Bjarke Ingels kører uden sikkerhedssele,  han speedsnakker, han er grænse­overskridende, og han sætter sit fundament, som han vil. Arkitekten er lige nu det tætteste Danmark kommer på en rigtig international stjerne.

1. Bjarke Ingels (født 1974) fyldte som lille notesbog efter notesbog med tegninger. Hans drøm var at blive Walt Disney.

2. Som yngre havde han alle mulige fritidsjobs: Avisbud, flaskedreng, pølsemand, rengøringsmand, postbud, telefoninterviewer, kassedame, hjælper på plejehjem.

3. Han har en ti år yngre lillebror, der har spillet poker professionelt og lige nu undersøger algoritmer på aktiemarkedet. Hans to år ældre storesøster er musiker, men uddannet økonom.

4. Da han åbnede sit første firma, Plot, var han træt af, at alle arkitekter, der talte i medierne, brokkede sig konstant. Han lovede sig selv aldrig at græde ud i avisen. Og han har holdt sit ord.

5. Han går næsten altid i sort tøj. Det er mindst lige så meget af praktiske hensyn som æstetik - ligesom karakteren Jeff Goldblum i gyserfilmen ’Fluen’, der har syv ens sæt tøj.

6. Før han åbnede sin tegnestue i New York i 2010 var hans plan at skrive en roman med arbejdstitlen ’The Big Plot’. Det skulle have været en thriller, der handlede om arkitekter, der døde alt for unge og under mystiske omstændigheder. Som fx Le Corbusier, der druknede, Antoni Gaudi, der døde i en bilulykke og Louis Kahn, der fik et hjerteanfald.

7. Hans yndlingsret er Black Miso Cod.

8. Han bryder sig ikke om folk, der ikke tager ansvar. ”Fx når en skrankepave påstår, at han/hun gerne ville, hvis de måtte, men at er ikke dem, der bestemmer. Det passer aldrig. Tag personligt stilling og ansvar for det du gør”. 

9. Han er forlovet med spanske Ruth Otero, der også er arkitekt. De to flytter til Danmark fra New York i slutningen af 2017. 

10. Sydney Operaen er hans yndlingsbygning, som han ikke selv har tegnet. ”På én gang er den ren ekspressionisme og fuld udladning af fri fantasi, men samtidig forankret i arkitekturhistorien med elementer fra aztekisk, kinesisk og gotisk arkitektur. Og så er den et vartegn som er tilgængeligt rundt om, indeni og udenpå. Det bliver ikke større.”

Du kan i øvrigt læse hele portrættet af ham i det nye nummer af Euroman, skrevet af Christina Zemanova og med billeder af Rasmus Weng Karlsen. Her får du også interview med Liverpools træner Jürgen Klopp, forfatter Christian Mørk, en professionel indbrudstyv og en gear-guide til din cykel.

Køb abonnement på Euroman her

 

LÆS OGSÅ: Bjarke Ingels laver mini-landsby i Amsterdam