Mange danskere har længe kendt og benyttet rejseportalen Airbnbn. I sidste uge blev endnu et alternativt forretningskoncept, Uber, så introduceret på det danske marked. Til dem, der må have overhørt taxachaufførernes raseri og Trafikstyrelsens politianmeldelse, der fulgte med Uber’s indtog, følger en kort forklaring:

Uber er oprindelig et amerikansk-baseret taxi-koncept, der tilbyder alternativer til de traditionelle transportmidler, heriblandt taxaer – deraf al balladen. I USA har tjenesten to forskellige funktioner: en luksus-taxaservice og en platform for samkørsel, hvor bilejere og passagerer kan finde hinanden og dele kørselsudgifterne.



Uber er bare ét eksempel på forretningsmetoder, hvor alt fra biler, personlige kompetencer og lejligheder ”deles”. Det er kæmpestort i USA, og bølgen har også ramt Danmark i den senere tid, stærkt anført af Airbnb.  

Selv kalder Airbnb sig for en netværksmarkedsplads, mens deleøkonomi er en anden fællesbetegnelse for denne måde at gøre forretning. 

Bredt set handler deleøkonomi om at udnytte de ressourcer, der er, ved at deles om dem i stedet for, at man som enkeltperson ejer de enkelte ting. 

”’Peer-to-peer’ – Bruger til bruger – er måden de fleste deleøkonomiske virksomheder skaber værdi.  I midten af hele brugerskaren skal der være en platform eller en virksomhed til at administrere det hele. Det gør virksomheder som Airbnb og Uber, der tager et cut af fortjenesten fra den, der udlejer sine ejendele – eller udfører arbejdet,” fortæller Louise Jakobsen fra Innovation Lab til Euroman.dk.

Vil disse former for deleøkonomi ikke kunne udkonkurrere eksisterende virksomheder og dermed koste job?

”Helt sikkert. Deleøkonomien skaber større værdi og anderledes alternativer for os som forbrugere, og når disse alternativer bliver bedre end de etablerede udbyderes produkter og services på markedet, bør de føle sig truet,” siger Louise Jakobsen og uddyber: 

”Se Airbnb, de er verdens største hotelkæde i dag – en virksomhed, der ikke eksisterede for 6 år siden. Det kommer til at koste job, men det skaber også en masse nye job og indtjeningsmuligheder for os alle.”

Louise Jakobsen pointerer, at hun ser deleøkonomi som overvejende positiv.



”Airbnb ansætter jo selv rigtig mange mennesker, og deleøkonomien distribuerer økonomien langt bedre i byerne end for eksempel en stor hotelkædes” siger hun og henviser til, at Airbnb eksempelvis kun tager en mindre andel af fortjenesten, mens størstedelen går direkte til den privatperson, der udlejer.

Christiane Vejlø, der er digital trendanalytiker hos Elektronista, et medie om digital kultur, teknologi og livsstil, er enig.

Hun forklarer, at taberne i dette spil er de virksomheder, der ikke klarer at tilpasse sig nye omstændigheder:

 ”Det er derfor, Apple aldrig har været bange for at komme med nogle produktkategorier, som faktisk kannibaliserer på deres eksisterende produkter – iPhonen kannibaliserede på iPod’en,  iPad’en kannibaliserede på Mac-computeren  - de ved godt, at hvis ikke man gør det selv, er der nogle andre, der kommer og gør det.”

Er det i sidste ende brugerne, der vinder?

”Brugerne vil jo hele tiden få bedre, billigere og mere tilpasningsdygtige produkter – så det er i den grad godt for brugerne.”

Ser du negativt eller positivt på deleøkonomien?

”Det er innovation, det er folk, der tør tage et opgør med nogle meget fasttømrede og konservative brancher, der trænger til at blive udfordret. Så kan man altid forholde sig til detaljerne med, at Uber jo ikke er den lille udfordrer mere – det er et kæmpe stort forretningsforetagende nu, og de skal passe på den lille taxachauffør… Men trenden, synes jeg, er helt fantastisk.”

Kommer vi til at se mere til deleøkonomi i fremtiden?

"Ja!"

Hvordan kommer feltet til at udvikle sig herhjemme?

”Teknologien vil gøre det muligt for os at organisere os bedre. Vi har en foreningskultur og kan finde ud af at gå sammen om noget i Danmark, men nu er der altså kommet teknologi, der kan gøre det nemmere, og derfor ser vi nogle af disse tjenester og platforme formalisere muligheden for at låne en stige af naboen, eller ski til skituren. Det hele er blevet nemmere – vi behøver ikke længere at banke på.”

For at byde fremtiden velkommen har Euroman.dk samlet nogle platforme, du allerede kan finde herhjemme, nogle du kan bruge på rejsen, og nogle du måske får at se på det danske marked i den nærmeste fremtid.




EatWith

En platform, hvor folk kan invitere fremmede over på middag. Du kan simpelthen sidde hjemme, finde den menu du ønsker og så komme med til middagen og møde nogle nye mennesker – fremragende koncept, der forhåbentlig snart kommer til Danmark.



Vayable
En platform, hvor rejsende kan komme i kontakt med lokale, der tilbyder rundvisning eller lignende  i kategorier som ’Adventure’, ’Dining’, ’Art and Design’, ’Photography’, ’Wine’ m.m.



Eleven James – Lej ure 
Tilbyder dig at leje kvalitetsure, med den bonus, at du flere gange om året får muligheden for at skifte det ud med et nyt. Det er kræs for ur-elskere, og vi håber det kommer til Danmark en dag.



The Black Tux
Her kan du leje kvalitetsjakkesæt og alt, hvad dertil hører. En mulighed for ikke altid at trække i de samme sæt. Desværre fungerer TheBlackTux kun i USA.



TaskRabbit 
Platformen, hvor du kan søge om eller tilbyde hjælp til forskellige opgaver. Det kan være alt fra flytning til byggeprojekter. På nuværende tidspunkt opererer TaskRabbit kun i USA og London.



Fon Wifi
Et wi-fi-netværk. Du tilbyder at dele dit wi-fi med et fællesskab. Det betyder, at andre fra dette fællesskab kan logge på dit wi-fi, men til gengæld kan du også logge på samtlige fællesskabets wi-fi’s – et fællesskab der tæller tæt på 14.000.000 brugere (heriblandt også en del i Danmark).


DogVacay
Et sjovt koncept. Det bygger ganske enkelt bro mellem den travle hundeejer og dem, der bare ønsker at være hundeejer en gang imellem.



Spinlister – Lej cykel-, surf- og skiudstyr
Har du investeret i en masse dyrt udstyr uden at få det brugt, kan du leje det ud via Spinlister. Eller måske kan skituren i år gøres lidt billigere ved at leje af en privat. 



TrunkBird (tidligere Bringrs)
Et alternativ til den efterhånden dyre fornøjelse at sende pakkepost. Eller en mulighed for at tjene benzinpengene hjem. 



Ruumier
Mangler du kælderplads, eller står dit kælderrum helt tomt. Ruumier er en platform, hvor du kan leje eller udleje opbevaringsplads lokalt.

LÆS MERE: 11 gode sider på nettet

LÆS MERE: Danskeres fest-app kan blive den næste store ting

LÆS MERE: Ello er rent - eller er det?