Skriv dig op til Euroman Weekend her.

Det hedder sig, at FC København er den eneste danske fodboldklub, der kan skabe resultater uden for landets grænser. Det er kun halvt rigtigt.

Brentford i den næstbedste britiske række, The Championship, er tæt på oprykning til Premier League, og der står danskere bag det meste i London-klubben. Fodbolddirektøren er dansk. Han hedder Rasmus Ankersen. Træneren er dansk. Han hedder Thomas Frank. Og førsteholdstruppen tæller intet mindre end ni danske statsborgere, hvor af den mest kendte er Henrik Dalsgaard, landsholdets højre back. Med lidt assistance fra ungdomsrækkerne kunne Brentford stille i ren dansk opstilling.

Forbindelsen til Danmark stopper ikke dér. Klubejer Matthew Benham er også ejer af de nye danske mestre fra FC Midtjylland, hvor førnævnte Ankersen er bestyrelsesformand, og der strømmer en fælles ånd gennem de to klubber, som forhåbentlig snart bliver belønnet med succes også på den europæiske fodboldscene.

Brentford og FC Midtjylland står for nogle værdier, jeg godt kan lide. Det handler om at bygge et fundament af fællesskab, ungdomsarbejde, tolerance og globalt udsyn, og frem for at lade sin indkøbspolitik styre af skiftende træneres luner og mellemhandleres kynisme over for deres unge spilleres ve og vel, arbejder ledelserne i de to klubber målrettet med data for at sammensætte de bedst mulige trupper. Dels for at maksimere muligheden for succes, dels for at minimere risikoen for fejlansættelser, som næsten altid gør større skade på spilleren end på klubben. Hatten af for det, og Euroman vil i den kommende tid se nærmere på mekanismerne og menneskene bag.

Thomas Frank – netop kåret til månedens manager i Championship og årets bedste træner i London foran bl.a. José Mourinho – har nu ført sit hold frem til otte sejre i træk, og pt. er Brentford sikret play-off-kampe om oprykning, men kan rykke direkte op, hvis de får et point mere end West Bromwich Albion i de to sidste kampe. Det vil være en historisk bedrift for såvel klubben, der aldrig har været i den bedste britiske række, som for Thomas Frank, der vil blive den første danske træner, der kvalificerer et hold til Premier League.

Når han bliver spurgt til baggrunden for holdets gode resultater, fremhæver han altid som det første fællesskabet. Han kalder det ’togetherness’. Han taler også meget om processer.

Og han lyder i det hele taget ofte som en konsulent fra McKinsey. Men på det hyggelige Griffin Park i det vestlige London er de ligeglade. For deres semi-danske klub har aldrig spillet bedre.