssigt, men også symbolsk, og det er helt klart den, der er med til at binde det hele sammen og få det til at spille. Hvis man dykker helt ned i monogrammet, kan man også se, at de små prikker, der forbinder de forskellige ting, er hummel-bien. Og hvad er det, bier stikker i? Det er blomsten."

De tre ejere af BLS Hafnia Martin Sandø Jensen, Besnik Miftari og Burim Miftari fotograferet foran deres hovedkontor i Indre By i København.

BLS Hafnia

Dansk brand med base i København. Det blev startet af brødrene Besnik og Burim Miftari i 2011 med én T-shirt, der i dag har udviklet sig til hele tøjkollektioner, som forhandles i over 40 butikker i hele landet. Brandet blev kendt i det globale modebillede, da sportsfolk som Lewis Hamilton og Neymar begyndte at bære mærkets huer og kasketter på gaden.

Fem favoritter

Foruden en landsholdstrøje har BLS Hafnia og hummel også lavet en livsstilskollektion. Her er fem favoritter fra kollektionen, som du kan se og købe på landsholdsshoppen.dk. 

T-shirt til 300 kr. 

Hættetrøje til 700 kr. 

Kasket til 350 kr.

Track Top til 700 kr. 

Track bukser til 600 kr. 

Se, hvad vi ellers skriver om: